TikTok není v kontroverzích nováčkem a stále se dostává do středu pozornosti, zejména v Číně a USA, kde čas od času dochází k jeho dočasným zákazům.

TikTok neustále čelí kritice ze závislosti na aplikaci, zejména mezi mladšími generacemi, a jeho škodlivým důsledkům. V reakci na tyto obavy společnost ByteDance zavedla omezení času stráveného u obrazovky, aby se prostřednictvím nedávno uniklých dokumentů ukázalo, že nástroje pro omezení jsou neúčinné. Kvůli nedostatku skutečné snahy o zmírnění nepříznivých dopadů používání čelí společnost TikTok v současné době několika žalobám.

Náhodně odhalené dokumenty TikToku nedávno vyvolaly vážné obavy a osvětlily nepříznivý dopad této platformy na děti. Podle dokumentu si společnost ByteDance, která TikTok vlastní, uvědomuje, že aplikace je návyková, zejména u malých dětí, a připouští škody, které může napáchat na jejich duševním a sociálním vývoji.

Jak informovala agentura NPR, dokumenty byly součástí probíhajícího dvouletého vyšetřování a byly předloženy v rámci žaloby, které společnost TikTok čelila. Materiály měly zůstat důvěrné, ale chybou v redakčním procesu byly informace neúmyslně zveřejněny. Veřejnoprávní rozhlas Kentucky pak zveřejnil výňatky ze zjištění, které obsahují:

Společnost TikTok určila přesný počet zhlédnutí, který je nutný k vytvoření návyku: je to 260 videí.

Vyšetřovatelé uvedli, že je velmi pravděpodobné, že se uživatel po dané době sledování stane na platformě závislým. Dále upřesnili:

Videa na TikToku mohou být dlouhá až 8 sekund a přehrávají se divákům automaticky v rychlém sledu. Průměrný uživatel si tak na této platformě pravděpodobně vytvoří závislost za méně než 35 minut.

Nejen to je znepokojivé, protože vývojáři TikToku si prý byli dobře vědomi škodlivého duševního a sociálního dopadu, který má rozšířené sledování této platformy na vývoj dětí, protože jejich vlastní výzkumy zmiňují souvislost mezi nimi. Z dokumentů také vyplývá, že TikTok věděl, jak zapojení do jeho aplikace narušuje spánek, práci a rodinný život. Ve vlastním výzkumu společnosti TikTok se uvádí:

Nutkavé užívání také narušuje základní osobní povinnosti, jako je dostatek spánku, pracovní/školní povinnosti a kontakty s blízkými.

Ještě horší je, že se ukázalo, že nástroj screen-time, který společnost ByteDance zavedla s výchozím limitem 60 minut, aby bojovala proti přetrvávajícím problémům, byl neúčinný, měl zanedbatelný dopad a byl spíše reklamním trikem. Nedostatečná opatření přijatá k omezení používání vyvolala intenzivní kritiku a společnost nyní bojuje se žalobami v několika státech USA a musí se vypořádat s potenciálními zákazy TikToku v Evropě a USA.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno