Na včerejším summitu o umělé inteligenci v OSN oznámil americký ministr zahraničí Antony Blinken ve spolupráci s USAID financování ve výši 100 milionů dolarů a závazky soukromého sektoru, které mají pomoci rozšířit dosah technologií umělé inteligence po celém světě.

K ministru Blinkenovi se připojili vedoucí pracovníci společností OpenAI, NVIDIA, Amazon, Microsoft, IBM, Anthropic, Jacaranda Health, Google a Meta, kteří oznámili iniciativy svých firem zaměřené na rozšíření využívání umělé inteligence po celém světě s cílem zajistit, aby komunity po celém světě mohly využívat výhod technologie, která od roku 2022 vzala útokem Wall Street i širší technologický sektor.

Ministr Blinken to oznámil v rámci partnerství ministerstva zahraničí pro globální začlenění v oblasti umělé inteligence, jehož cílem je dát „více lidem na více místech možnost využít příležitostí“, které umělá inteligence nabízí. Datová centra AI, která jsou základem tréninkových modelů, jako je ChatGPT společnosti OpenAI, vyžadují miliardové investice do datových center, což je často činí nedostupnými pro organizace s omezenými zdroji.

Blinken se podělil o názor, že inkluzivita napomůže efektivitě umělé inteligenci při řešení problémů lidstva, jako jsou „rostoucí teploty, smrtící viry. … nedostatek potravin“, což z inkluzivní AI činí „nikoliv akt velkorysosti“, ale akt, který je „v našem národním zájmu a v zájmu našich firem, našich podnikatelů a našich investorů„.

Nové partnerství se zaměří na výpočetní techniku AI, kapacitu a kontext, jak uvádí Blinken. Investice do výpočetní techniky umožní vývojářům v zemích se středními a nízkými příjmy vyvíjet modely a aplikace AI, které budou přizpůsobeny místním potřebám. Investice do kapacit AI umožní zemím „skutečně vybudovat kapacity“, aby více lidí mohlo „používat a přizpůsobovat nástroje AI“. A konečně, pokud jde o kontext, dodal, že to umožní lokalizovaná řešení, která budou vyhovovat lokalizovaným datovým souborům.

Zdroj: Department of State

Pokud jde o financování, Blinked prozradil, že jeho ministerstvo a USAID „vynaloží 33 milionů dolarů z americké zahraniční pomoci na rozvoj umělé inteligence“. Z toho 10 milionů dolarů bude vynaloženo na rozšíření přístupu. Kromě toho Kongres poskytne 23 milionů dolarů „na programy, které mají poskytnout 23 milionů dolarů na programy, které mají navázat na naše úsilí o vytvoření bezpečných, spolehlivých a důvěryhodných rámců pro správu umělé inteligence. Využívat UI k prosazování lidských práv a rozvojových priorit a podporovat vzdělávací a kulturní výměny na témata související s UI.“ Podle Blinkena budou závazky v rámci partnerství veřejného a soukromého sektoru činit celkem 100 milionů dolarů.

Později během akce generální ředitel OpenAI Sam Altman oznámil, že jeho firma spouští akademii OpenAI, která bude vývojářům a organizacím v zemích s nízkými a středními příjmy poskytovat přístup k technologiím OpenAI a školení o nich. Prezident společnosti Microsoft Brad Smith sdělil, že se jeho společnost zavázala vynaložit více než 12 miliard dolarů na vybudování datových center AI v Latinské Americe, jihovýchodní Asii a Africe. Microsoft také poskytne 500 milionů dolarů na bezplatný přístup více než 30 000 neziskových organizací v zemích globálního Jihu, dodal Smith.

James Manyika, hlavní viceprezident společnosti Google pro technologie a společnost, sdělil, že jeho firma plánuje brzy rozšířit podporu překladače Google na více než 1 000 jazyků. Google nasazuje nástroje pro předpovídání povodní s využitím umělé inteligence, které mají pokrýt téměř půl miliardy lidí na celém světě.

Viceprezidentka společnosti Meta pro výzkum umělé inteligence Joelle Pineauová uvedla, že Meta v letech 2024 a 2025 investuje více než 10 milionů dolarů na podporu inovací v oblasti umělé inteligence s otevřeným zdrojovým kódem, aby zvýšila přístup k umělé inteligenci pro komunity v Latinské Americe, Africe a Asii. Viceprezident společnosti NVIDIA a globální vedoucí oddělení pro vládní záležitosti Ned Finkle nastínil, že jeho firma v rámci partnerství s ministerstvem zahraničí věnuje 10 milionů dolarů ročně na zvyšování kvalifikace vývojářů AI v rozvíjejících se zemích.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno