V květnu minulého roku Google představil novou sekci Bezpečnost dat pro aplikace publikované v Obchodě Play. Funkce, která se začala objevovat ve skutečných seznamech aplikací v dubnu tohoto roku a která bude brzy (20. července) povinná pro všechny aplikace.

Nyní se na aktuálních seznamech aplikací v obchodě začaly objevovat sekce s informacemi o bezpečnosti dat a je tu něco trochu znepokojivého. Konkrétně se zdá, že nové informační okno nahrazuje přehled oprávnění aplikace, který dříve měly všechny aplikace v Obchodě Play.

Pokud to zní trochu zmateně, tak zde je lehké vysvětlení. Každá aplikace uvedená v obchodě Play má tradičně přehled o oprávněních OS Android, která od systému požaduje. Věci od neškodných a zjevných věcí, jako je přístup k síti až po potenciálně mnohem problematičtější a citlivější věci, jako je přístup ke kontaktům, souborovému systému telefonu nebo datům o poloze. Tento seznam automaticky generuje Google naskenováním souborů aplikace vývojáře po odeslání do obchodu. Nic tedy nemůže být vynecháno a neprozrazeno uživateli úmyslně nebo jinak.

Na druhou stranu nová sekce Bezpečnost dat je zcela vyplněna vývojářem. Google má ve vývojářské konzoli svého Obchodu Play rozhraní, které uvádí celou řadu typů osobních dat a dat zařízení, kterými musí vývojář projít a zveřejnit, zda a jak s nimi jejich aplikace nakládá. Dotazník se může například ptát, zda aplikace například přistupuje k vaší poloze a osobním údajům a pokud ano, jak se s těmito údaji nakládá a zda jsou či nejsou sdílené s třetími stranami. To je zcela ponecháno na „čestném prohlášení“, abych tak řekl, s tím, že Google ve svých pokynech jednoduše nastínil, že poskytnutí nepravdivých údajů by mohlo vést k nějaké formě postihu.

I když jsme všichni pro nové informace o bezpečnosti dat, není těžké pochopit, že jsme trochu proti jejich umístění do záznamů v Obchodě Play namísto přehledu oprávnění aplikací. V tuto chvíli se zdá, že korporace a úřady mají větší zájem o to monitorování uživatelů bez přílišné informovanosti. Je pravda, že je ještě čas toto chování vyladit a vše vylepšit a možná bude nejlepší ponechat oboje informace na jednom místě. Nebo se možná mýlíme a uživatelé se o oprávnění toho co a jak sdílí a komu povolují přístup ke svým datům tolik nestarají. A jaký na to máte názor vy? Dejte nám vědět v komentáři.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno