Hyperx new 2x 1

Společnost HP nás nechala otestovat Herní dělo zabalené v notebooku. HP Omen Transcend 16 je v podstatě tenčí a lehčí verze herního notebooku Omen 16, který ocení především vášnivý hráči, kteří chtějí mít svůj gamingový setup vždy po ruce.

Design a výbava

Náš testovaný Omen má stínově černou povrchovou úpravu. Víko, interiér a spodní panel z  hliníku působí příjemně a robustně. Na přední straně je mírný důlek, který pomáhá při otevírání jedním prstem. Displej se otevírá úplně dozadu pokud by bylo potřeba  sdílet s někým obrazovku, přičemž při zavírání se magnety v přední části rámečku displeje uspokojivě zacvaknou.

OMEN Transcend 16 u rgb 3b

Mezi verzí Transcend Omen 16, který mám zde v testu, a běžným Omenem 16 je hned několik rozdílů. Náš testovaný Omen má procesor Intel Core i7-13700HX, grafiku Nvidia RTX 4070, 32 GB RAM a 16″ IPS WQXGA AntiGlare (2560 × 1600) 240Hz obrazovku. Tato verze transcend má vyšší poměr stran 16:10, zatímco běžný Omen 16 má poměr 16:9. Což znamená méně pixelů na výšku.  Verze transcend je také o něco tenčí a lehčí, takže u většího modelu Omen 16 jde spíše o dosažení co nejlepšího výkonu, zatímco cílem verze Transcend se zdá být hybridní přístup mezi výkonem a přenositelností.

Nemějte však obavy, ve hrách tenčí a lehčí verze Transcend obstála velmi dobře a výkon notebooku ve hrách umožní hrát cokoliv co vyjde i za několik let.

Samozřejmostí je široká škála podsvícení kláves. Veškeré nastavení celého RGB osvětlení je možné spravovat prostřednictvím softwaru HP Omen Gaming Hub. Klávesnice má mnoho zón osvětlení RGB. Jednou ze zón mohou být například prosvětlené klávesy WASD, ale k dispozici jsou také jiné možnosti RGB pro jednotlivé klávesy vlastní nebo přednastavené profily. Možností je zde opravu nepřeberné množství.

Psaní a celková odezva klávesnice byla v pořádku a bez nejmenších problémů. Nevýhodou klávesnice notebooku pro některé může být absence numerického bloku. Touchpad působí hladce, kliká kdekoli a funguje dobře a intuitivně, ačkoliv místy působí trošku levnějším dojmem.

Tlačítko napájení je hned vedle tlačítek delete a backspace, nestalo se mi, že bych náhodně zavadil, ale pokud se tak stane nevadí to, protože ve výchozím nastavení je potřeba delší stisk pro uspání.

OMEN Transcend 16 u rgb 4b e1722269244970

Co se týče portů, levá strana má dva porty Thunderbolt 4 typu C a 3,5mm kombinovaný audio konektor, zatímco pravá strana má pouze port USB 3.2. Zbytek je na zadní straně, vlevo je vstup napájení, následuje gigabitový ethernet, HDMI 2.1 a druhý port USB 3.2 Gen 1 Type-A. Oba porty Type-C lze použít k nabíjení zařízení Omen s výkonem až 100 W a oba mají podporu DisplayPortu 1.4, takže k nim můžete připojit monitory.

Pokud byste měli zájem o upgrade tak vězte, že je zde místo pouze pro jeden M 2 SSD, což se může zdát pro moderní herní notebook málo, i když záleží na tom, jakou kapacitu si zvolíte.

Reproduktory se nacházejí zespodu směrem dopředu na levé a pravé straně. Jejich zvuk je na herní notebook překvapivě velmi dobrý. Znějí čistě, a lehce a jsou z nich i cítit basy. Pokud by to ale nestačilo, tak v balení se nachází herní sluchátka HyperX Cloud II Core Wireless, což jistě ocení nejeden hráč.

HP Omen Transcend 16 je napájen 6článkovou 97Wh baterií. Baterie při přehrávání videí na YouTube vydržela téměř 5 hodin, což je slušné, ale najdete na trhu i lepší alternativy, pokud jde o výdrž baterie. Pokud bychom se bavili o hraní na největší detaily tak potom baterie vydržela něco přes hodinu. Jak je již zvykem, tak k dispozici je řada profilů a možnosti nastavení, aby notebook vydržel co nejdéle.

OMEN Transcend 16 u rgb 2b

Software herního centra HP Omen nám umožňuje přepínat mezi různými režimy výkonu. V režimech vyvážený a výkon můžete nastavit automaticky otáčky ventilátorů, nebo je nastavit do manuálního režimu, kde získáte určitou kontrolu nad křivkami ventilátorů pro CPU a GPU zvlášť. Vnitřní teploty byly při běžném provozu nízké. Při hraní her stoupne logicky teplota do takové výše, že není komfortní používat zařízení na klíně a rozhodně doporučuji nepoužívat notebook na stole s ubrusem nebo dokonce posteli, jelikož musí být zajištěno dostatečné proudění vzduchu. Co se hluku týče, tak ventilátory nebyly při běžné práci téměř slyšet, ale při hraní her a nastavení ventilátorů na maximální otáčky si pravděpodobně díky větší hlasitosti budete možná nasazovat přibalená sluchátka.

Nad displejem se nachází kamera s rozlišením 1080p. Má fyzicky posuvnou krytku pro ochranu soukromí a infračervený signál pro odemykání obličejem a využití Windows Hello. Společnost HP se připojila k trendu 16palcových obrazovek s poměrem stran 16:10 obrazovka je o něco vyšší, takže když se díváte na notebook, nemusíte mít hlavu tolik dole. Barvy jsou na herní notebook velmi dobré a vypadají skvěle jak ve hrách, tak i při sledování videa nebo běžné práci. HP Omen Transcend 16 má skvělý kontrast i pozorovací úhly. V porovnání s většinou ostatních notebooků, které jsem viděl je HP Omen Transcend 16 co se týče displeje opravdu nadprůměrný. Doba odezvy obrazovky byla dobrá a v průměru se uvádí hodnoty okolo 4ms. Musím říci, že jako hráč využívající především stolní PC, musím s klidným svědomím říci, že si Omen nevede vůbec zle. Níže se podívejte na to, jak si vede ve vybraných titulech:

  • Cyberpunk 2077 rozlišení 1920×1080 vysoké nastavení DX12 s vypnutým DLSS  průměrně 90 FPS při rozlišeni 2560×1600 se dostáváme k průměrným 50 fps.
  • Control rozlišení 1920×1080 vysoké nastavení DX12 s vypnutým DLSS průměrně 100FPS při rozlišeni 2560×1600 se dostáváme k průměrným 65 FPS.
  • Red dead redemption 2 rozlišení 1920×1080 vysoké nastavení DX12 s vypnutým DLSS průměrně 100 FPS při rozlišeni 2560×1600 se dostáváme k 80 FPS.
  • Pokud bych tu přidal nějakou rozbitou a neoptimalizovanou hru jako je třeba Immortal of Aveum rozlišení 1920×1080 vysoké nastavení DX12 s vypnutým DLSS průměrně 50 FPS při rozlišeni 2560×1600 se dostáváme k 30 FPS

Hyperx new

Mějte na paměti, že nebylo zapnuto DLSS a Frame Generation, tudíž se jedná o hrubý výkon.
Při zapnutí zmíněných funkcí se dostáváme na úplně jiné hodnoty a zcela bez problémů si zde zahrajete co si vzpomenete. Notebook HP Omen Transcend 16 je opravu vzhledem k ke svému štíhlému designu a nízké váze našlapané herní dělo.

Po zvážení všech okolností a konkurence si myslím, že HP Omen Transcend 16 je skvělý herní notebook, který stojí za pozornost každého vášnivého hráče a tvůrce obsahu. Je to alternativa pro zákazníka, který ocení skvělý výkon a dobrou přenositelnost. Notebook má výborný displej, vysoký výkon ve hrách, skvělou konektivitu a skvělou konstrukci. Mezi jeho slabší stránky patří výdrž baterie a trochu menší možnosti upgrade.

 

Specifikace:

  • Systém: Windows 11 Home
  • Procesor: Intel® Core i7-13700HX
  • Displej: 40,6 cm (16,0″) IPS WQXGA AntiGlare (2560 × 1600) 240 Hz
  • Paměť: 32 GB DDR5
  • Pevný disk: 2 TB M.2 SSD NVMe
  • Grafická karta: NVIDIA GeForce RTX 4070/8GB
  • Konektivita: USB-C s Thunderbolt, USB 3.2, WiFi 6E, Bluetooth, LAN, HDMI, Touchpad, IR FHD webkamera,
  • Zvuk: Bang & Olufsen + DTS:X Ultra,
  • Další: Podsvícená klávesnice, celokovové šasi, VR Ready
  • Barva: Shadow black

Článek RECENZE: HP Omen Transcend 16 + HyperX Cloud II Core Wireless se nejdříve objevil na GAME PRESS.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno