Smart OLED televize nadupaná technologiemi a vyrobena speciálně pro filmové labužníky, ale její funkce ocení i náruživí hráči. Pojďme se společně podívat co všechno nám tato televize od Panasonicu nabízí.

Když dnes někomu řeknete, že máte OLED TV, tak se hned automaticky zeptá, která je to řada od LG? Ano, tato společnost se stala, alespoň u nás jakýmsi synonymem pro televizory s touto zobrazovací technologií, ale ono jsou na trhu i další výrobci, kteří v tomto segmentu mají co nabídnout a jedním z nich je i Panasonic, který dominoval plazmovým televizorům. Do redakce se nám na test dostal loňský model TX-55JZ980E, který cílí na  skvělý poměr cena/výkon.

Základní technické parametry:

  • Rozlišení obrazovky – 3840 x 2160 4K
  • Technologie – OLED
  • Obnovovací frekvence panelu – 120 Hz
  • Podporované HDR standardy – HDR 10, HDR 10+, Dolby Vision, HLG
  • Vstupy a výstupy – 2x HDMI 2.1, 2x HDMI 2.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, LAN, Výstup pro sluchátka, digitální a optický výstup, audio analog vstup a kompozitní
  • Tunery – DVB-T HEVC, DVB-S2, DVB-C, Duální
  • Smart funkce – HbbTV, Google asistant, Amazon Alexa, ovládání hlasem a webový prohlížeč
  • Aplikace – YouTube, Netflix, Voyo, Skylink Live TV a mnoho dalších
  • Multimediální Funkce – Herní režim, VRR (Variable refresh rate) Přehrávání a nahrávání z USB
  • Zvuk – Dolby Atmos, Surround, Cinema, Surround Pro
  • Rok výroby – 2021

Vybalení a instalace

Po vybalení z krabice, která jak bylo na první pohled patrné, obrazila již řadu redakcí a možná se potkala i se lvicí Elsou Karlose Vémoly, bylo sestavení a usazení na stojan velmi intuitivní a jednoduché. Televizor  ke stojanu připevníte pomocí dvou úchytných šroubů a to je vše. Po zapojení kabelů můžete hned začít sledovat oblíbený pořad, nebo se vrhnout do hraní. Od prvního pohledu je jasné, že vše je kvalitně zpracované, od použitých materiálů po design, to vše působí luxusně a tento kousek elektroniky vám rozhodně nebude ve vašem herním doupěti, nebo designovém obýváku dělat ostudu. Díky absenci podsvícení je displej velmi tenký. Reproduktory jsou umístěny zespoda televize a stejným směrem míří i většina konektorů, kromě dvou USB, CI karty, sluchátkového konektoru a posledního HDMI, které vystupují na bok.

Testovaný model má 55″ OLED displej s rozlišením 4K, obnovovací frekvencí 120 Hz, Dolby Vision, HLG, HDR10 i HDR10+ Adaptive. Televizor disponuje celkem čtyřmi HDMI, z nichž dva podporují HDMI 2.1 včetně VRR, AMD FreeSync Premium. Všechny HDMI konektory disponují ALLM, díky tomu automaticky detekují herní zařízení a rovnou nastaví obrazovku do herního módu. Výhodou jsou také dva sloty pro CI karty pro satelit.

I když jsem nikdy předtím nevlastnil televizor značky Panasonic, tak jsem neměl sebemenší problém s natavením internetu nebo celým smart systémem My Home Screen, který je tu ve verzi 6.0. Vše je zkrátka přehledné a intuitivní, stejně jako ostatní možnosti Menu nebo Options. Systém samotný obsahuje aplikace jako YouTube, Netflix, HBO Max, Amazon Prime a další, které lze snadno pomocí internetu doinstalovat.

 

Ovladač je skutečně vynikající a je vidět, že Panasonic na něm nešetřil, pokud bych mohl porovnat s ovladačem od Samsungu tak tady má Panasonic jasně navrch. Ovladač je bytelný a se spoustou tlačítek pro konkrétní aplikace jako je Netflix nebo YouTube a dokonce obsahuje i starý dobrý číselník, který v poslední době, jak jsem si všimnul, začíná mnoho výrobců odstraňovat.

Sledování televize

Filmmaker mód -Tato televize má díky tomuto módu obraz nastaven přesně tak, jak filmaři zamýšleli, což přímo odráží jejich vize a záměry. Z mého pohledu tak odpadá nekonečně dlouhé nastavování obrazu pro sledování filmu. Nastavení Filmmaker je opravdu velmi dobré a velmi dobře se na něj dívá. U tohoto módu jsou vypnuté funkce motion smoothing, umělé doostřování, redukce šumu atd. Za systémem Filmmaker stojí mnoho Hollywoodských studií, lidí od filmu i technologických společností. Stojí za ním a podporují ho např. Christopher Nolan, James Cameron a mnoho dalších.

Funkce Dolby Visons a Dolby Atmos jsem testoval pomocí Netflixu na Filmu The Adam Project. Po spuštění filmu se vše automaticky nastavilo a připravilo pro nejlepší audiovizuální zážitek a opět musím říct, že kvalita obrazu i zvuku byla velmi dobrá a mile mě překvapila. TV nabízí pro filmové fanoušky opravu bohaté možnosti nastavení obrazu i zvuku, o vše se stará výkonný procesor HCX Pro Al, který dokáže rozpoznat, na co se díváte a podle toho doupravit vlastnosti obrazu pro dosažení ještě lepšího zážitku. Pokud jste ale přeci jen šťouralové a obraz si nastavujete podle vlastního oka, tak se nemusíte bát, protože Panasonic samozřejmě umožňuje jakoukoliv automatickou možnost nastavení vypnout a vy tak můžete využít širokou paletu nástrojů k dosažení vlastních ideálních výsledků.

Hraní her

K televizoru Panasonic TX-55JZ980E jsem připojil jak mé herní PC, tak herní konzoli PlayStation 5. A v obou případech jsem byl velmi spokojen. Na konzoli i na PC si můžete užívat hry ve 120 snímcích, 4k a HDR (pokud to tedy titul podporuje). To vše je tu díky technologiím HFR (vysoký počet snímků) VRR (variabilní obnovovací frekvenci) HDMI 2.1, ale i AMD FreeSync Premium. Test od HDTV (technologií na měření nedisponujeme a tak musíme věřit jiným, kteří jsou na to vybaveni) uvádí naměřený input lag při 4k 60 hz – 14,3 ms a při 1920 x 1080p – 5,7 ms. Panasonic uváděl na virtuální konferenci input lag pro 120 Hz VRR pouhých 2,5 ms. Tady jde vidět, že HCX procesor dokáže v Game Mode Extreme input lag velmi dobře redukovat.

120 snímku jsem testoval jak na PC, tak i PS5 ve hrách Warzone a Destiny 2, kdy zážitek z hraní byl doslova vynikající. U hry Horizon: Forbidden West jsem si zase užíval nádherné HDR a širokou paletu barev, kterou tato hra disponuje. Konzolové hraní díky televizím jako je tato od Panasoniku se velmi přibližuje kvalitám hraní na PC, i když zdaleka stále nenabízí tolik možností. Já osobně se velmi těším kam nás nové technologie a možnosti hraní na televizích v budoucnu zavedou a jak moc pohlcující zážitek ještě dokáží nabídnout.

Závěr

S televizí Panasonic TX-55JZ980E jsem byl velmi spokojen. TV je doslova nabitá technologiemi a novými vychytávkami, které se začínají díky streamovacím službám stávat standardem. Já osobně vlastním televizor od Samsungu z roku 2017 a musím s pokorou uznat, že rozdíl mezi oběma je opravu propastný, v roku 2017 byly možnosti cenově dostupnějších televizí opravu velmi vzdálené těm dnešním. Proto pokud pokukujete po novém televizoru, který chcete využívat jak na sledování filmů i hraní her na konzoli nebo PC, doporučuji vám v každém případě zařadit do užšího výběru i tento Panasonic TX-55JZ980E, zejména pokud chcete hrát kvalitněji a užít si lepší zážitek z her i filmů díky 120 snímkům za sekundu nebo HDR10+, Dolby Vision a Dolby Atmos. Za poměrně málo peněz dostáváte spoustu muziky a po těžkém dni v práci nebo ve škole se můžete nechat odnést do světa filmů nebo her a spolehnout se na to, že Panasonic TX-55JZ980E vás rozhodně nenechá ve štychu.

PŘEHLED RECENZE
Panasonic TX-55JZ980E
95 %
test-panasonic-tx-55jz980e-oled-tv-nadupana-technologiemiOLED televizor Panasonic TX-55JZ980E je ideální volbou v poměru cena/výkon a je doslova nabitý technologiemi, a je tak skvělou volbou jak pro fanoušky filmů a her.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno