Zákonodárci EU pokročili a navrhli některé jasné požadavky pro všechny smartphony prodávané v regionu.

Regulátoři navrhli, aby prodejci telefonů dodávali do svých zařízení alespoň pět let bezpečnostních aktualizací a tři roky aktualizací OS. Kromě toho by se uvedené bezpečnostní a systémové aktualizace měly k uživatelům dostat „nejpozději dva měsíce“ po jejich vydání, což znamená, že všichni uživatelé Androidu by začali dostávat aktualizace poměrně rychle.

Pokud budou tato pravidla vynucována, mohla by snadno změnit způsob, jakým výrobci Android OEM dosud zpracovávají aktualizace softwaru. V době psaní tohoto článku jsou Samsung a Google jediné dvě společnosti, které na svých telefonech nabízejí pětileté aktualizace zabezpečení. Navzdory tomu ne všechna jejich zařízení využívají těchto výhod. Kromě toho Samsung také nabízí čtyři hlavní aktualizace systému Android pro prémiová zařízení, nejdelší v oboru. Pro srovnání, Google a další značky poskytují pro vybraná zařízení buď tři nebo méně aktualizací operačního systému.

Taková regulace má sílu pokračovat a donutit společnosti dodávat delší aktualizace nejen pro vlajkové telefony, ale také pro zařízení střední a nízké třídy, se kterými se běžně nezachází stejně.

Návrh nařízení také stanovil, že kapacita baterie zařízení se „nezhorší po aktualizaci softwaru operačního systému nebo aktualizaci firmwaru, pokud bude měřena stejným testovacím standardem, který byl původně použit pro prohlášení o shodě.“ Kromě toho také dodává „V důsledku odmítnutí aktualizace nedojde k žádné změně výkonu, s výjimkou aplikačního softwaru třetích stran.“

Stejné nařízení také navrhuje, aby chytré telefony a tablety prodávané v tomto regionu měly k dispozici náhradní díly včetně baterií, displejů, fotoaparátů, nabíjecích portů a dalších po dobu nejméně 5 let.

V návrhu se uvádí, že „zařízení jsou uživateli často předčasně vyměňována a na konci své životnosti nejsou dostatečně znovu použita nebo recyklována, což vede k plýtvání zdroji“.

Nemělo by být překvapením, že Evropa v poslední době udává směr s předpisy pro chytré telefony a je to rozhodně něco, co do budoucna vypadá dobře pro všechny zákazníky.

Evropská komise v současné době získává zpětnou vazbu k návrhům pravidel a některé z předložených návrhů by mohly vstoupit v platnost do konce roku a většina z nich by vstoupila v platnost do 12 měsíců po jejich schválení.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno