Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké parametry by měl splňovat herní monitor? Pokud zrovna jeden vybíráte, kromě úhlopříčky se zaměřte také na dobu odezvy a obnovovací frekvenci.

Co chtít od herního monitoru

Herní monitor by vám měl nabídnout především nízkou dobu odezvy společně s vysokou obnovovací frekvencí, aby byl výsledný obraz plynulý a netrhal se. Zážitek ze hry podstatně zlepší vysoký kontrast a jas, živé barvy a kvalitní rozlišení.

Úhlopříčka a rozlišení

Úhlopříčka monitoru úzce souvisí s jeho rozlišením. Platí, že čím větší monitor si pořizujete, tím vyšší rozlišení byste měli vyžadovat. Základní herní monitory s úhlopříčkou 22 nebo 24 palců bývají vybavené standardním rozlišením Full HD (1920 × 1080 pixelů). V případě monitorů s úhlopříčkou do 27 palců chtějte rozlišení 2K nebo QHD (2560 × 1440 pixelů), u větší obrazovky si raději připlaťte za 4K rozlišení (3840 × 2160 px). Získáte tak jemnější a detailnější obraz.

Technologie obrazovky

Herní monitory se od těch multimediálních a grafických liší především technologií obrazovky. Podle typu panelu rozlišujeme monitory:

  • TN – nejvhodnější typ pro náročné hráče, jelikož poskytuje velmi rychlou odezvu. V čem naopak neexceluje, je zobrazení barev a pozorovací úhly.
  • IPS – na rozdíl od předešlého typu nabízí vynikající podání barev a dobré pozorovací úhly, na druhou stranu má horší dobu odezvy. Hodí se tak spíše k hraní pomalejších a méně náročných her.
  • VA – nabízí dobré podání barev a skvělý kontrast, proto si získaly oblibu především mezi filmovými nadšenci.
  • OLED – za poměrně vysokou cenu získáte dokonale živé barvy a vynikající dobu odezvy.

 

Doba odezvy

Pokud holdujete akčním hrám, ve kterých je zásadní především rychlost, pak byste si měli pořídit herní monitor s co nejnižší dobou odezvy. Pokud narazíte na dobu odezvy 1 ms, zbystřete. Nejčastěji se totiž jedná o dobu odezvy tzv. gray to gray (GTG), za kterou dojde pouze ke změně obrazového bodu z jednoho na jiný odstín šedé barvy. Skutečná doba odezvy, při které se barva mění na zcela odlišnou, je ve skutečnosti o něco vyšší a zpravidla ji odhalí až test herních monitorů. Většina monitorů označovaných jako hráčské má uvedenou odezvu do 5 ms, což je dostačující i pro hraní akčních her.

Obnovovací frekvence

Pro celkovou rychlost je také důležitá obnovovací frekvence, která udává, kolik snímků dokáže monitor zobrazit za sekundu. U běžných monitorů se setkáte s obnovovací frekvencí 60 až 75 Hz, což je pro běžnou kancelářskou práci naprosto dostačující. Od herního monitoru je ale třeba požadovat obnovovací frekvenci alespoň 120 Hz. Kromě toho by měl být herní monitor schopný adaptivní synchronizace s grafickou kartou, aby nedocházelo k trhání a zasekávání obrazu.

Jas a kontrast

Jas udává, jak světlý či tmavý obraz vám monitor nabídne, kontrast zase rozhoduje o tom, jak velký rozdíl bude mezi černou a bílou barvou. Obojí tak má významný vliv na výslednou barevnost. Základní herní monitory mají jas od 200 cd/m2 výše, pokročilejší 300 cd/m2 a nejlepší 400 až 600 cd/m2. U kontrastu se mějte na pozoru, kterou hodnotu sledujete. Výrobci totiž udávají hodnotu dvojí – statického a dynamického kontrastu. Vás by ale měl zajímat především kontrast statický, jehož hodnota se u kvalitních herních monitorů udává 3 000 : 1 až 5 000 : 1.

 

Nový herní monitor si jednoduše vyberete na Heurece – na výběr máte z více než 300 nabídek e-shopů, které mezi sebou můžete libovolně porovnávat. Pořiďte si monitor, který vám dopřeje kvalitní herní zážitek. S finálním výběrem vám může případně pomoci i sestavený žebříček nejlepších herných monitorov od slovenských uživatelů na Heureka.sk.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno