Vivo X80 Pro je aktuálně tím nejlepším, co společnost může tento rok na evropském trhu nabídnout. Vyplatí se ale investice do nové dynamicky se rozvíjející značky, nebo je to jen mobil, který byste měli minout?

Společnost vivo dynamicky rozšiřuje své pole působnosti v segmentu high-end zařízení, kdy na konci roku 2021 společnost přinesla první skutečně zajímavý model vivo X70 Pro Plus a tento rok přichází čínský výrobce na evropský trh s novou vlajkovou lodí v podobě X80 Pro.

Vivo X80 Pro má vše, co prémiových zařízení očekáváte, konkrétně čipovou sadu Snapdragon 8 Gen 1, rychlé kabelové a bezdrátové nabíjení, QHD+ 120Hz OLED obrazovku a IP68 odolnost vůči vodě/prachu a navíc špičkovou optiku společnosti Zeiss, která se na vývoji telefonu podílela. Díky tomu přichází telefon na trh s několika vylepšeními, jako jsou styly portrétního režimu, filmová videa, a povrchová úprava objektivu pro snížení nežádoucích odlesků. Zajímavou změnou je, že se mikrogimbalový stabilizační systém vivo přesunul z ultraširokoúhlého fotoaparátu na 2x teleobjektiv.

Specifikace vivo X80 Pro

Display
6,78palcový QHD+
1 440 x 3 200
AMOLED, HDR10+
120 Hz obnovovací frekvence 240 Hz
dotyková odezva
Snímač otisků prstů na displeji
Procesor
GPU Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Adreno 730
RAM
12 GB
Úložný prostor
256 GB
Nerozšiřitelná
Baterie
4 700 mAh
80 W kabelové nabíjení
50 W bezdrátové nabíjení
Kamery
Zadní:
50MP standardní při f/1.57, OIS
48MP ultraširoký při f/2.2, OIS
12MP 2x teleobjektiv pro portréty při f/1.85, mikrogimbal
8MP 5x periskopový snímač při f/3.4, OISVideo: 8K při 30fps, 4K při 30 /60fps, 1080p při 30/60/120/240fps, 720p při 480fpsPřední: 32MP
IP hodnocení
IP68
Sluchátkový jack
N/A
Konektivita
IR blaster
NFC
Wi-Fi 6
Bluetooth 5.2
Podporuje SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, LDAC kodeky
Software
Funtouch OS 12
Android 12
Rozměry a hmotnost
164,57 x 75,3 x 9,10 mm
219 gramů

 

Balení a první dojem

Na rozdíl od většiny vlajkových lodí dodává vivo svůj X80 Pro v úhledné čtvercové krabičce, která již na první pohled značí, že se uvnitř skrývá opravdu prémiový produkt. Musím říci, že se mi líbí, když výrobci dávají na první pohled najevo, že si kupujete něco, nač jsou hrdí.

Uvnitř krabice se skrývá vše potřebné a na rozdíl od aktuálních trendů dodávat co nejméně příslušenství se vivo drží zaběhnuté klasiky. Uvnitř tak najdete samotné zařízení X80 Pro nabíječku USB-A to USB-C kabel a drátová sluchátka s USB-C koncovkou a také koženkový kryt na záda telefonu.

Při pohledu z předu Vivo x80 Pro disponuje zakřiveným 6,78palcovým QHD+ OLED panelem (120Hz LTPO E5) s integrovanou 3D sonickou čtečkou otisků prstů pro bleskové odemykání zařízení. Také tu je selfie kamera, která disponuje rozlišením 32 MP.

Když telefon otočíte, tak zde na vás čekají AG Fluorite Glass záda, která v černé matné variantě s třpytivým vizuálním efektem, který je velmi podobný smirkovému papíru, ovšem na rozdíl od něj jsou záda lehce kluzká – naštěstí vivo dodává v balení i kožené pouzdro, které tento pocit eliminuje. Dále je tu obrovský kryt fotoaparátů doplněný o kruhový prvek, ve kterém je umístěna většina fotoaparátu. Dále je v krytu umístěn blesk a periskopový fotoaparát.

V horní části zařízení se potom nachází IR blaster, zatímco dvojice duálních stereo reproduktorů nabízí dostatečně hlasitý výstup audia, které je pro sledování videí, nebo poslech hudby naprosto dostačující.

Obrazovka

K dispozici je obrazovka E5 Amoled s rozlišením 1 440 x 3 200, WQHD+ s obnovovací frekvencí 120Hz. Vivo říká, že obnovovací frekvence panelu je schopna klesnout až na 1 Hz, ale to se mi nepodařilo ověřit. Samozřejmě jsou tu také další softwarové možnosti, které dokáží dále zobrazení přizpůsobit, včetně tří barevných režimů (standardní, profesionální a jasný), úpravy teploty barev a přepínač vizuálního vylepšení pro živější barvy a kontrast. Nechybí ani výše zmíněné rozlišení obrazovky (FHD+ nebo QHD+) a možnosti obnovovací frekvence (60Hz, 120Hz, chytrý přepínač).

Po obdržení mi přišlo, že panel nabízí mírně sytější barvy, avšak velmi příjemným zjištěním bylo, že je dostatečně jasný pro sledování venku a to i na přímém slunci a nikdy jsem nezaznamenal problém s automatickým jasem.

Nejlepší na displeji však není obrazovka samotná, ale 3D ultrazvukový snímač otisků prstů, který je umístěn přímo na displeji. Tento snímač nabízí mnohem širší oblast skenování, než řešení, kterým disponují konkurenční značky. Zajímavé je, že vivo také využívá širší oblast skenování pro skvělou funkci zkratky k aplikacím. Do oblasti pro odemknutí otiskem prstu můžete přidat požadovanou aplikaci, což vám umožní odemknout telefon a bezproblémově zadat požadovanou aplikaci jedním tahem. Telefon vám dokonce umožňuje přistupovat ke skrytým aplikacím jako galerie a další skenováním dvou prstů najednou.

Toto je jednoduše nejlepší snímač otisků prstů na displeji, jaký jsem kdy na smartphonu použil a díky faktu, že se jedná o technologii společnosti Qualcom, tedy je součástí chipu Snapdragon, tak jsem si jist, že se brzy dostane i do dalších zařízení a bude normou.

Výkon a výdrž

Vivo X80 Pro je k dispozici pouze s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 1 v kombinaci s a 12GB LPDDR5 RAM, ve výsledku to znamená, že máte v rukou opravdu silný stroj. To potvrzují i ​​benchmarky, kde vivo překonává i top modely konkurenční a zaběhnutých značek jako Samsung, Motorola, OnePlus a další. Zařízení je obecně velmi svižné. Multitasking, spouštění aplikací, procházení webu a používání fotoaparátu jsou naprosto bezproblémové a to i větším zaplnění paměti.

Uživatelé, kteří využívají telefon i pro hraní her, budou také velmi mile překvapeni, protože náročné hry jako Call of Duty: Mobile, Apex Legends Grid Autosport a Genshin Impact běžely naprosto bezproblémově i při vyšším grafickém nastavení, ovšem displej běžel po celou dobu jen v 60Hz pravděpodobně kvůli delší výdrži baterie a snížení celkové teploty. Ostatně i testy v 3D Marku potvrzují velmi solidní výkon, kdy se vivo X80 Pro zařadilo ve srovnávací tabulce testu Wild Life Extreme s 2570 body na devátou pozici za OnePlus 10 Pro. V testu Wild Life unlimited potom zařízení dosáhlo 10 151 bodů a zařadilo se na šestou pozici.

Když už mluvím o teplu, tak nutno podotknout, že Snapdragon 8 Gen 1 produkuje nejen při hraní, ale i natáčení videí poměrně dost tepla, To je naštěstí díky parní komoře poměrně slušně odváděno a tak není používání zařízení s náročnějšími aplikacemi nijak nepříjemné.

Jedinou nevýhodou tak zůstává pevné uložiště, kde X80 Pro disponuje „pouze“ 256 GB, což může zapáleným tvůrcům videí a hráčům brzy způsobit vrásky na čele. Vzhledem k chybějícímu rozšíření o microSD bych si v telefonu hravě dokázal spíše představit 512 GB, který můžeme vidět v Číně.

Vivo také přišlo se solidní výdrží baterie a rychlým kabelovým i bezdrátovým nabíjením. Baterie nabízí 4 700 mAh, a které je díky 80 W kabelové nabíječce a 50W bezdrátovému nabíjení velmi rychle doplnit do maxima, konkrétně za 37 minut (za 20 minut dosáhne 74 %). Bezdrátově je to potom se speciální bezdrátovou nabíječkou otázka 50 minut.

Během používání jsem zjistil, že při sledování videa a neustále zapnuté obrazovce telefon nabídne zhruba 7 hodin čistého provozu, při běžném, ale přesto intenzivním užívání vám potom telefon vydrží den a půl až dva, což je skvělé. (Toho bylo dosaženo pomocí rozlišení FHD+ a nastavení obnovovací frekvence chytrého přepínače.) Jinak byl telefon používán k focení, natáčení videa, běžným aplikacím atd.

Telefon lze využít také jako rezervní zdroj energie pro reverzní bezdrátové nabíjení jiných zařízení, jako například chytré hodinky, jiný mobil nebo bezdrátovou myš. Je ovšem důležité zařízení na zádech X80 Pro opatrně pozicovat, než se nabíjení spustí.

Foťák a kamera

X80 Pro je vybaven 50MP hlavním fotoaparátem Isocell GNV (f/1,57, velikost snímače 1/1,3 palce, OIS), 48MP IMX598 ultraširokým fotoaparátem (114° FoV, OIS), 12MP 2x teleobjektivem s mikrogimbal stabilizací, a 8MP 5x periskopickou střelou.

Kvalita pořízených fotografií a videí je bezesporu tím hlavním parametrem, o který se spotřebitelé zajímají a tak není divu, že se výrobci předhání v tom, kdo nabídne co nejvíce objektivů, foto režimů, nejlepší světelnost atd. Na to vsází i vivo, které na X80 Pro spolupracovalo s německou společností Zeiss, která se vyznačuje výrobou špičkových optických zařízení již od roku 1846. Zeiss se na vývoji X80 nepodílel jen jako dodavatel objektivu, ale také na vývoji softwaru, který je navržen tak, aby co nejlépe produkoval realističtější, tlumené odstíny a celkově věrné fotografie. K tomuto účelu je ve foťáku přepínač Zeiss True Color. Pokud ale máte rádi syté tóny, nezoufejte, primární fotoaparát pořizuje stále obrázky plné barev tak, jak jste zvyklí, a totéž platí pro dynamický rozsah.

Co se šumu týče, tak ten je omezen na tmavší oblasti scény, ale většinou je omezen na minimum. Bohužel při slabším nebo smíšeném osvětlení zachycuje fotoaparát méně detailů se zvýšeným množstvím šumu, naštěstí to nebylo pravidlem a věřím, že to bude vivo schopno vylepšit softwarovou aktualizací.

V kategorii pořizování nočních snímků vivo X80 Pro trochu tápe a ne vždy se podaří zachytit skvělý noční snímek, protože telefon má často tendenci zvyšuje jas pomalu na úroveň denního světla a tak je tvorba nočních fotografií občas komplikovaná, Podívat se můžete níže na srovnávací fotografie pořízené v grafitové štole v Českém Krumlově, kde je světla skutečně poskromnu. Lépe pak jsou na tom scény ve městech s více osvětlením, zde telefon odvádí velmi solidní práci a noční snímky jsou více věrné. Noční režim je navíc doplněn o řadu filtrů jako: černá a zlatá, kyberpunk, černobílé, modrý led a další. Celkově u nočních fotografií vidíme celkový pokles detailů a snímky při slabém osvětlení jsou o něco měkčí než snímky ve dne, což je logické.

 

Širokoúhlý objektiv 48MP rozhodně nabízí množství detailů a nízkou úroveň šumu, ale ve srovnání s primárním objektivem má lehce nekonzistentní reprodukci barev a zvyšuje kontrast. 114° FoV není oproti konkurenci tak moc, takže by zkreslení nemělo být tak znatelné, ale realita je taková, že když se objekty nachází blízko okraje scény, tak je zkreslení dost znatelné. Navzdory chybějící mikrogimbalové stabilizaci si ultraširokoúhlý fotoaparát nevede špatně v tmavém prostředí a při focení nočních měst a podobně osvětlených scén odvádí podobně slušnou práci, i když je tu patrná ztráta detailů a navýšení šumu.

Ultraširokoúhlý fotoaparát také nabízí makro, přičemž Vivo vám umožňuje buď vynutit režim super makro (oříznutí ~ 1x z ultraširokoúhlého záběru), nastavit jej na automatický nebo jej úplně vypnout. Záběry v supermakro režimu někdy vypadají slušně, ale často jsou strašně přeostřené. Raději tak režim deaktivujte a ručně přepněte na ultraširoký fotoaparát nebo ořízněte fotografii z hlavního foťáku.

Co se zoomu týče, tak k dispozici je 2x a 5x zoom. 12MP 2x optický fotoaparát, který je vybaven mikrogimbalovou stabilizací odvádí skvělou práci při zoomu a nabízí obraz, který sice není 100% konzistentní s hlavním foťákem, ale je mu blíže než ostatní snímače. Navíc mikrogimbal je skvělý při natáčení videí a dokáže opravdu skvěle eliminovat otřesy způsobené například chůzí.

5x periskopová kamera to bohužel často přehání s mírou ostrosti, která může být až agresivní. Všechno zoomování nad 5x nemá smysl, protože softwarový zoom způsobí, že fotky jsou bez jakýchkoliv detailů.

Vivo X80 Pro disponuje také funkcí Sports Pan. (Snímek pohybu) tato funkce rozostří pozadí, ale udrží rychle se pohybující objekt zaostřený, ovšem je tu jedno velké ALE. Tento režim funguje jen na scénách s lidmi, což znamená, že jiné rychle se pohybující předměty nejste schopni zachytit. Při pořizování snímků v režimu Sports Pan se musíte obrnit lehce trpělivostí, protože ne každý snímek vyjde tak, jak si představujete.

Díky rozmanitosti nabízených stylů Zeiss a vlastních režimů je vivo X80 Pro ideální pro focení portrétů. Telefon navíc disponuje bokeh portrétem, který vytvoří snímek v poměru 2,39:1 a nabízí bokeh odlesk objektivu, je tu ale třeba umět trochu pracovat s prostředím a světlem jako takovým.

Přední 32 Mp kamera pro pořizování selfie poskytuje za ideálních světelných podmínek fotky plné detailů, ovšem kvalita klesá s ubývajícím osvětlením, například v interiéru, nebo protisvětle. Ženy jistě ocení zkrášlovací efekt, který dokáže vyhladit a odstranit nedostatky na pleti a pokud budete chtít, tak zcela změnit tvar obličeje a to se vyplatí, protože cena zařízení je rozhodně nižší než plastická operace, navíc když se to nepovede, tak foto jen smažete, upravíte vzhled a pořídíte nový snímek. Telefon vám dokonce dokáže poradit, jak máte na fotce pózovat a tak se z vás snadno může stát mistr portrétních fotografií.

Co se videa týče, tak vivo X80 Pro dokáže natáčet video v rozlišeních 8k@30fps, 4K@30/60fps a 1080p@60/30fps.

Se standardní stabilizací je mobil schopen natáčet video v rozlišení 4k@60fps, s ultra a super profesionální redukcí šumu v rozlišení 1080p@60fps, rozlišení 8K@30fps je potom zcela bez stabilizace a tak se při natáčení budete muset spolehnout na externí gimbal.

X80 Pro díky spolupráci ze společností Zeiss nabízí také Cinematic režim, který pořizuje filmové video v rozlišení 1920x1080p@24 fps. Tento je unikátní v tom, že dokáže zaostřit na blíže postavený předmět a pozadí v dálce rozostřit, čímž je dosaženo kýženého filmového efektu. Ovšem pozor aby režim fungoval dle vašich představ je dobré efekt nastavit na co nejnižší intenzitu a při natáčení se zaměřit na spíše pomalejší akci. U rychlejších akcí a scén AI telefonu často přepíná mezi objekty a výsledek je neuspokojivý. Škoda, že snímaný objekt nelze označit a uzamknout, pokud by se toto vývojářům podařilo, mohlo by to řešit problém s rychlejší akcí.

Jinak není pořizovanému videu co vytknout, snad jen mi chybí u telefonu, který cílí na kvalitní video, možnost připojení externího kvalitního mikrofonu, aby byl výsledek co nejlepší a bylo minimum práce s postprodukcí.

Služby navíc

Vivo se zavázalo k pravidelným aktualizacím softwaru. X80 Pro získá tři hlavní aktualizace operačního systému a tři roky bezpečnostních záplat. Příslib aktualizace operačního systému po dobu tří let by mohl být další argument proč volit právě vlajkovou loď vivo. Ovšem u bezpečnostních záplat doufáme, že ony tři roky podpory jsou myšleny jako minimální, protože Samsung sám se zavázal poskytovat bezpečnostní záplaty po dobu až 5 let.

Celkové hodnocení

Vivo X80 Pro se může směle postavit řadě vlajkových lodí renomovaných výrobců smartphonů. Ve svých útrobách nabízí skutečně hodně výkonu a nezadýchá se ani u náročnějších aplikací či multitaskingu. Radost udělá zejména všem, kteří rádi fotografují nebo natáčí videa. Díky spolupráci se společností Zeiss je vybaven skvělou optikou a softwarem, který má rukávu nespočet fotografických režimů a vychytávek, díky kterým na první dobrou dokážete pořídit dechberoucí záběry. Fotografie pokulhává jen u nočních snímků, kdy docílit požadované scény může být díky vysokému jasu trochu oříšek. To vše je podpořeno dostatečně velkou baterií se skvělou výdrží, kterou je možné plně nabít za pouhých 37 minut. Ovšem za cenu bezmála 27 tisíc bych si dokázal představit více než jen tříleté poskytování bezpečnostních záplat.

PŘEHLED RECENZE
vivo X80 Pro
95 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
test-vivo-x80-pro-zaostreno-na-optikuVivo X80 Pro se může směle postavit řadě vlajkových lodí renomovaných výrobců smartphonů. Ve svých útrobách nabízí skutečně hodně výkonu a dlouhou výdrž. Díky spolupráci se společností Zeiss je vybaven skvělou optikou a softwarem, který má rukávu nespočet fotografických režimů a vychytávek. + superrychlý snímač otisků prstů na displeji + Skvělá výdrž baterie + Slušný výkon + Velmi dobrý hlavní fotoaparát + Zeiss režimy - Spousta Bloatwaru - 5x zoom je velmi slabý - Pouhé 3 roky bezpečnostních záplat - Noční fotografie mají příliš mnoho jasu - Uložiště jen 256 GB bez možnosti rozšíření

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno