Smartphone Vivo X60 Pro je zařízení pro náročné uživatele, fanoušky elegance, multimédií, a především fotografování a nahrávání videí. K tomu všemu dostal také pořádně výkonné komponenty a parádní displej. Zkrátka se s ničím moc nemaže a v jakékoli činnosti si klade jen ty nejvyšší mety.

 

Balení, které se dnes už jen tak nevidí

Musím říci, že balením jsem byl velmi příjemně překvapen. Jednak jsem si nebyl vědom, že Vivo je oficiální smartphone pro fotbalové EURO 2020, jednak samotným obsahem. Kromě vlastního smartphonu Vivo X60 Pro 5G dostanete od výrobce také ochranný kryt, a dokonce sluchátka, což už se dneska zase tolik nenosí. Alespoň v mém případě jsem na sluchátka zdarma už dlouho nenarazil. Ani přibalený kryt není vyloženě špatný. Je dostatečně pevný, žádná ohebná guma.

Konstrukce na jedničku

Chytrý mobilní telefon Vivo X60 Pro jede na styl a za svůj vzhled se nestydí. Zadní strana telefonu je matná a díky povrchové úpravě se hned jen tak neumatlá. Zabudovaná foto soustava lehce vystupuje do popředí, v důsledku čehož se při práci na položeném stole trochu viklá. Povšimnout si lze drobného loga značky Zeiss, které dává vědět o spolupráci se špičkovou foto společností. Na bocích je kolem dokola v podstatě klasická sestava tlačítek pro zapnutí a ovládání hlasitosti, na spodní straně slot pro nano SIM karty, konektor pro nabíjení a reproduktor. Mobil je poměrně velký (6.56palcový displej), manipulace jednou rukou je možná, ale ne úplně komfortní. Dolní virtuální tlačítka jsou tradičně spatně dostupná. Vše si lze zpříjemnit zmenšením obrazovky, takže na ovládací prvky už dosáhnete. Nicméně jako nejjistější se přeci jen jeví zapojení obou rukou.

Displej par excellence

Přední plochu zaujímá AMOLED displej s úhlopříčkou 6.56 palců a Full HD+ rozlišením, který je více než štědrý pro multimediální zábavu v podobě filmů, videí, her, a samozřejmě i pro mobilní pracovní činnost. Rámečky po stranách de facto neexistují, na čemž má podíl také zaoblený design s lehkým přesahem obrazu do stran. Celistvost přední strany „narušuje“ jen malá přední kamera, umístěna ve středu nahoře. Samozřejmostí je multidotyková obrazovka, která reaguje svižně a bez zpoždění na každý váš dotyk. Ono se taky není co divit, když displej podporuje 120Hz obnovovací frekvenci.

Tato ultra vysoká hodnota umožní bezproblémové vykreslení dynamických scén při zvýšené spotřebě energie. Proto vám telefon nabízí také standardní 60Hz obnovovací frekvenci. Asi nejpraktičtěji se mi však jeví funkce inteligentního přepínání, kdy se kmitočty obrazovky automaticky mění dle aktuálního používání. Samozřejmostí je také funkce adaptivního jasu nebo tmavý režim, který je pro mnohem příjemnější pro vaše oči.

Výkon, který si dáme líbit

Smartphone Vivo X60 Pro je vybaven procesorem Qualcomm Snapdragon 870 a 12 GB RAM, takže nemusíte přemýšlet nad tím, jestli to, či ono rozjedete, a zda se to náhodou nebude sekat. Kdepak, z hlediska výkonu je tento model saturován víc než dost. Chytrý mobilní telefon Vivo X60 Pro navíc pracuje s technologií tak zvané rozšířené paměti, což znamená, že RAM lze ještě navýšit o 4 GB, aby i ty nejnáročnější procesy běžely plynule a bez sekání a mohli jste naplno pracovat s několika aplikacemi současně. Vlastní úložiště skýtá 256 GB paměti, reálně a po instalaci aktualizací vám zůstane nějakých 234 GB pro vaše data. Kapacita interního úložiště je tak velmi štědrá, nicméně je třeba vzít v potaz, že telefon neumožňuje vložení paměťové karty a k dispozici jsou pouze sloty pro 2 SIM.

Na vrcholu mobilního fotografování

Z nabídky fotoaparátů a dostupných režimů se zdá, jako by se ve Vivo rozhodli primárně stvořit fotoaparát a do něho naroubovat smartphone. Do foto soustavy inženýři investovali vskutku spoustu času a na této oblasti si dali záležet. Již v úvodu jsme zmínili spolupráci se společností Zeiss a za přítomnou foto výbavu by se nemusel stydět ani leckterý fotograf se zrcadlovkou. Jednou z hlavních devíz je gimbal pro stabilizaci. Dále tu najdete vše, co byste očekávali, a také celou řadu vychytávek. Fotografování momentek a natáčení videí je standard. K dispozici máte škálu režimů, jako panoráma, zpomalený pohyb, časosběr, nebo dokonce snímání v pohybu. Dobře vypadají také snímky v noci, respektive za slabého osvětlení. Přední fotoaparát pro selfies nabízí mimo jiné zkrášlovací režim, o jehož účinnosti lze spekulovat, ale je tam.

Pojďme se na fotoaparáty podívat konkrétněji. Hlavní fotoaparát s rozlišením 48 Mpx dosahuje velmi kvalitních výsledků, a to zejména v noci. Při zapnutí nočního režimu pořídíte velmi dobře vypadající fotky, žádné zrnivé ošklivce jako u celé řady modelů, které se nočním módem bezostyšně chlubí. Snímky jsou také mimořádně ostré a hlavní fotoaparát je zkrátka parádička. Další snímač podporuje 2× přiblížení, velmi snadno přepnete rovněž do ultra širokého snímače. Nechybí ani makro fotoaparát pro detailní snímky. Chytře můžete přeostřit na blízký či vzdálený předmět. Kvalita snímků tak dosahuje vysoké úrovně za všech podmínek.

PŘEHLED RECENZE
Vivo X60 Pro
90 %
test-vivo-x60-pro-fotak-s-gimbalem-vmestnan-do-smartphonu<font size="3">Vivo X60 Pro je výkonným a bohatě vybaveným smartphonem pro náročné uživatele. Vyznačuje se elegantním designem, praktickými funkcemi pro snadné ovládání, nadstavbou Funtouch operačního systému Android 11 a parádním displejem, který reaguje zcela plynule. Z hlediska výkonu není moc co řešit, vyzvihnout musíme rovněž soustavu fotoaparátů s gimbal stabilizací obrazu. Na dokonalosti mu ubírá snad jen menší baterie 4200 mAh a absence slotu pro paměťovou kartu.<br/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno