Ve 4. čtvrtletí 2023 Apple jako jediný předstihl Samsung a stal se největší značkou chytrých telefonů na světě, ale v předchozích dvou čtvrtletích kalifornský gigant trpěl klesajícími dodávkami, zatímco jeho rival si zajistil první pozici.

Při této příležitosti nejnovější údaje odhalují podobný příběh, ale nové údaje ukazují, že oba technologičtí giganti ztrácejí cenné pozice ve prospěch ostatních konkurentů, což není dobrý pohled, protože do konce roku zbývají ještě dvě čtvrtletí.

Nejnovější údaje zveřejněné společností Canalys ukazují, že celosvětové dodávky chytrých telefonů byly meziročně vyšší o 12 %, přičemž v čele stojí společnost Samsung s 18% podílem na trhu, následovaná společností Apple s 16 %. Údaje přední analytické společnosti však uvádějí, že obě společnosti ztratily podíl na trhu ve srovnání se stejným obdobím před rokem, kdy byl Samsung s 21 procenty jedničkou a Apple se 17 procenty. Jen dříve jsme informovali, že Apple vypadl z první pětky prodejců chytrých telefonů v Číně a umístil se na šesté pozici.

Zdroj: Canalys

Konkurence na největším trhu s chytrými telefony na světě podle objemu prodeje se zrychluje a Apple i Samsung nadále ztrácejí na úkor místních značek, přičemž klíčovou roli hraje také společnost Huawei, jejíž oživení způsobilo oběma vedoucím hráčům v tomto regionu více než jen bolest hlavy. Cupertinská firma naštěstí přešla na strategii, kterou dodržuje jen zřídka, a zavedla slevy až 318 dolarů, což jí umožnilo v květnu zvýšit dodávky iPhonů meziročně o 40 %.

Zdroj: Canalys

Společnosti jako Vivo a Xiaomi se ve 2. čtvrtletí 2024 prosadily a zvýšily svůj podíl na trhu na 9 %, resp. 15 %. Samsung projevil neuvěřitelnou odolnost a za poslední dvě čtvrtletí korejský gigant uskutečnil comeback legendárních rozměrů, k čemuž mimo jiné přispěla řada Galaxy S24. Sheng Win Chow, analytik společnosti Canalys, se domnívá, že nové schopnosti umělé inteligence nejnovějších telefonů Samsung nabídly zákazníkům odlišení a vedly k vyššímu počtu nákupů.

„Společnost Samsung nedávno představila řadu Galaxy Z Fold6 a Flip6, která navazuje na funkce umělé inteligence poprvé představené u modelu Galaxy S24 a přináší vylepšené zážitky na svých nejnovějších skládacích zařízeních. Integrací softwarových inovací se skládacím tvarovým faktorem chce společnost Samsung poskytnout uživatelům odlišnou hodnotu. Zatímco Apple zatím neoznámil nové produkty, společnost vyvolala na konferenci WWDC vzrušení kolem očekávaného brzkého osvěžení, které pravděpodobně prokáže její vedoucí postavení v oblasti technologických inovací.“

Zdroj: Canalys

Pokud jde o Apple, ten pravděpodobně vkládá naděje do připravovaného iPhonu 16, aby dohnal svůj ztracený podíl na trhu, přičemž společnost údajně objednala u dodavatelů přípravu 90 milionů kusů jen pro rok 2024, což je o 10 % více než u iPhonu 15. Apple Intelligence, sada generativních funkcí umělé inteligence společnosti, bohužel nepřijde s vydáním iOS 18, přičemž čerstvá zpráva tvrdí, že přijde s iOS 18.1. Toto zpoždění sice nutně neznamená, že zákazníci nebudou chtít upgradovat, ale tyto nákupy mohou přijít později, což se negativně odrazí v bilanci tržeb společnosti Apple za dané čtvrtletí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno