Satelitní internetová konstelace Starlink společnosti SpaceX ztratila od července více než dvě stě satelitů na nízké oběžné dráze Země (LEO), podle údajů webové stránky pro sledování satelitů.

Je to poprvé, co Starlink ztratil významný počet satelitů v krátkém časovém období a tyto ztráty jsou typicky ovlivněny slunečními erupcemi, které způsobují změny na oběžné dráze a poškozují nebo ničí kosmickou loď. Povaha satelitů, tedy jejich model, je nejasný, a pokud se jedná o novější satelity Starlink, které SpaceX pravidelně vypouští, pak bude muset firma provést alespoň devět startů Falconu 9, aby nahradila ztracené satelity.

Vzhledem k tomu, že je dceřinou společností SpaceX, Starlink rychle vybudoval největší satelitní internetovou konstelaci LEO a největší satelitní konstelaci na světě jejich rychlým vypuštěním prostřednictvím rakety Falcon 9. Modernizace kosmické lodi a omezení s Falconem 9 však snížily počet satelitů, které může společnost vypustit, přičemž při nejnovějších startech bylo zaznamenáno zhruba 22 satelitů na jeden start, což je téměř o polovinu méně oproti 60 satelitům, které SpaceX vypustila během počátky výstavby Starlinku.

Novější satelity jsou kosmické lodě druhé generace, na které SpaceX získalo povolení k vypouštění od FCC před méně než rokem. Jsou výkonnější, a proto jsou větší a těžší než dřívější satelity, což omezuje schopnost Falconu 9 nést jejich větší počet.

Satelity na oběžné dráze nebo ve vesmíru musí čelit různým nebezpečím, která je mohou poškodit nebo vyřadit z provozu. SpaceX čelila jedné takové události v únoru 2022, kdy sluneční erupce poškodila nejméně 40 nedávno vypuštěných satelitů. SpaceX to potvrdilo a sdílelo, že teplo ze sluneční erupce zvýšilo hustotu atmosféry a znemožnilo satelitům udržet si svou trajektorii.

Společnost však možná bude muset své starty urychlit, pokud jsou data z webové stránky pro satelitní sledování satelitmap.space přesná. Sleduje celkový počet vypuštěných satelitů Starlink, počet funkčních satelitů, satelitů, které jsou neaktivní, a satelitů, které shořely.

Ukazuje, že k 15. červenci shořelo v atmosféře 353 satelitů Starlink a toto číslo podle posledních údajů vyskočilo o více než 200. Pro srovnání, na začátku letošního roku shořelo pouze 248 satelitů, takže počet zničených během posledních dvou měsíců je vyšší než za prvních sedm měsíců tohoto roku.

Během několika týdnů poté, co se satelity Starlink staly obětí sluneční erupce, SpaceX sdílela poměrně podrobně opatření, která přijímá k zajištění udržitelnosti satelitu. Společnost nastínila, že družice mají funkcionalitu, jako je „uhnutí“, což jim umožňuje zatáhnout solární panely, pokud dojde ke kolizi. SpaceX dodala, že nízká oběžná dráha satelitů snižuje jejich šance na znečištění oběžné dráhy Země, protože shoří v atmosféře místo toho, aby létaly jen kolem Země, než ztratí výšku v důsledku gravitace.

SpaceX pravidelně zasílá do FCC aktualizace o stavu svých družic, ale ty jsou ukládány jednou za půl roku, takže je nepravděpodobné, že data pro satelity, které shořely od července, budou brzy k dispozici. Dceřiná společnost Kuiper, která se brzy stane konkurentem Amazonu, se chystá brzy vypustit své experimentální satelity a SpaceX se zavázala FCC vypustit část svých satelitů druhé generace podle časového harmonogramu, aby se vyhnula placení pokuty.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno