Egypt se chystá změnit způsob, jakým reguluje fotografování ve veřejném prostoru.

Na jednu stranu to zmírní omezení pouliční fotografie, ale na druhou bude kriminalizovat focení, které považuje za „urážlivé vůči zemi“.

Regulovaná fotografie bude rozdělena do tří typů: osobní fotografie, zahraniční média a povolení k natáčení.

Díky změně již Egypt nebude vyžadovat povolení pro osobní pouliční fotografování. Fotografování turistů je povoleno jak filmovými, tak digitálními fotoaparáty (a také videokamerami) bez požadavku na povolení nebo placení poplatků. V rozhovoru ministr turismu a starožitností Khaled El-Enani zdůraznil, že „nikdo se vás nebude moci ptát, proč točíte na veřejnosti“, podle zprávy z Egyptian Streets.

Zahraniční média, která zahrnují zahraniční zpravodaje a zpravodajskou fotografii, však musí získat povolení, které bude uděleno do 10 dnů od žádosti. O povolení kinematografie egyptská vláda říká, že vytvoří digitální platformu, která bude sloužit jako místo pro podání žádosti a získání potřebných povolení.

I když ne všechny typy fotografování budou vyžadovat povolení, jedno nové ustanovení vyniká: pořizování fotografií nebo video scén, které jsou považovány za „urážlivé vůči zemi“, se stane nezákonným. Co představuje „urážku“, není dobře popsáno, ale vláda říká, že fotografování dětí není povoleno a občané mohou být fotografováni pouze tehdy, pokud k tomu dali písemný souhlas.

Slovo „ofenzivní“ lze přeložit také jako „nelichotivé“ a zdá se, že jeho cílem je zabránit fotografování nevzhledných scén, jako je odpad.

Nezdá se, že by podrobnosti byly dokončeny, protože El-Enani říká, že to bude dále projednáno s ostatními ministry, než zákon vstoupí v platnost. Pokud by byl jazyk v konečném zákoně ponechán vágní, mohlo by to být pro fotografy problematické, protože by jej mohli použít policisté a vládní úředníci ke kriminalizaci fotografování libovolného počtu scén, o kterých svévolně rozhodnou, že na nich země vypadá špatně.

Změny v zákoně jsou zřejmě reakcí na zkušenost amerického foodblogera Sonnyho Sidea, který v dubnu zveřejnil video, kde říká: „Egypt je pro filmaře jedno z nejhorších míst“. Toto video bylo zhlédnuto více než šest milionůkrát.

On a další byli údajně týráni egyptskou policií a bezpečnostními pracovníky, kteří lidem na ulicích zabavují kamery a filmové vybavení bez ohledu na stav jejich povolení. V roce 2017 byl fotograf Belal Darder odsouzen k 15 letům vězení za fotografování v zemi.

Nové zákony El-Enaniho mají zmírnit omezení a řekl, že osobní cestovní fotografie „je typ fotografie, který chceme podporovat“.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno