Canalys zveřejnil znepokojivou zprávu o trhu chytrých telefonů za Q2 2022. Dodávky mezi dubnem a červnem meziročně klesly o 9 % po slabší poptávce díky ekonomickým turbulencím.

Samsung zůstal nejlepším výrobcem ve 2. čtvrtletí, zatímco Apple získal druhé místo od Xiaomi po silném prodeji iPhonu 13, zatímco čínští výrobci doma mezi sebou zuřivě bojovali.

Podle Runara Bjørhovdeho, výzkumného analytika společnosti Canalys, společnosti čelily pomalé poptávce, což vedlo k přehodnocení čtvrtletních strategií. Rostoucí inflace a nahromadění zásob vedly k tomu, že výrobci „přehodnotili své portfolio“ pro zbytek roku 2022.

Segment střední třídy se potýká s potížemi více, než se očekávalo. Obecně je přeplněn a nyní jsou prodeje ještě menší, protože spotřebitelé mají tendenci hledat ještě levnější zařízení.

Klesající poptávka vyvolává velké obavy v celém dodavatelském řetězci, dodal Toby Zhu, analytik společnosti Canalys. Tlak na náklady se zmírňuje, ale stále je tu problém s logistikou a výrobou. Například zpřísněné dovozní zákony a celní postupy některých rozvíjejících se trhů zpomalují zásilky ještě více.

Devítiprocentní pokles je ovlivněn i extrémně vysokou poptávkou před dvanácti měsíci. Po náročném roce 2020 došlo k zadržované poptávce, zatímco dnes disponibilní příjem spotřebitelů směřuje na jiné produkty a zboží, než elektroniku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno