Už nebudete zapomínat, proč jste si stránku přidali do záložek.

Když samotné záložky nestačí, často ukládáme webové stránky, které chceme navštívit později, pomocí nástrojů, jako je Pocket a Evernote. Tyto platformy umožňují synchronizaci mezi více zařízeními a dokonce si můžete dělat poznámky při ukládání webových stránek. Někdo ve společnosti Google si evidentně myslel, že tato funkce by měla být v prohlížeči Chrome nabízena ve výchozím nastavení a měla by být rozšířena nad rámec poznámek k uloženým heslům, protože vývojové snahy o možnost přidávat poznámky na webové stránky v Chromu probíhají nejméně poslední čtyři měsíce.

V březnu několik oprav na Chromium Gerrit vedlo Redditora Leopeva64-2 k přesvědčení, že Google vyvíjí nativní funkce pro psaní poznámek pro Chrome. V té době byla přesná implementace nejasná, ale očekávalo se, že bude připomínat čtečku PDF v prohlížeči Edge společnosti Microsoft, ve kterém pro přidání poznámky do PDF můžete jednoduše vybrat text v dokumentu, kliknout na něj pravým tlačítkem a vyberte ‚Přidat komentář‘ z kontextové nabídky pro vytvoření poznámky.

Redditor nedávno sdílel svá nejnovější zjištění Zapisování poznámek v prohlížeči Chrome by mělo fungovat stejně jako výše popsaná implementace Edge: Budete moci kliknout a přetáhnout kurzor pro výběr textu na obrazovce, kliknutím pravým tlačítkem myši otevřít kontextovou nabídku a vybrat možnost Přidat poznámku. Jakmile vytvoříte poznámku, vybraný text bude zvýrazněn fialovou barvouPodobně můžete také kliknout pravým tlačítkem na zobrazené obrázky a odkazy a přidat k nim poznámky.

Chromium Gerrit také zmiňuje boční panel, kde by se zobrazily všechny vaše uložené poznámky. Tento panel se automaticky zobrazí, když navštívíte webovou adresu, kde jste dříve vytvořili poznámky. Kliknutím na jednu z poznámek zobrazených v tomto panelu by se měl zobrazit odpovídající zvýrazněný text. Tento úvodní náhled ukazuje, že každá poznámka na postranním panelu má vedle sebe nabídku s možnostmi, jak poznámku upravit nebo smazat. Funkce úprav však v aktuálním náhledu nefunguje.

Náhled navíc naznačuje, že budete moci přidávat poznámky na webové stránky i bez výběru textu nebo jiných zobrazených prvků. Měli byste být schopni kliknout pravým tlačítkem kdekoli na stránce a kliknout na možnost přidat poznámku z kontextové nabídky.

Tyto poznámky vám mohou probudit paměť a vysvětlit, proč jste webovou stránku uložili. Návrháři a vývojáři mohou tuto funkci použít k zaznamenávání kontextových pozorování na webech, které vytvářejí, a Chrome by bez námahy synchronizoval poznámky mezi zařízeními. Domníváme se, že tato funkce by mohla být výrazně vylepšena, pokud by si vypůjčila funkce pro společné úpravy z Dokumentů Google, abyste mohli sdílet poznámky s týmem a společně prohlížet webové stránky.

Zdá se však, že tato funkce je v raných fázích vývoje a mohla by se ještě změnit, než se dostane mezi uživatele a stabilních verzí Chrome. Pokud jsou pro vás poznámky na webových stránkách nutností, nainstalujte si mezitím rozšíření pro Chrome od třetích stran, jako jsou Note Anywhere, Chrome Notes nebo Page Notes.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno