Společnost MSI nám do redakce zaslala na test další z herních 144 Hz monitorů řady Optix, konkrétně model MPG321UR-QD. A hned na úvod musím říci, že se jedná o jeden z nejvíce funkcemi nabitých monitorů, jaké jsem kdy měl možnost testovat.

V roce 2021 se 4k monitory staly v herním světě téměř mainstreamovou záležitostí a výrobci se tak začali předhánět v tom, kdo bude schopen nabídnout více technologických vychytávek a vybavení. Nutno říci, že právě MPG321UR-QD toho v tomto ohledu nabízí opravdu mnoho a troufnu si tvrdit, že snad i to nejlepší co můžete po dnešním herním monitoru chtít.

Dámy a pánové chtěl bych vám představit Krále mezi monitory

Pokročilý 4K displej s obnovovací frekvencí 144 Hz a HDR, by měl uspokojit většinu hráčů i dalších uživatelů, kteří požadují hrubý výkon.

Základní specifikace:

  • Velikost: 32″
  • Typ panelu: IPS s okrajovou LED a barevným filtrem Quantum Dot
  • Rozlišení a poměr stran: 3840 x 2160 / 16:9
  • HDR: DisplayHDR 600 (HDR10)
  • Místní stmívání: Ne
  • Odezva: 1 ms (MPRT)
  • Obnovovací frekvence: 144 Hz
  • Kontrastní poměr a jas: 1000:1 / 400 cd/m² (špička 600 cd/m²)
  • Barevný prostor: sRGB 143 %, DCI-P3 97 %, Adobe RGB 99 %
  • Synchronizace: kompatibilní s G-Sync
  • Připojení: DisplayPort 1.4a, 2 x HDMI 2.1, USB-C displej, 6 x USB-A (2.0), 3 x USB-B (2.0), mikrofonní vstup, sluchátkový výstup, 3,5 mm audio výstup
  • Rozměry a hmotnost (š. stojan): 72,71 x 48,22 x 25,18 cm / 10,1 kg

Vlastnosti a funkce:

G-Sync, Quantum Dot, KVM 3.0, nastavitelná výška, HDR, Flicker-free, filtr modrého světla, obraz v obraze (PiP), automatická regulace jasu, Power Delivery, funkce Night Vision, rychlá odezva Rapid boost, HDR, True Color, Smart Crosshair a Optix scope, monitor navržen pro Xbox.

Ať již jste kompetitivní hráč, nebo se jen chcete pořádně ponořit do her, měl by tento monitor být ve vašem hledáčku, protože jak vidíte monitor má opravdu co nabídnout a je to jeden z nejlépe vybavených monitorů na trhu.

Design a první dojem

Monitor má rovnou konstrukci, bezrámečkový design a použité materiály působí velmi dobrým dojmem. Po vybalení z krabice monitor zacvaknete do robustního stojanu, nastavíte výšku, potřebný úhel sklonu -5°/20°, otočení +/- 30° pro co nejlepší sledování a můžete začít hrát. K dispozici je také možnost umístit monitor na VESA držák 100×100 mm.

Možnosti připojení jsou bohaté a zahrnují dva porty HDMI 2.1 (jeden s HDMI CEC), DisplayPort 1.4 s DSC a USB-C s DP 1.4 Alt Mode a 15W PD.

Všechny čtyři vstupy podporují 4K až 144 Hz s 10bitovou barevnou hloubkou a bez nutnosti podvzorkování chroma. DSC se používá přes DisplayPort 1.4 pro vizuálně bezztrátovou kompresi, pokud máte kompatibilní GPU. Chcete-li nastavit 144 Hz při 4K přes HDMI 2.1 na PC, musíte v nastavení OSD vybrat „4K 144Hz – PC“.

Mezi další porty patří šest portů USB-A 2.0, tři porty USB-B 2.0, konektor pro mikrofon, konektor pro sluchátka a kombinovaný audio konektor. Konektor pro mikrofon podporuje aktivní potlačení hluku. Chcete-li to povolit, musíte připojit počítač k monitoru přes USB a v nabídce OSD zapnout možnost „Sound Tune“.

Kvalita obrazu

Monitor je založen na IPS panelu s dokonalými 178° širokými pozorovacími úhly, což zajišťuje, že obraz zůstane dokonalý a konzistentní barvy bez ohledu na úhel, z kterého se na obrazovku díváte. S tímto displejem společnost MSI posunula technologii IPS tak daleko, jak jen mohla, aby dosáhla optimální rovnováhy mezi ostrými barvami, vysokým rozlišením a bleskurychlou obnovovací frekvencí.

Spolu s vynikající tovární kalibrací je tento monitor vhodný jak pro profesionální použití, tak i pro hraní her. MSI Optix MPG321UR-QD má špičkový jas 400 nitů, který se u HDR obsahu zvýší až na 600 nitů, což vám poskytne živé a výrazné zvýraznění. Navíc díky hustotě pixelů 140 PPI (pixelů na palec) je 4K UHD s 1 ms odezvy obraz křišťálově čistý.

Kontrastní poměr 1000:1 je sice průměrný, jak je u IPS panelů standardem a černá vám přijde ve srovnání s VA monitory a OLED displeji spíše do šeda, ale tyto panely zase trpí jinými neduhy. Navíc kontrastního poměr je vždy ovlivněn i světlostí místnosti, ve které jej používáte.

Monitor disponuje 16zónovým řešením lokálního stmívání. tyto zóny mohou jednotlivě ztlumit části obrazovky, aniž by výrazně ovlivnily světlé oblasti obrazu, ale protože je jich na 32″ obrazovce s více než 8 miliony pixelů pouze 16, není až tak efektivní.

Pro reprodukci širokého spektra barev se MSI rozhodlo u Optix MPG321UR-QD použít technologii quantum dots (kvantové body). Výhodou těchto bodů je, že barvy s postupem času nedegradují a mají mnohem vyšší světelný výkon a tedy lepší kontrast a barevné detaily, než běžný barevný filtr. Věřte, že po spuštění hry na vás zapůsobí úchvatné barvy právě díky této technologii. Můžu potvrdit, že sytost barev je velmi výrazná. Pro někoho by saturace mohla být až přesycená, ale mě osobně se nastavená barevnost líbila. Když byste náhodou nebyli spokojeni, tak potom v nabídce monitoru najdete různá nastavení barev, rozdělená na kartu Gaming a kartu Professional.

Technologie:

Technologie KVM pomáhá streamerům na Twitch nebo YouTube s nastavením pro dva počítače, ale tato funkce také umožňuje spravovat konzoli a PC zapojené do stejného monitoru, ať už použitím jediné myši, klávesnice nebo dokonce gamepadu. Monitor je také perfektní ke konzolím díky přednastavené konfiguraci MSI, která vymáčkne maximální výkon jak z konzole, tak z monitoru a vy si užijete skvělý zážitek v 120Hz kvalitě.

Smart crosshair je vynikající pomocník pro vyznavače FPS žánru a díky němu při střelbě od boku již neminete. Funkce Optix Scope dokáže ještě zvětšit střed obrazovky kolem záměrného kříže a pomůže vám zamířit na nepřítele nebo rozlišit přítele a nepřítele, než stisknete spoušť. Vše je doplněno dnes již nezbytným softwarem GamingOSD díky kterému získají hráči lepší herní zážitek a pokročilé možnosti nastavení.

Mezi další funkce patří Night Vision (zlepšuje viditelnost v tmavých scénách změnou gama zakřivení), různé předvolby obrazu (FPS, RTS, RPG, Racing a User), časovače na obrazovce a ukazatelem fps.

Monitor je vybaven RGB ambientním osvětlením, které je možné telefonem nebo aplikací MSI Mystic light nastavit a synchronizovat do vámi preferovaného stylu. Na spodní straně rámu nechybí držák na kabel od myši, který já osobně velmi oceňuji.

Závěr

Co říct závěrem. Spojte kvalitu QD-IPS panelu s téměř ohromujícím množstvím funkcí, technologií a přizpůsobení které se společnosti MSI podařilo nacpat do jednoho monitoru. A máte tady monitor, jenž oceníte jako hráč na Xbox Series X, PC nebo PlayStation 5. Vyšší cena monitoru je daň za to, že monitor nabízí téměř vše co si jen lze představit a konkurenci budete na trhu hledat jen velmi těžko. Takže pokud nemáte úplně hluboko do peněženky doporučuji investovat do monitoru jenž vám udělá hraní her ještě krásnější a zábavnější, než bylo doposud.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno