Společnost Sony se rozhodla na tak už dost přeplněný trh bezdrátových reproduktorů šoupnout ještě další kousek. Povedlo modelu Sony NB10 vystoupit ze záplavy Bluetooth reproduktorů, nebo se zařadí mezi standardní produkty v katalogu e-shopů? 

 

Jedním slovem – nestandardní 

Proč by si někdo chtěl dávat reproduktor okolo krku? Nebydlím v žádném velkém bytě nebo vilce, abych neslyšel hudbu, film či podcast přes celou místnost. Tak na co mi to bude?  Nepopírám, že od začátku jsem měl k tomuto modelu mírně skeptický postoj. Během několika dnů testování jsem změnil původní stanovisko a reproduktor Sony NB10 si oblíbil. Ale postupně. 

Na první pohled zaujme tento model svým zpracováním. Design „loupáčku” je určen k pohodlnému nošení okolo krku. Zabudované měniče na svrchní straně produkují zvuk velmi blízko vašich uší a zvuk směrují přímo k nim, určité změny audia pocítíte při pouhém náklonu hlavy. Samozřejmostí je nízká váha, takže ani při celodenním nošení vás nebude repráček obtěžovat. Potenciálně může být problém při opírání na vysoké herní židli s polštářem v oblasti krku, ale to je věc individuálního posouzení.

I přes svoji nízkou váhu zpracování nepůsobí nikterak levně. Je pravda, že se reproduktor v oblasti krku prohýbá, není zde žádný tvrdý plast, ale právě díky tomu je zajištěna vysoká flexibilita pro komfortní nošení. Současně se nemusíte bát, že by došlo k nechtěnému zlomení či poškození třeba při přenášení. Je to prostě tak akorát ideální poměr pevnost : flexibilita.  

Vzhledem ke způsobu nošení je reproduktor Sony NB10 vhodný pro domácí multimediální zábavu a především práci. Oproti klasickému bezdrátovému reproduktoru nemusíte řešit přenos a máte volné ruce. V porovnání se sluchátky zase nemáte zacpané uši plastovými špunty a slyšíte, co se kolem vás děje. Čili takové optimální řešení z obou světů.  

 

Ovládají – jednoduchost sama 

Z každé strany jsou k dispozici tlačítka, která vám umožní komplexní ovládání. Na jedné straně je tlačítko pro zapnutí a spárování skrze Bluetooth i vypnutí mikrofonu. Na druhé pak ovládání hlasitosti nebo pozastavení přehrávání. Gumový povrch vám umožní rozpoznat jednotlivá tlačítka na omak, takže klikáte s jistotou. Na straně s tlačítkem zapnutí je umístěn také konektor pro nabíjení, který je chráněn gumovou krytkou. Ta se otáčí, nikoli otevírá do prostoru, takže se snižuje riziko toho, že byste ji při nešetrné manipulaci vytrhnuli. Potěší také hlasová asistence, která vás upozorní na zapnutí/vypnutí reproduktoru nebo na to, že je baterie plně nabita. 

Telefonní hovory, videokonference, ale i multimédia 

Reproduktor Sony NB10 si neklade za cíl rozpoutat nějaké audio orgie. Měniče jsou malé a z hlediska celkového výkonu a kvality zvuku se nemohou rovnat s ryze hudebními, nebo dokonce párty reproduktory. Svůj hlavní účel v rámci on-line komunikace však splní s přehledem, a pokud nejste vyloženým skalním audiofilem, poslouží vám i při domácí konzumaci multimédií, jako jsou filmy, videa, podcasty, jiné mluvené slovo a běžný poslech hudby. Druhá strana vás rovněž bude vnímat jasně a zřetelně díky technologii Precise Voice Pickup a dvojici mikrofonů, které potlačují nechtěnou zpětnou vazbu a ozvěnu. 

Zejména při poslechu mluveného slova je vše slyšet jasně a zřetelně. Pokud jsem Sony NB10 používal při sledování filmů a seriálů, přenos hlasu byl vždy bez zpoždění a jakýchkoliv jiných problémů s konektivitou.  

A právě tady jsem si reproduktor oblíbil. Díky tomu, že mám volné ruce a zvuk na svých bedrech nosím doslova všude s sebou, zvládnu pohodlně dělat další fůru věcí – od mytí koupelny až po vaření. Co si budem, všechny ty otravné činnosti jsou zábavnější, když si u toho můžete pustit něco, co máte rádi. Díky reproduktoru navíc odpadá nutnost stále chodit k notebooku a upravovat hlasitost. To je možná ještě větší otrava. Neměl jsem problém nosit ho po celý den, vyjma pobytu venku. I když i tam si dovedu představit jeho využití, neboť konstrukce se stupněm krytí IPX4 odolá stříkající vodě. Při běžném, každodenním poslechu je to velmi užitečný pomocník, pokud stejně jako já nemáte rádi doma ticho.  

Výdrž na jedno nabití až 20 hodin 

Údaj 20 hodin provozu vychází z oficiálních stránek produktu a zmiňuje především telefonní hovory. Já jsem dosáhl bez problému nějakých 12 až 15 hodin přehrávání TV vysílání a filmů a neměl jsem pražádnou signalizaci, že bych se blížil vybití. Do hodinky je navíc baterka zase v plné kondici.  

Připojení skrze rozhraní Bluetooth je rychlé a stabilní. Stačí jen dlouze podržet tlačítko pro zapnutí, než se ozve hlasové upozornění, že je Bluetooth zapnuté. Zařízení poté spárujete standardním způsobem.

PŘEHLED RECENZE
Sony SRS-NB10
90 %
test-sony-srs-nb10-bezdratovy-zvuk-na-krku<font size="3">Bezdrátový Bluetooth reproduktor Sony NB10 je navržen zejména pro pracovní hovory a on-line komunikaci ve firemní kanceláři nebo na home-office. Současně je optimálním pomocníkem pro domácí poslech multimédií. Vyznačují se neotřelým designem, který zajišťuje komfort i při mnohahodinovém nošení, a dlouhou výdrží baterie. Co se týče využití v domácnosti, zprostředkuje kvalitní audio reprodukci mluvených médií, ale potěší i standardním poslechem hudby. Jedná se o výbornou alternativu místo klasických sluchátek nebo headsetu. Nevýhodou oproti sluchátkům je to, že nezajišťují zcela diskrétní poslech.<br/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno