Bývaly doby, kdy si smartphony střední třídy nezasloužily, aby jim nároční uživatelé vůbec věnovali pozornost, protože špičkové funkce vlajkových lodí jim mávali ze zaoceánského parníku. Technologický pokrok však začíná tyto velké rozdíly stírat neskutečným tempem a chytré telefony jsou čím dál tím víc schopné než kdy dříve a dokonce už vám zůstanou i obě ledviny.

Společnost Oppo nedávno uvedlo do prodeje řadu dvou smartphonů – Oppo Reno 12 a Oppo Reno 12 Pro 5G. Já tu mám dnes na recenzi odlehčenou variantu smartphonu Reno 12 5G. Tento model, který slouží jako nástupce modelu Oppo Reno 11 5G, klade důraz na estetiku designu, výdrž baterie, schopnosti fotoaparátu a další. Oppo Reno 12 5G nabízí také funkce umělé inteligence přímo v zařízení, které vylepšují každodenní používání smartphonu a jsou také poskytovány zdarma těm, kteří si smartphone zakoupí. Dělají z něj ale všechny tyto funkce to nejlepší ve své kategorii?

Design a výbava

Společnost Oppo se etablovala jako lídr ve vytváření elegantních a lehkých zařízení a Oppo Reno 12 není výjimkou. Po vybalení zařízení dostanete elegantně vypadající Reno 12, které je lehké a propracované. K dispozici je v barvách Astro Silver a Matte Brown, já jsem obdržel verzi Astro Silver, která se vyznačuje jedinečným designem se smíšenými barevnými tóny, které vytvářejí úžasnou auru připomínající polární záři.

S tloušťkou 7,6 mm a hmotností 177 gramů se zařízení dobře drží v ruce. Zadní panel je atraktivní a poskytuje skvělý dotykový zážitek. Kromě toho je smartphone vybaven ochranným sklem Gorilla Glass 7i na přední straně, které zajišťuje odolnost, stupněm krytí IP65 pro odolnost proti prachu a vodě a konstrukcí z vysoce odolné slitiny, která zajišťuje robustnost.

Zadní panel Oppo Reno 12 5G má v levém horním rohu mírně vystouplý obdélníkový modul fotoaparátu, ve kterém jsou umístěny tři vertikálně uspořádané snímače spolu s LED bleskem. Ve spodní části je vyryt stříbrný text značky Oppo. Tlačítko napájení a kolébky hlasitosti najdete na rovné hraně, zatímco levá hrana zůstává hladká a prázdná.

V horní části zařízení se nachází mikrofon a stereofonní reproduktor a IR blaster, zatímco spodní hrana obsahuje přihrádku na SIM kartu, port USB-C a mřížku reproduktoru. Bohužel zde není 3,5mm konektor pro sluchátka, takže musíte používat sluchátka TWS Buds. Přední strana zařízení se pyšní zakřiveným displejem s výraznými rámečky po celém obvodu a děrovaným selfie fotoaparátem v horní části.

Oppo Reno 12 5G má 6,7palcový AMOLED displej s rozlišením 2400×1080 pixelů. Obrazovka poskytuje živé barvy a hlubokou černou, takže poskytuje vynikající zážitek ze sledování. Při nastavení vysokého (120Hz) režimu zůstala obnovovací frekvence během prohlížení na 90 Hz. To znamená, že software automaticky upravoval obnovovací frekvenci na základě používání a nabízel plynulejší procházení. Když však obnovovací frekvence klesla na 60 Hz, nebylo procházení tak plynulé, jak se očekávalo.

Oppo Reno 12 5G se může pochlubit 6,7palcovým displejem AMOLED s rozlišením 2400×1080 pixelů. Displej nabízí živé barvy a hlubokou černou, což umocňuje vizuální zážitek. Při výběru vysokého (120Hz) režimu zůstala obnovovací frekvence prohlížení při čtení článků nebo sledování videí na YouTube na 90 Hz. Na Spotify a Netflixu se snížila na 60 Hz, ale při procházení nabídky nastavení zůstala na 120 Hz. Tato dynamická úprava softwaru vedla k tomu, že posouvání bylo po většinu času plynulejší. Když se však obnovovací frekvence snížila na 60 Hz, bylo procházení znatelně méně plynulé, než se očekávalo. Obnovovací frekvence byla podobná té, kterou společnost Oppo avizovala.

Telefon se může pochlubit podporou HDR10+, která zvyšuje zážitek ze sledování videa. Ať už streamujete na Netflixu nebo YouTube, kvalita zůstává špičková. Společnost Oppo uvádí maximální jas zařízení 1200 nitů, který poskytuje uspokojivou úroveň jasu v interiéru i exteriéru. Kromě toho je smartphone vybaven stereofonními reproduktory, které překonávají Oppo Reno 11 5G, což dále zvyšuje zážitek z konzumace obsahu. Díky podpoře technologie prostorového zvuku Holo Audio si společnost Oppo klade za cíl poskytnout výjimečné zážitky ze sluchátek.

Oppo Reno 12 5G běží na nejnovější čipové sadě MediaTek Dimensity 7300 Energy s až 8 GB LPDDR4X RAM a 256GB UFS 3.1 úložištěm. Ačkoli čipset není nejvýkonnější ani nejefektivnější ve své kategorii, přesto si dobře poradí s každodenními úkoly, jako jsou sociální sítě, lehké hraní her a streamování videa, bez znatelných prodlev. Při náročnějších úlohách, jako je hraní náročných her, například BGMI Mobile, však může zařízení po delší době používání zaznamenat určité zpoždění.

Pokud je pro vás herní výkon prioritou, možná existují lepší volby než tento smartphone. Přepínání mezi aplikacemi může někdy trvat dlouho, což vede k občasným zásekům.

Zde jsou námi naměřené výsledky testů:

Co se týče softwaru, zařízení funguje na systému ColorOS 14, který je založen na Androidu 14. Systém ColorOS 14 přináší kombinaci starých a nových funkcí, které zlepšují uživatelský zážitek. Mezi tyto funkce patří Smart Sidebar, Smart suggesting, Air scrolling a další. Nevýhodou je však nadměrné množství předinstalovaného bloatwaru.

AI

Stejně jako jeho protějšek Pro je Oppo Reno 12 5G vybaven funkcemi AI, které zvyšují výkon. Sada nástrojů AI, přístupná z doku pro soubory, nabízí tři klíčové funkce: AI Writer, AI Speak a AI Summary.

Aplikace AI Writer je užitečná pro příspěvky na sociálních sítích, kde nabízí návrhy popisků a další vylepšení obsahu. AI Recording Summary je další užitečná funkce, která vám umožní zaznamenat cokoli, co se kolem vás děje, a poté to shrnout, abyste k tomu měli přístup později.

Oppo Reno 12 5G je vybaven různými funkcemi umělé inteligence. Funkce retuše portrétu s umělou inteligencí využívá algoritmy rozpoznávání obličeje k identifikaci a vylepšení až 296 atributů obličeje v reálném čase, jako je tón pleti, textura, hojení skvrn, tváře, velikost očí, jas, tmavé kruhy a zuby. Tuto funkci jsem vyzkoušel na jednom ze svých selfie a všiml jsem si zlepšení lícních kostí a celkového vzhledu, zejména v den špatných vlasů.

Funkce AI Eraser 2.0 navíc umožňuje odstranit nežádoucí osoby nebo objekty z fotografií pořízených v rušném prostředí. Nabízí tři možnosti – inteligentní laso, přemalovat a odstranit osoby – a je tak vhodným nástrojem pro úpravy snímků s rušivými prvky v pozadí.

Vše je ale vázáno na vytvoření účtu přímo u Oppo – bohužel…

Funkce AI Clear Face a AI Best Face jsou určeny pro skupinová selfie. Při pořizování selfie se třemi nebo více osobami pomocí předního fotoaparátu můžete vylepšit všechny rysy jejich obličeje a opravit případné problémy, například zavřené oči. AI Studio je zábavná platforma, na kterou můžete nahrát své sólo nebo skupinové snímky a proměnit se v postavy, jako je kovboj/kovbojka, plážový povaleč, školák/dívka a další. K vytvoření zábavného a jedinečného vzhledu lze využít i skupinové snímky.

Fotoaparát

Oppo Reno 12 5G je na zadní straně vybaven trojicí objektivů, která se skládá z 50MP hlavního snímače Sony LYT600, 8MP 112stupňového ultraširokoúhlého fotoaparátu a 2MP makro snímače. Na přední straně se nachází 32MP snímač pro selfie. 50MP fotoaparát pořizuje fotografie v režimech 1x a 2x s možností digitálního zoomu až 10x.

Fotografie můžete pořizovat s 1násobným a 2násobným zoomem v senzoru a pomocí digitálního zoomu si je můžete přiblížit až 10násobně. Snímky pořízené pomocí primárního snímače za denního světla jsou živé, jasné a realistické.

Přirozené barvy jsou reprodukovány dobře a snímky za dobrého osvětlení jsou bez šumu. Každý detail je zachycen dokonale bez jakéhokoli zkreslení. Dokonce i v režimu 2x nedochází téměř k žádnému poklesu kvality. Při větším přiblížení, jako jsem to udělal já, až na 6x, však kvalita přece jen klesne a není tak dokonalá, jak byste očekávali.

8MP Ultrawide snímač pořizuje slušné snímky s podobným barevným profilem jako primární fotoaparát. Na snímcích je však patrný šum. Přesto snímky poskytují dobré zorné pole a v dobře osvětlených podmínkách není šum na okrajích téměř patrný.

Režim na výšku Reno 12 5G není vybaven možnostmi režimu 1x a 2x. Cvaká jasné snímky se slušnou detekcí okrajů. Zaostřuje výhradně na objekt v záběru, ale barvy se na některých fotografiích zdají být zesílené. Zde je několik snímků, které vám přiblíží výkon portrétního režimu.

Selfie kamera s rozlišením 32 Mpx pořizuje slušné snímky. Skvělým příkladem jeho schopností je náhodný snímek pořízený v den špatných vlasů bez jakéhokoli úsilí, přesto dopadl úctyhodně. Fotoaparát dokonale zachytil detaily a tón pleti vypadal přirozeně. Filtry nepoužívám, takže jsem je před pořízením selfie vypnul, a i tak dopadla skvěle. Fotoaparát také skvěle udržel zaostření na objekt a odstranil nežádoucí objekty a lidi pomocí funkcí umělé inteligence. Společnost Oppo také představila některé funkce AI pro fotoaparát, které zlepšují celkový zážitek z fotografování.

Baterie a výdrž

Smartphone Oppo Reno 12 5G je poháněn baterií s kapacitou 5000 mAh, která je vybavena 80W kabelovým rychlonabíjením. I při náročném používání zahrnujícím volání, psaní zpráv, prohlížení sociálních sítí, čtení článků, poslech hudby, hraní her a další činnosti vydrží baterie po plném nabití celý den. Při lehčím používání, jako je vyřizování hovorů a odpovídání na zprávy, se baterie snadno protáhne na den a půl. Zapojení funkcí umělé inteligence nebo náročné úkoly mohou samozřejmě způsobit o něco rychlejší vybíjení, což se dá očekávat.

80W nabíječka zajišťuje kratší dobu čekání na nabití zařízení. Nabití z 2 % na 100 % trvá obvykle přibližně 50 minut, což je přiměřené, i když za některými konkurenty mírně zaostává.

Celkem

Oppo Reno 12 5G nabízí cenově výhodnější variantu než Oppo Reno 12 Pro 5G. Díky větší kapacitě baterie, rychlému 80W nabíjení, elegantnímu designu a krytí IP65 vyniká jako jedinečné zařízení střední třídy. Zahrnutí funkcí umělé inteligence zlepšuje schopnosti fotoaparátu, ačkoli nastavení zadního fotoaparátu by mohlo být lepší. I když by uživatelské rozhraní mohlo být méně nepřehledné a výkon nemusí být špičkový, Oppo Reno 12 5G je vhodný pro uživatele hledající smartphone, který upřednostňuje funkce AI před herním výkonem.

PŘEHLED RECENZE
Oppo Reno 12 5G
75 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-oppo-reno-12-stredni-trida-s-umelou-inteligenciOppo Reno 12 5G nabízí cenově výhodnější variantu než Oppo Reno 12 Pro 5G. Díky větší kapacitě baterie, rychlému 80W nabíjení, elegantnímu designu a krytí IP65 vyniká jako jedinečné zařízení střední třídy. Zahrnutí funkcí umělé inteligence zlepšuje schopnosti fotoaparátu, ačkoli nastavení zadního fotoaparátu by mohlo být lepší. + Funkce umělé inteligence + Dlouhá životnost baterie + Krytí IP65 + Rychlé nabíjení - Jen 8GB RAM - Výkon SoC není nejlepší - Nepoužitelný 2MP objektiv

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno