Chytré brýle Meta vzbudily značnou pozornost díky kombinaci módy a funkčnosti, kterou nabízejí, a díky vestavěným kamerám a možnosti interakce uživatelů s nositelným zařízením bez použití rukou jsou pro mnohé, zejména pro mladší generaci, atraktivní. Nedávno dva studenti Harvardu používali chytré brýle k přístupu k informacím o cizích lidech a pomocí nositelného zařízení okamžitě odhalovali osobní údaje cizích lidí prostřednictvím streamů na Instagramu, což vyvolalo vážné otázky ohledně ochrany soukromí.

Brýle Ray-Ban Meta nabízejí ikonické nositelné zařízení s několika chytrými funkcemi, které uživatelům umožňují zapojit se do hands-free. Dva studenti Harvardu integrovali chytré brýle se systémem rozpoznávání obličeje, který pomáhá automaticky identifikovat cizí osoby a získat přístup k jejich informacím na veřejnosti.

Podle 404media lze systém rozpoznávání obličeje nazvaný I-XRAY použít k získání informací, jako jsou telefonní čísla, adresy nebo dokonce čísla sociálního pojištění cizích osob, přičemž stačí, aby se uživatel na danou osobu podíval. O schopnostech softwaru se již mluví, ale nejvíce se mluví o hardwaru, na kterém tento software běží, a to o brýlích Ray-Ban Meta Smart Glasses.

Nguyen a Ardayfio vytvořili I-XRAY pomocí chytrých brýlí Meta spolu se softwarem pro rozpoznávání obličejů PimEyes, který je v současnosti největším vyhledávačem. Celý systém získávání informací o osobě je automatický a chytré brýle začnou data vyhledávat, jakmile se obličej ocitne v záběru. V ukázkovém videu sdíleném na webu X AnhPhu Nguyen uvedl:

Streamujeme video z brýlí přímo na Instagram a počítačový program tento stream sleduje. Pomocí umělé inteligence rozpoznáme, kdy se díváme na něčí obličej, a pak prohledáváme internet, abychom našli další fotografie dané osoby. Nakonec pomocí zdrojů dat, jako jsou online články a databáze voličů, zjistíme jejich jméno, telefonní číslo, adresu bydliště a jména příbuzných.

Studenti dále naznačili, že se jim podařilo získat přístup k informacím desítek harvardských studentů, aniž by o tom měli tušení. V reakci na tento projekt, který vzbudil značný rozruch, společnost Meta poukázala na to, že software PimEyes lze použít s jakýmkoli podobným hardwarem s kamerou a že neexistuje nic konkrétního, co by chytré brýle Meta nabízely a co by projektu pomohlo.

Studenti pak uvedli své důvody pro používání chytrých brýlí Meta a navrhli, že hardware vypadá jako běžné brýle, na rozdíl od jiných nositelných zařízení, a nepůsobí jako zařízení. To usnadňuje doxování cizích osob pomocí tohoto zařízení. Druhým důvodem pro volbu tohoto konkrétního nositelného zařízení byla cena, která činí 300 dolarů a je mnohem nižší než u podobných produktů.

Software pro rozpoznávání obličeje a používání hardwaru pro přístup k osobním údajům cizích osob vyvolává vážné obavy o soukromí a ochranu před podobnými situacemi. Oba studenti navrhli, že uživatelé se mohou proti takovému přístupu k informacím chránit tím, že se obrátí na zprostředkovatele údajů, odhlásí se z vyhledávačů a požádají o odstranění údajů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno