Android 15 přidává nový spořič obrazovky s názvem Home Controls, který promění telefon nebo tablet v chytrý domácí panel.

Společnost Google minulý měsíc zveřejnila zdrojový kód systému Android 15 a umožnila nám nahlédnout, jak nové funkce nejnovějšího operačního systému fungují. Aktualizace Androidu 15 přináší několik nových funkcí, jako je soukromý prostor, částečné sdílení obrazovky, párování aplikací a nový spořič obrazovky s názvem Home Controls. Home Controls je velmi užitečný spořič obrazovky, který promění vaše zařízení se systémem Android v dokovací stanici v inteligentní domácí panel, a po prozkoumání jeho fungování je ještě lepší, než se zdálo.

Pokud to nevíte, společnost Google představila spořič obrazovky Home Controls ve třetí beta verzi systému Android 15 vydané v červnu. Spořič obrazovky najdete v části Nastavení > Displej a dotyk > Spořič obrazovky v zařízeních Pixel; v ostatních zařízeních se systémem Android se umístění v Nastavení pro změnu spořiče obrazovky může lišit.

Po výběru možnosti Home Controls jako spořiče obrazovky a následném dokování zařízení spustí systém Android zobrazení Oblíbené v aplikaci Google Home. Zobrazení Oblíbené poskytuje rychlý přístup k oblíbeným zařízením chytré domácnosti v aplikaci Google Home. Pokud si toto zobrazení zvolíte jako spořič obrazovky, můžete svůj tablet se systémem Android (nebo raději telefon) v dokovací stanici proměnit v ovládací panel chytré domácnosti.

Spořič obrazovky Home Controls je jednou z nejužitečnějších změn v systému Android 15 a divím se, že o něm nemluví více lidí. Myslím, že jedním z důvodů je to, že Android 15 ještě není k dispozici pro většinu telefonů se systémem Android, takže většina lidí ještě neměla možnost jej vyzkoušet. Navíc ti, kteří o spořiči obrazovky Home Controls vědí, mohou předpokládat, že funguje pouze na zařízeních Pixel nebo s aplikací Google Home. Ani jedno však není pravda.

Spořič obrazovky Home Controls bude ve skutečnosti fungovat na všech zařízeních se systémem Android 15, pokud vůbec spořiče obrazovky podporují. Jako důkaz uvádím, že telefon, který jsem použil k demonstraci funkce na fotografiích uvedených výše, je telefon Nothing Phone 2a s operačním systémem Nothing OS 3.0 Open Beta, nikoli telefon Pixel.

Spořič obrazovky Home Controls navíc nefunguje pouze s aplikací Google Home. Funguje také s aplikací Home Assistant.

Zajímavé je, že aplikace Google Home ani Home Assistant neposkytují pro tuto funkci vlastní spořiče obrazovky. Aniž bychom zacházeli do přílišných technických detailů, spořič obrazovky Home Controls je ve skutečnosti poskytován aplikací Android SystemUI, která zase obsahuje činnost Home Control buď aplikace Google Home, nebo aplikace Home Assistant.

V loňské aktualizaci systému Android 14 představila společnost Google rozhraní API, které umožňuje aplikacím vložit vlastní aktivitu do rozhraní Ovládání zařízení. Ovládání zařízení je funkce, která umožňuje přístup k ovládacím prvkům chytré domácnosti z dlaždice Rychlé nastavení nebo widgetu na zamykací obrazovce. SystemUI v systému Android 15 přebírá stejnou vlastní činnost a vkládá ji do spořiče obrazovky, když povolíte spořič obrazovky Ovládání domácnosti.

Aplikace pro chytrou domácnost nemusí dělat nic zvláštního, aby podporovaly spořič obrazovky Home Controls systému Android 15, kromě poskytování výše zmíněné vlastní aktivity. Musí však zajistit, aby vlastní aktivita a její ovládací prvky byly přístupné, když je zařízení uzamčeno, ale to je vše.

Těším se, až se Android 15 v následujících týdnech a měsících rozšíří na zařízení se systémem Android, aby si s novým spořičem obrazovky Home Controls mohlo hrát více uživatelů. Pokud jste jej již vyzkoušeli, dejte nám vědět, co si o něm myslíte, v komentářích níže!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno