Společnost HP přišla na český trh s velmi zajímavým monitorem X34 WQHD, který ocení nejen hráči ale i lidé, kteří ke své práci potřebují dostatečný prostor a netouží mít nutně na stolu více monitorů. My jsme měli to štěstí, že jsme jej mohli po nějaký čas řádně otestovat.

Hned z úvodu je třeba říci , že tento monitor s IPS panelem kraluje v uživatelsky často vyhledávané kategorii poměr cena / výkon. Pojďme se společně podívat co nás k tomuto tvrzení vede.

Základní specifikace

  • Velikost obrazovky: 34 palců
  • Rozlišení: 3440 x 1440 UW-QHD
  • Poměr stran: 21:9
  • Technologie panelu: In-Plane Switching (IPS)
  • Obnovovací frekvence: 165Hz
  • Doba odezvy: 1 ms MPRT
  • Kontrastní poměr: 1000:1 (statický)
  • Jas: 400 cd/m²
  • Vestavěné reproduktory: Ne
  • Kompatibilita VESA: Ano (100 x 100)
  • Konektivita: DisplayPort 1,4 x 1, HDMI 2,0 x 1, 3,5 mm audio Jack x 1
  • Rozměry (ŠxVxH): 82 x 51 x 24
  • Hmotnost: 8 kg

Design a instalace

Při vybalování monitoru počítejte s hmotností 8 kg a místem na stole 82 x 51 x 24, jak jistě tušíte monitor zabere většinu vašeho pracovního stolu. Přesto 34palcový monitor není v sekci ultrawide zdaleka tím největším, co lze na trhu najít. Naštěstí však monitor obsahuje vestavěnou  podporu VESA, což znamená, že jej můžete připevnit na zeď nebo použít ergonomický stojan, v závislosti na vašich potřebách. Na druhou stranu ani dodávaný stojánek není k zahození, ale o tom až níže.

Monitor má tenký plastový rámeček v černé matné barvě, který vypadá velmi solidně a rozhodně nepůsobí laciným dojmem, což je vždy plus. Samotná instalace je velmi intuitivní, monitor vytáhnete z krabice a jednoduchým pohybem jej zacvaknete do stojanu, který umožňuje nastavení výšky a sklonu, což by mělo být pro většinu lidí dostatečné. Na první pohled zařízení vypadá jako typický kancelářský monitor s plochou obrazovkou s podivně umístěnými tlačítky na zadní pravé straně. Jinak je X34 WQHD poměrně tenký a troufám si tvrdit, že zatím nejtenčí, co jsem zatím viděl.

Konektory

Aby bylo dosaženo co nejlepšího poměru cena/výkon, muselo HP někde trochu slevit z uživatelských nároků a tak monitor disponuje pouze 1x HDMI a 1x Display portem. Takže pokud opravdu potřebujete monitor s větším množstvím konektorů, potom budete muset ještě nějaký čas šetřit nebo sáhnout hlouběji do kapsy.

Panel

Jak již bylo uvedeno, jedná se o IPS panel, který je tím nejlepším, co je v této cenové kategorii k vidění. Disponuje vynikající kalibrací pro tmavou a šedou barvu, pochopitelně ve tmě při plné černé uvidíte zářit nějaké IPS, ale to se prakticky nikdy nestává a tak o tom nemá cenu ani nijak hlouběji přemýšlet. HP X34 poskytuje přesné a živé barvy a to okamžitě po vybalení z krabice, takže není třeba se dlouhé hodiny věnovat kalibraci obrazu. Co se pozorovacích úhlů týče, tak ty jsou vynikající, ne-li lepší, než to, co byste od IPS obrazovky očekávali. Tomu napomáhá i jas o 400 nitech, který je dostačující pro každodenní použití, stejně jako pro hráče, kteří chtějí získat výhodu nad svými protivníky v situacích se slabým osvětlením. V neposlední řadě panel disponuje obnovovací frekvenci 165 Hz a odezvou o 1 ms. což je fantastické a více než dostačující pro většinu příležitostných hráčů.

Dojmy z hraní

Pokud přecházíte ze standardního monitoru na ultrawide, tak budete určitě oslněni velikou pracovní plochou s rozlišením 3440 x 1440p, které monitor nabízí. Při hraní na širokoúhlém monitoru jsem si celou dobu pokládal otázku, zdali je to fair play pro ty, co takovýmto monitorem nedisponují. V Call of Duty jsem hrál se 110 FOV a opravdu jsem měl pocit většího vtažení do hry i lepšího uvědomění si co se kolem mě ve hře děje. Monitor má i jako další herní monitory pomocníka v podobě záměrného kříže, jenž se dá konfigurovat a upravit dle vašich potřeb. Záměrný kříž při hraní FPS her je opravdu neocenitelný pomocník a je to featura jenž opravdu zlepší vaše multiplayerové FPS statistiky.

Vyzdvihnout musím i antireflexní display a samozřejmě HP Eye Ease s certifikací Eyesafe jenž zabraňuje emisím vysokoenergetického modrého světla, a přitom zachovává přesnost barev. I přes veliký počet hodin, který jsem hraním na tomto monitoru strávil mě nebolela hlava, nedej bože pálili oči a dobře se mi usínalo i spalo.

I když nejsem schopen otestovat výrobcem uvedenou odezvu, tak musím konstatovat, že na tomto IPS panelu je velmi dobrá a nevšimnul jsem si žádného rozmazání při rychlém pohybu, jak se někdy stává u jeho VA protějšků. Pokud patříte mezi vášnivé hráče, kteří preferují hru na monitoru, potom vězte, že si na ultrawide monitor velmi rychle zvyknete a jak jsem po zabalení zpět do krabice zjistil, velmi špatně odvyknete.

Pokud se pro takovýto ultrawide monitor, jako je HP X34 WQHD rozhodnete, potom vězte, že vás bude čekat i slušná investice do minimálně průměrného herní železa, protože jinak jeho kvality v podobě 165 Hz a 1440p náležitě neoceníte. Samozřejmě čím modernější hardware, tím větší výhody to nám hráčům přináší a ten kdo si sáhne hlouběji do kapsy má často v dnešních multiplayerových hrách výhodu, tak to prostě je.

Pokud patříte mezi konzolové hráče, potom je dobré vědět, že i zde má monitor co nabídnout. Testoval jsem jej s PS5, kde bohužel Sony stále nativně nepodporuje rozlišení 1440p a formát 21:9, ale ochotně jej přeškáluje z 1080p což nevidím jako velký problém.

Shrnutí

HP X34 WQHD je skvělou volbou, pokud chcete monitor nejen pro práci, ale i na hraní her. Je to rychlý širokoúhlý monitor s IPS panelem za poměrně nízkou cenu. V nízké ceně se ovšem odráží trošku slabší konektivita viz 1x HDMI 2.0, 1x Display port s absencí jakéhokoliv USB. Na druhou stranu má monitor skvělé barvy a barevnou přesnost, jednoduchý ale spolehlivý design. Hráči velmi jistě ocení řadu přednastavených režimů zobrazení, vysoké rozlišení, 165 Hz a rychlou odezvu v podobě 1ms. Díky ceně je tak velmi dobrou investicí pro vaše herní seance.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno