Jak už název napovídá, Asus ROG Phone II nebude jen tak ledajaký smartphone s našlapaným výkonem, ale špičkové herní dělo z gamingové produktové řady ROG (Republic of Gamers), které se pokusí získat uznání v řadách i těch nejnáročnějších mobilních hráčů. Tak jak na tom je?

Smartphone Asus ROG Phone II přichází ve stylovém balení. V 6úhelníkovém pouzdře najdete telefon nabíječku a přídatný ventilátor. Každý z předmětů je vložen do širších stran pouzdra, obaly do sebe krásně zapadají a balení má rozhodně styl. To se musí nechat.  

Konstrukce a provedení 

Asus ROG Phone II na první pohledy a omaky zaujme svým designem a rozhodně poznáte, že toto není mobilní cihla (ano, rozměry smartphonu jsou větší, což je podmíněno prostorným displejem). Tělo kombinuje sklo na zadní straně a Corning Gorilla Glass na přední, takže displej i záda jsou optimálně chráněny proti nechtěnému poškození nebo poškrábání. Je pravda, že zadní strana se celkem snadno “zamatlá, na druhou stranu uchopení je velmi příjemné a kupodivu v ruce neklouže, příjemně a s jistotou se manipuluje s celým zařízením. Najdete zde také logo ASUS a provedení s ostře řezanými hranami na plášti nebo aparátu tvoří patřičně futuristický design. Logo navíc podporuje barevné RGB podsvícení s nejrůznějšími efekty. 

Z hlediska konektorů je mobilní telefon Asus ROG Phone II osazen klasickým 3.5mm jackem pro sluchátka, USB-C pro nabíjení a konektory pro připojení větráčku. Fyzická tlačítka pro zapnutí/vypnutí a nastavení hlasitosti jsou umístěna ve standardní pozici a na dotyk působí pevným a robustním dojmem, stejně jako celý rám telefonu.  

Displej – obnovovací frekvence a řada technologií 

Dominantou na přední straně herního chytrého telefonu Asus ROG Phone II je obří displej s úhlopříčkou 6.59 palců. Je pravda, že pro běžné uživatelské úkony, jako psaní SMS nebo ovládání jednou rukou a za chůze už je tento formát velký a při ovládání jednou rukou riskujete, že se telefon horní polovinou těla převáží a vypadne vám z ruky. 

Z herního hlediska je však displej pošušňáníčkem. Disponuje obnovovací frekvencí 120 Hz, kterou navíc můžete upravovat skrze uživatelské rozhraní v herním launcheru. Ve spojení s 12GB RAM a procesorem Snapdragon 855+ tak každá hra běží naprosto plynule při stabilní hladině fps a vypadá opravdu skvostně i po grafické stránce. Skvěle se uplatní zejména v akčních hrách – bojovky, střílečky – nebo závodních titulech, kde lze očekávat velmi dynamické situace a objekty. 10bitový HDR AMOLED displej produkuje mimořádně přesné barvy dle standardu Delta-E<1. 

Mimořádně rychlá odezva zajišťuje precizní ovladatelnost. Zrychlené reakce na každý dotyk vás dokážou vysekat z každé herní situace. Osobně mi moc nesedla vibrace při dotyku trojice základních virtuálních tlačítek na spodní části. Prvotní pocit, že se mobil “rozpadá” je nepříjemný, ale nejspíš jen otázkou zvyku a také nastavení samozřejmě.  

Zvuk – zbraně řinčí, motory burácí

Dvojice předních reproduktorů je umístěna v horní a spodní části displeje. Samozřejmostí je jasná a čistá reprodukce do nejmenších detailů dle certifikace Hi-Res Audio, ať už chcete hrát hry, sledovat filmy, videa nebo poslouchat hudbu. Nechybí podpora připojení sluchátek přes 3.5mm jack ani prostorový zvuk DTS: X Ultra. Čtveřice mikrofonů s funkcí potlačení okolního hluku zajišťuje perfektní hlasovou reprodukci při chatování a komunikaci s týmem.  

Výkon – vymáčkne z her maximum 

Asi nikoho nepřekvapí, že tento kousek překypuje výkonem. Dle výsledků testů v Antutu v podstatě nenajdete výkonnější telefon, než je tento. Základem performance je 8jádrový procesor Snapdragon 855+, který spolupracuje s obří 12GB RAM a moderním grafickým čipem Adreno. V praxi tak neexistuje hra nebo software, který byste nerozjeli. Mezi hlavní přednosti také patří přítomnost herního launcheru, který jediným stiskem přepne telefon do mobilní herní konzole.  

Aplikace Armoury Crate 

 Armoury Crate představuje takové herní centrum. Slouží ke komplexnímu nastavení her, chlazení, ovládání, monitoringu komponent a herní zátěže. Současně však slouží i jako vaše herní knihovna. Hry tak nemusíte složitě hledat na plochách obrazovky nebo ve složce, ale pohodlně přímo v této aplikaci. Armoury Crate vám poslouží i jako praktický pomocník. Najdete v něm oficiální videa o novinkách a užitečné tipy například o nastavení displeje a obnovovací frekvence, AirTrigger II apod. Upravovat můžete i velmi drobné detaily a vychytat tak celkovou funkčnost k vaší naprosté spokojenosti. Můžete například vypnout notifikace, změnit barevné podsvícení. Všechny hry mají svou vlastní konfiguraci, kterou můžete upravit – citlivost pohybu, displej, výkon, teplotu, zvuk a v neposlední řadě také macro nebo namapování kláves. Možnosti jsou omezeny konkrétním titulem.  

Je libo špičkový fotoaparát? 

Nemusíte se věnovat jenom hraní her. Smartphone ROG Phone II disponuje dvojicí fotoaparátů, které svým výkonem a funkcemi potěší moderní uživatele a náročné fanoušky mobilního fotografování. Na zadním plášti najdete zabudovaný 48MPx fotoaparát, přední snímač pak nabízí rozlišení 24 MPx a s přehledem zachytíte vše, co se kolem vás šustne. K mání je celá řada režimů, od již tradičních portrétů a panoramatických snímků až po stylové slo-motime lapse nebo třeba noční režim. Zvláště pro ty, kteří fotografii věnují zevrubněji, je určen režim PRO, v rámci něhož si celou řadu parametrů fotografie nastavíte ručně a podle předpokladů, Nechybí ani elektronická stabilizace obrazu. Poslední dva snímky demonstrují kvalitu fotografie a světlost za slabého večerního osvětlení v místnosti.

Samozřejmostí je také nahrávání videa, které zadní kamera zvládá v ultra jemném 4K rozlišení při 60 fps a přední ve perfektní Full HD kvalitě rovněž až při 60 fps. Při fotografování se mohou hodit také chytré rozlišení scenérií a objektů. Fanoušci selfies a portrétů zase jistě ocení možnost nastavení například tónu kůže, ztenčení tváří nebo třeba zvýraznění očí (ideální pro stylové „manga fotky“).

Operační systém Android 10 

Model Asus ROG Phone II dostal sice do vínku Android 9, ale v době recenzování byla již uvolněna verze s operačním systémem Android 10. Co se týče uživatelského rozhraní, tmavé schéma je velmi příjemné pro oči a umožňuje dlouhodobé sledování displeje. Samozřejmostí jsou bohaté možnosti přizpůsobení a nastavení, funkce rozpoznávání obličeje nebo čtečka otisků prstů. V základu operační systém Android nabízí rovněž praktické aplikace, jako Netflix, Duo pro videohovory, bezkontaktní platby GooglePay a již zmíněné Armoury Crate, dále přirozeně celou sadu nástrojů Google pro snadnou správu telefonu. Aplikace od Asusu Data Transfer vám usnadní přechod z vašeho starého zařízení s daty, na kterých vám záleží.  

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno