Do představení rodiny iPhonů 16 zbývá už jen pár měsíců, ale než se tak stane, chce společnost zásoby iPhonu 15 výrazně snížit. Bohužel se tento úkol zdá být pro technologického giganta obtížnější, protože nejnovější údaje ukazují, že se snaží udržet dostatečnou prodejní dynamiku.

Naštěstí modely starší generace Apple přišly na pomoc, ale to neignoruje skutečnost, že společnost čelí těžké bitvě, pokud jde o prodej novějších telefonů, a protože iPhone 16 bude uveden na trh za několik týdnů, bude to skutečný test pro společnost.

Nejnovější výzkum společnosti Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) zveřejnil nejnovější výsledky prodeje iPhonů ve třetím čtvrtletí. Bohužel kolem řady iPhone 15 nepanuje dostatečně pozitivní nálada, což naznačuje, že spotřebitelé možná nejsou ochotni upgradovat z důvodu nedostatku financí, nebo čekají na iPhone 16, který přinese nejen upgrade po hardwarové stránce, ale umožní také generické možnosti umělé inteligence. Podle údajů se čtyři modely iPhone 15 podílely na celkovém prodeji iPhonů 67 %.

Ačkoli se to zdá být zdravé číslo, řada iPhone 14, která byla uvedena na trh v roce 2022, si vedla podstatně lépe a ve stejném čtvrtletí se na celkových prodejích podílela 79 procenty. Základní iPhone 15 zachytil 19 procent celkových prodejů, což je nižší podíl než 24 procent, které získal iPhone 14. Snad jedinou zvláštností celé řady je iPhone 15 Pro Max, který si udržel 22procentní podíl a vyrovnal se iPhonu 14 Pro Max. Jedním z důvodů, proč se zákazníci mohli rozhodnout pro tuto verzi, je to, že jako jediná nabízí tetraprismový periskopový objektiv se zoomem.

Zdroj: CIRP

Vzhledem k tomu, že se společnosti Apple nedaří generovat velký počet prodejů svých nejnovějších modelů iPhone 15, iPhone 14 a iPhone 14 Plus poskytují kalifornskému titánovi určitou podporu, neboť se na celkových prodejích v tomto čtvrtletí podílejí 17 procenty. Toto číslo je vyšší než 11procentní podíl, který ve stejném období měly iPhone 13 a iPhone 13 mini. Je možné, že nižší cena iPhonu 14 a iPhonu 14 Plus zákazníky více povzbudila k tomu, aby si jeden z nich vybrali, ale tady je to zajímavé. V tomto čtvrtletí se skutečně lépe dařilo iPhonu 13, který získal 10procentní podíl.

Přestože analytici označují řadu iPhone 16 za nevýraznou, Apple údajně řekl dodavatelům, aby jen pro rok 2024 hromadně vyrobili 90 milionů kusů, protože pravděpodobně očekává vysokou poptávku po těchto čtyřech modelech. Tentokrát má být iPhone 16 Pro údajně vybaven stejným tetraprismovým periskopovým objektivem se zoomem jako iPhone 15 Pro Max, a protože bude k dispozici za nižší cenu, mohli by spotřebitelé tuto vlajkovou loď houfně kupovat. Každopádně uvidíme, jak se chystané rodině bude dařit ve stejném čtvrtletí, kdy CIRP zveřejní aktualizované informace, takže zůstaňte naladěni.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno