Použití pokročilých čipových sad, novějších LTPO displejů a přechod z nerezové oceli na titanovou slitinu u iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max je jen několik způsobů, jak se Apple pokusil odlišit svou nejnovější řadu chytrých telefonů od té, kterou uvedl na trh předloni.

Bohužel nelze popřít, že z větší části se celkový design příliš neliší od modelů, které byly uvedeny na trh před dvěma až třemi lety, což naznačuje, že inovace ze strany společnosti pravděpodobně zpomalily.

Tyto důvody jsou důvodem, proč zákazníci nemají příliš velkou motivaci k tomu, aby si pořizovali nejnovější a nejlepší hardware, a raději by si v ekonomice, kde jejich výdaje vystřelily nahoru, drželi své peníze. Společnost Apple si pravděpodobně uvědomuje tuto změnu v chování při utrácení, a proto údajně pracuje na tom, aby její zařízení byla odolnější než kdykoli předtím, a to pomocí kombinace vylepšených technologií, aktualizací softwaru a modernizovaných opravárenských služeb. Nyní lze předpokládat, že pokud se odolnost výrobku dále zvýší, bude to odůvodňovat menší počet aktualizací. To vše je součástí velkého plánu společnosti Apple.

Zatímco někteří spotřebitelé mají tendenci a dostupný rozpočet upgradovat na novější zařízení Apple každých 12 měsíců, většina z nich o dalším nákupu několik let ani neuvažuje. Podle nejnovějšího zpravodaje Marka Gurmana „Power On“ společnost Apple podnikla několik kroků, aby zajistila co nejdelší životnost svých zařízení, neboť tento krok způsobí, že do těchto produktů bude investovat více spotřebitelů, pokud si budou vědomi jejich výrazně delší životnosti. Zákazníci, kteří nebyli ochotni utratit za hardware cupertinského giganta vyšší částku, si nyní tento počin pravděpodobně rozmyslí.

Apple se nyní snaží, aby jeho zařízení byla co nejodolnější. Právě vydal zprávu o životnosti svých produktů, ve které uvádí, že nové výrobní technologie, softwarová podpora a opravárenské služby pomáhají prodlužovat jejich životnost. Zařízení z roku 2017 mohou stále používat současné operační systémy Apple, uvedla společnost.

To samozřejmě není špatně. Příslib dlouhé životnosti povzbuzuje lidi, aby do zařízení společnosti investovali, a je protipólem kritikům, kteří tvrdí, že se Apple dopouští plánovaného zastarávání.

Širší trend však způsobuje, že Apple má méně spolehlivý motor růstu – což je v poslední době patrné na jeho financích. Tržby klesly v pěti z posledních šesti čtvrtletí, a proto je velmi důležité, aby společnost našla nové zdroje příjmů.

Tento krok sice může zajistit, že více lidí bude ochotno utratit vyšší částku za pořízení produktu Apple, ale technologickému titánovi zůstane méně spolehlivý motor růstu. Naštěstí se divize „služeb“ společnosti stále posouvá kupředu a během hovoru o výsledcích za 2. čtvrtletí 2024 dosáhla tato kategorie nového rekordu. Někteří analytici přisuzují službám do konce roku 2024 hodnotu 1,5 až 1,6 bilionu dolarů, což naznačuje, že pokud zákazníci nechtějí často upgradovat, existují jiné způsoby, jak přinést zdravý tok příjmů.

To by také vysvětlovalo, proč se společnost Apple nadále angažuje v soudních bitvách o svůj App Store, protože si uvědomuje význam této platformy pro svůj budoucí růst. Je také možné, že se Apple Intelligence stane faktorem růstu nejnovějších iPhonů a Apple by mohl jednotlivcům účtovat poplatky, pokud budou chtít mít přístup k pokročilejším funkcím. Bohužel se nemůžeme vyjádřit ke snaze společnosti o generativní umělou inteligenci, dokud neuvidíme, co produkt skutečně nabízí, ale nelze ignorovat potenciál, který představuje.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno