Společnost Sony představila Xperii 1 VI, šestou generaci vlajkového smartphonu společnosti, která by mohla odlákat milovníky fotografování a hudby od konkurenčních zařízení iPhone a Pixel. Mezi tyto přednosti patří skutečný optický zoom, automatické zaostřování s podporou umělé inteligence a sjednocené prostředí aplikací a rozšiřitelnost, která u řady jiných zařízení již zcela chybí.

Když jsem psal nadpis, zvažoval jsem variantu: „Blíže mainstreamu, ale stále proti proudu“, co tím myslím, se vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Pokud jde o samotné balení, tak společnost Sony jde ekologii naproti a balení je opravdu minimalistické, takže s novým drahým telefonem Xperia 1 VI nečekejte nabíječku nebo dokonce napájecí kabel.

Design a vybavení

Xperia 1 VI je papírově v některých ohledech chudší než její předchůdce Xperia 1 V. Její obrazovka má rozlišení Full HD, nikoli 4K a byla zmenšena ze 7,1 palce na 6,5 palce chybí jí profesionální funkce pro video, které jsou k vidění u předchozích telefonů Sony nebo konkurence – přinejmenším do některé z aktualizací – a Sony také upustila od poměru stran 21:9, kterým jsou její telefony známé, ve prospěch tradičnějšího poměru 19,5:9. Nyní má však variabilní obnovovací frekvenci v rozmezí 1 Hz až 120 Hz a Sony uvádí, že displej OLED může dosáhnout o 50 % vyššího maximálního jasu než Xperia 1 V. Ostrost obrazu je opravdu skvělá a umožňuje pohodové hraní her, čtení, sledování filmů, nebo editaci pořízených makro fotografií.

Na první pohled se vám může zdát, že nová Xperia je ochuzena, ale ono tak není a v mnoha ohledech velmi vylepšenou aktualizací. Fotoaparát má 7,1násobný zoom (nový ekvivalent 85-170 mm), pořizuje také vážně působivé makro snímky a Xperia 1 VI je prvním telefonem Sony se systémem chlazení s odpařovací komorou.

S Xperia 1 VI se také vracejí osvědčené a oblíbené prvky Sony, včetně předních reproduktorů, selfie kamery, která není umístěna v displeji, který je tak po letech opět celiství, vyhrazeným tlačítkem spouště, 3.5mm vstup pro jack, přihrádky na SIM kartu, kterou můžete vytáhnout prstem, rozšiřitelnost o SD kartu (až do velikosti 1,5 TB) a hlavně tenký a velmi příjemný design, který sice nepůsobí kdovíjak prémiově, ale za to velmi funkčně.

Xperia 1 VI stále telefonem s plochými boky, plochou přední a zadní stranou a stejnými povrchovými úpravami, jaké jsme viděli u předchozího modelu Xperia 1 V. S hmotností 192 g a tloušťkou 8,2 mm je Xperia 1 VI příjemně lehkým zařízením, které vám nebude nijak prověšovat kapsy u saka nebo lehkých kalhot. Zadní strana je navíc vyrobena z recyklovaného plastu, který na první pohled působí sice lacině, ale na druhou stranu velmi funkčně. Díky svému vroubkovanému povrchu vám nemá zařízení tendenci v ruce klouzat. Navíc ochrana IP68 proti vodě a prachu společně s Gorilla Glass Victus 2 dělají zařízení ještě odolnější.

Uvnitř modelu Xperia 1 VI najdete nejnovější čipovou sadu Snapdragon 8 Gen 3, 12 GB RAM a možnost volby mezi 256GB a 512GB úložištěm. Sony uvádí, že baterie s kapacitou 5 000 mAh by měla uživatelům poskytnout až dvoudenní výdrž na jedno nabití a že zařízení podporuje 15W bezdrátové nabíjení i bezdrátové sdílení baterie s jinými zařízeními. Při testu výdrže baterie bylo zařízení skutečně schopno pracovat dva dny, přičemž v režimu stand-by vydržel telefon na jedno nabití bez používání téměř týden. Díky bezdrátovému a kabelovému nabíjení, ale bez rychlonabíjení, se Xperia 1 VI nabíjí výkonem 30 W, přičemž 50 % dosáhne přibližně po 21 minutách a plného nabití zhruba po 80 minutách.

Starší telefony Sony trpěly na přehřívání a často musela společnost jejich výkon škrtit, to se díky použití parní komory změnilo a zařízení tak podává stabilní výkon po celou dobu provozu a to i při hraní náročných her. Telefon v testu Wild Life Extreme dosáhl na výsledek 4806 bodů, čímž se tabulkově zařadil mezi Samsung Galaxy S24+ a Honor Magic6 Pro.

Fotoaparát

Na zadní straně má tři fotoaparáty: 24mm hlavní fotoaparát se 48megapixelovým snímačem Sony Exmor T, 16mm ultraširokoúhlý a 85-170mm teleobjektiv s variabilním zoomem, který poskytuje zvětšení přibližně 3,5x až 7,1x oproti hlavnímu fotoaparátu. Xperia 1 VI využívá tento nový teleobjektiv také pro režim makro, který funguje naprosto skvěle.

Zařízení je vybaveno technologií automatického zaostřování „odhadování lidské pózy“ s umělou inteligencí, která dokáže rozpoznat polohu těla a hlavy fotografované osoby. Nadšenci do focení se vyřádí v režimu Pro, kde kromě rychlosti závěrky a citlivosti ISO je k dispozici funkce focus peaking, histogram na obrazovce. Jediným omezením, je velikost snímače, která ani v jednom případě nedosahuje velikosti 1″. Díky tomu může být ve slabších světelných podmínkách patrný šum, ovšem za denního světla odvádí fotoaparáty velmi dobrou práci.

 

Samostatnou kapitolou je makro fotografie, kdy Xperia 1 VI dovoluje pořizovat snímky ze vzdálenosti pouhých 4 cm, kdy se objektiv uzamkne na 120 mm s přibližně pětinásobným rozsahem zoomu a přidá možnost kontroly na ostřením pomocí zelené barvy. Díky tomu budete schopni pořídit skutečně působivé snímky, stejně jako já, o čemž se můžete přesvědčit v galerii níže.

Zařízení také podporuje natáčení videa v rozlišení 4K HDR při 120 snímcích za sekundu, které funguje společně se špičkovými barevnými profily, jako je S-Cinetone. Společnost Sony také sjednotila různé funkce pro natáčení a fotografování do jediné aplikace fotoaparátu, takže uživatelé nemusí přeskakovat mezi různými softwary, to ale neplatí pro následné úpravy.

Audio

Když zástupci Sony při prezentaci novinářům říkali, že se společnosti dlouhodobě nedaří zaujmout mladé publikum, které tíhne k iPhonům a jiným značkám, okamžitě mě napadlo, proč Sony takto vyrobený a vybavený telefon nevydá ve verzi Walkman s nějakým tím volitelným RGB prvkem. To že by si Xperia 1 VI zasloužila nosit název Walkman dokazuje i kladený důraz na audio. Již jsem zmínil, že zařízení obsahuje 3.5 vstup pro jack, Zvuk z telefonu ale také vychází pomocí reproduktorů směrem dopředu, takže je velmi obtížné je při držení zakrýt, což je skvělé právě při sledování filmů nebo hraní her. Navíc můžeme nastavení zvuku rozsáhle upravovat, a to pomocí ladění DSEE nebo Dolby, přizpůsobitelného ekvalizéru a dokonce i profilů pro konkrétní hry v nabídce Game Enhancer.

Software

Nová Xperia 1 VI je dodávána s Androidem 14, přičemž Sony se zavazuje, že systém bude aktualizovat po dobu 3 let a 4 roky bude dodávat bezpečnostní záplaty, to je bohužel v porovnání se Samsungem, Googlem a Applem stále velmi málo.

Závěr

Celkově je ale Sony Xperia 1 VI velmi zajímavým zařízením, které se vydalo sice cestou mainstreamu, ale stále dělá řadu věcí po svém, včetně designu. Přináší však velmi vysoký výkon s dlouhou životností baterie, skvělý fotoaparát zaměřený na makro, skvělou audio výbavu, konektivitu v podobě 3.5mm jacku a možnost rozšíření uložiště o SD kartu. To vše dělá z Xperie 1 VI přinejmenším zajímavé zařízení, které při zvýhodněné nabídce bude stát za pozornost.

PŘEHLED RECENZE
Sony Xperia 1 VI
95 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-sony-xperia-1-vi-pro-milovniky-foceni-a-hudbySony Xperia 1 VI je velmi zajímavým zařízením, které dělá řadu věcí po svém, včetně designu. Přináší však velmi vysoký výkon s dlouhou životností baterie, skvělý fotoaparát zaměřený na makro, skvělou audio výbavu, konektivitu v podobě 3.5mm jacku a možnost rozšíření uložiště o SD kartu. To vše dělá z Xperie 1 VI přinejmenším zajímavé zařízení, které stojí za pozornost.  + Výdrž baterie + Konektivita + Možnost SD Karet + Skvělé Makro +Audio - Rozlišení displeje - Menší snímače - Lacinější vzhled

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno