playstation xbox logos HD scaled 1

Přestože ekonomická situace konzolí Xbox a PlayStation je velmi špatná, konzole PlayStation se neustále drží na špici. Dokonce už od doby, kdy vyšel PlayStation 2, měl vždy náskok. Rozdíl mezi PS3 a Xboxem 360 se však zmenšil a PS3 získala náskok pouhých 7,5 milionu kusů, ale jak jsou na tom konzole současné generace?

Přeskočíme-li do současnosti, PlayStation 5 se prodalo výrazně více kusů, a to 61,7 milionu kusů ve srovnání s Xboxem řady X|S, kterého se k červnu 2024 prodalo pouze 28,3 milionu kusů.

wsj hardware sales 1920x995 1
Zdroj: WSJ

Ve videu, které WSJ zveřejnil na YouTube, se podrobně zabýval důvody neúspěchu konzole Xbox na trhu, konkrétně řady Xbox X|S. Pro někoho to může být překvapení, protože Microsoft ve své reklamě neustále připomínal, že Xbox Series X je nejvýkonnější konzole, jakou kdy vyrobil. Přesto stále neměla dostatek výhod, které by ji opravňovaly ke koupi. U PlayStationu jsou alespoň exkluzivní hry, přičemž některé se dostanou i na PC. Xbox už nějakou dobu nemá žádné exkluzivní hry. Xbox táhl pouze na hry jako Halo a Gears of War. Spuštění předplatitelské služby však znamenalo, že k tomu už konzoli vůbec nepotřebujete.

Několik zpráv a údajů naznačuje, že definitivně prohrály válku konzolí s PlayStation a dokonce i Nintendo Switch. Proto se nyní zaměřují na předplatné služby Xbox Game Pass, aby se pokusili vrátit peníze zpět do Microsoftu a jeho herního sektoru.

Jak je uvedeno ve videu, když byly konzole poprvé představeny hernímu průmyslu a hráčům, byly často prodávány co nejlevněji. To znamená, že je společnosti prodávaly se ztrátou, aby se pokusily nalákat lidi k hraní a aby se stali jejich zákazníky. V případě Xboxu prodělaly 200 dolarů na každé konzoli. Přestože je Xbox hlavním tématem tohoto videa, nelze zapomínat, že PlayStation se v poslední době také potýká s finančními problémy. A to natolik, že původní PlayStation 5 zaznamenal v mnoha částech světa zvýšení cen. V Japonsku došlo ke zdražení obou verzí konzole o 90 dolarů a v USA došlo ke zdražení ovladačů Dualshock o 5 dolarů.

Poté společnost Sony oznámila PlayStation 5 Pro. Fanoušci byli okamžitě nespokojení. Nejenže cena byla neúměrně vysoká vzhledem k tomu, o jakou konzoli se jedná, ale ani funkce, kterými byla vybavena, nedávaly pocit, že se konzole vyplatí. Navíc ti, kteří chtějí fyzickou sbírku her, budou muset vynaložit další peníze na nákup diskové jednotky a stojanu konzole.

Na vrcholu může být PlayStation, kterého se k červnu 2024 celosvětově prodalo 61,7 milionu kusů. Přesto je vzhledem k jejich nedávným rozhodnutím ohledně PlayStation 5 Pro stále pravděpodobnější, že se jich neprodá tolik jako předchozí generace. Už teď to ovlivnilo trh, protože lidé v Japonsku si najednou raději kupují konzoli řady Xbox, než aby utráceli za PlayStation 5 Pro. Je možné, že se Nintendo dostane na vrchol, až oznámí nástupce konzole Nintendo Switch.

Článek Jak si vedou v prodejích konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S a kdo dominuje trhu? se nejdříve objevil na GAME PRESS.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno