Společnost Trust patří mezi velmi známé značky v oblasti PC gamingu s řadou počítačových myší, klávesnic a dokonce i řady headsetů a dnes se jednomu z nich podíváme na zoubek. Konkrétně se jedná o Trust GXT 344 Creon Gaming HeadsetCreon, který spadá spíše do kategorie nižší střední třídy, kde je nabídka poměrně široká. Jaká jsou tedy tato stereo sluchátka?

Co je v krabici?

Balení obsahuje vše potřebné k tomu, abyste byli schopni sluchátka řádně používat. Pochopitelně dostanete samotná sluchátka s integrovaným vyklápěcím mikrofonem a redukcí tzv. Audio/Mic Splitter Adapter, který se hodí při použití u starších zařízení, které mají zvlášť zdířky na mikrofon a sluchátka. To je vše co balení obsahuje.

Design, komfort a celková funkčnost

Design sluchátek je vyveden v tradiční černočervené kombinaci, která je pro společnost Trust typická. Na první pohled působí sluchátka opravdu slušným dojmem plně odpovídajícímu své ceně. Kvalita použitých materiálů se zdá být dokonce na vyšší úrovni a sluchátka tak působí vcelku bytelným dojmem, což je rozhodně pozitivum, zdá se, že tu k žádnému praskání, či lámání jen tak docházet nebude.

Sluchátka mají nastavitelnou čelenku, která jde ovšem velmi ztuha nastavit a to až tak moc, že jsem měl strach, abych neutrhl náušníky. Na druhou stranu, pokud si nebudete sluchátka v rámci rodiny půjčovat tak si je nastavíte jen jednou a máte jistotu, že se z této pozice nehnou, ani při pádu na zem.
Výrobce slibuje měkké a pohodlné koženkové náušníky, které mají zajistit dostatečnou izolaci od okolních zvuků. Náušníky jsou navíc otočné o 90 stupňů, takže si je v případě sundání na krk můžete natočit směrem k hrudi a nebudou vám nijak překážet, což hodnotím kladně. Mezi další plusy patří také výplň náušníků, která je oproti konkurenci látková a nikoliv molitanová, takže v budoucnu rozhodně nehrozí nepříjemné drolení, které je u molitanové výplně běžné. Bohužel náušníky jsou dělány spíše pro menší dětské uši. Dospělí se nezbaví pocitu, že jsou mu náušníky těsné a velmi brzy se uši začnou potit. Do jisté míry je to také způsobeno koženkou, která opravdu dobře přiléhá a zajišťuje kvalitní odhlučnění.

Příjemný je také krátký sklopný mikrofon, který nikde nepřekáží a v případě, že jej nepotřebujete, ukryjete ho v těle sluchátek. Bohužel je to ale jediná výhoda, kterou mikrofon má. Samotný mikrofon, minimálně u námi testovaného modelu, má naprosto tristní citlivost a hráč musí mluvit opravdu extrémně nahlas, spíš až křičet, aby jej bylo alespoň trochu slyšet. Mikrofon jsme testovali jak na konzoli PS4, tak i na PC a v obou případech jsme začínali mít dojem, že se spíše nacházíme na fotbalovém stadionu, kde křičíme na rozhodčího, jestli se s nařízenou penaltou náhodou nezbláznil.

Na metr dlouhém kabelu, který v případě použití Audio/Mic splitter adapteru prodloužíte o další metr, se nachází inline dálkové ovládání hlasitosti a přepínač ztlumení mikrofonu. Ovládání funguje naprosto bezchybně a velmi rychle jej dostanete do ruky, takže se nemusíte obávat z následného hledání jednotlivých ovládacích prvků. Kabel by mohl mít v případě PC využití klidně 2 metry v základu, ale při používání sluchátek s konzolí, kde se zapojují do gamepadu ať již PS3/PS4, Xbox One, Nintedo Switch, či dokonce mobilem je 1 metr naprosto dostačující.

Jaký je vlastně poslech?

Parametrově se sluchátka od vyšších modelů příliš neliší a i tady je udávaný frekvenční rozsah 20 Hz – 20 kHz a citlivost 118 dB. Ovšem žádný vestavěný ani vlastní softwarový ekvalizér tu nehledejte. Musíte se tak spoléhat na aplikace třetích stran a to pouze u použití s PC.

Hudba a Film

Při poslechu hudby disponují sluchátka vynikajícími středy, ale bohužel slabšími výškami a basy, které při snaze o zvýraznění za pomoci ekvalizéru působí až tupým dojmem (možná díky látkové výplni náušníků). Podobné je to i v případě sledování filmů, kdy sluchátka při větších akčních scénách rovněž nepodávají nejlepší výkon.

Hry

Zde si sluchátka překvapivě nevedou vůbec špatně a je tak znát, pro co jsou primárně určeny a vyrobeny. Ve hrách podávají opravdu slušný výkon, který jde v této cenové kategorii určit za standard a to i přes to, že se jedná pouze o stereo. Podání kroků, střelby, i dialogů není tak vůbec špatné, ale zázraky nečekejte.

V konečném součtu jsou Trust GXT 344 Creon sluchátka nižší střední třídy, která velmi dobře poslouží občasným hráčům, kteří si nepotrpí na extra zvukový, natož hudební zážitek. Disponují však pevnou konstrukcí z kvalitních materiálů, což jistě zajistí jejich dlouhou životnost i při hrubším zacházení. Bohužel celkový dojem kazí slabý mikrofon s nízkou citlivostí.

Aktuálně se dají tato sluchátka pořídit s cenou cca 1.399,- Kč.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno