S blížícím se víkendem se objevila čerstvá zpráva agentury Reuters, podle níž se startup OpenAI, podporovaný společností Microsoft, chystá vyzvat Google z Alphabetu v oblasti vyhledávačů.

Společnost Google, která je nyní celosvětově známá kromě svého vyhledávače také díky platformám pro streamování videa a produktivitu, se proslavila poté, co vyvinula jeden z prvních vyhledávačů, který katalogizoval internetové stránky. Od té doby se stal nejpoužívanějším vyhledávačem na světě a jeho obchodní dohody byly napadeny v historických soudních sporech.

Podle zdrojů má být vyhledávací produkt OpenAI spuštěn v pondělí. Bude součástí snahy firmy o diverzifikaci uživatelské základny a nárůst počtu předplatitelů. Nadcházející týden je důležitý i pro společnost Google, protože se koná její vývojářská konference. Na konferenci Google I/O softwarová společnost oznamuje vylepšení svých platforem a pomáhá vývojářům pochopit nástroje a požadavky potřebné k tvorbě produktů.

Stejně jako větší partner OpenAI, společnost Microsoft a mateřská společnost Facebooku Meta, i Google na veřejných akcích hojně propagoval výhody umělé inteligence. Jeho poslední čtvrtletní výsledky hospodaření zaznamenaly růst ve stále důležité divizi cloudových služeb, který vedení společnosti přičítá produktům A.I.

Přesto velké výdaje na A.I. v této výsledkové sezóně investory vyděsily a Google I/O by se také mohl zaměřit na potřebu udržet Wall Street spokojenou s potenciálem, který nabízí přechod na generační umělou inteligenci.

Stejně jako OpenAI nabízí Google také chatbota s názvem Bard. V nedávných hovorech o výnosech se Pichai podělil o výhody investic do umělé inteligence, zejména pokud jde o produkt Google Search. V dřívějších zprávách byly také zmíněny plány společnosti OpenAI zaměřit se na odvětví vyhledávání, přičemž se očekává, že její produkt pro vyhledávání se zaměří na zajištění přesnosti všech faktů, které generuje v reakci na dotazy uživatelů.

Zdroj: WCCFtech

Klíčovým cílem většiny společností zabývajících se umělou inteligencí bylo rozšířit své produkty mezi běžné uživatele technologií. V souvislosti se soudním procesem čelila společnost Google obviněním, že vykonává neoprávněnou dominanci v odvětví vyhledávačů tím, že zajišťuje, aby její produkt zůstal platformou pro ostatní firmy. Většina světového provozu na chytrých telefonech a mobilních webových stránkách pochází ze zařízení s operačním systémem Android nebo iOS. Následně partnerství společnosti Google se společností Apple čelilo kritice ze strany odpůrců, mezi něž nyní patří i ministerstvo spravedlnosti v podobě žaloby.

Závěrečné poznámky v žalobě ministerstva spravedlnosti zazněly v pátek, přičemž z řízení rovněž vyplynulo, že společnost Apple vydělává od společnosti Google miliardy dolarů ročně za to, že si ponechává vyhledávání jako výchozí platformu v systému iOS. Dohoda společnosti Apple se společností Google je jedním z největších faktorů, které přispívají k růstu příjmů v položce Služby.

Platba 20 miliard dolarů od Applu Microsoftu objevená v právních dokumentech nebyla první, kdy se podobná částka objevila v médiích. V jedné takové zprávě, která se objevila v roce 2021, tvrdil Tim Sacconaghi ze společnosti Bernstein, že se jedná o částku 15 miliard USD.

Společnosti OpenAI, a zejména Microsoftu, pomůže jakákoli příležitost využít odvětví vyhledávačů k růstu příjmů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno