Také jste si kolikrát na cestách, túrách, nebo kempu říkali, že byste si dali opravdu dobré espresso, ale ta žbrunda z místního stánku je jak obarvená voda z louže, která se nedá pít? Potom právě pro vás mám tip na zajímavé řešení v podobě mobilního kapslového espresso kávovaru od firmy Akai.

Díky řetězci Electro World se mi do rukou dostal na test cestovní espresso kávovar Akai AESP-312 a to v možná tu nejvhodnější možnou dobu a to přesně před cestou na dovolenou. Takže jsem měl možnost jej po dobu 14 dní řádně vyzkoušet a zjistit všechna jeho pro a proti.

 

Obsah balení

Společnost Akai dodává kávovar se vším, co budete pro jeho požití na cestách potřebovat, tedy: samotný kávovar, nabíjecí sadou pro nabíjení 12V/220V, odměrkou kávy, kapslí pro více použití a v mém případě také i 10 kapslí kávy L´OR Espresso. Takže vám už stačí jen kávovar nabít, přibalit lahev s pitnou vodou a vyrazit do světa.

Technické specifikace

  • Příkon: 75 W
  • Objem vodního zásobníku: 60 ml
  • Maximální tlak: 15 barů
  • Vestavěný displej
  • Automatické vypnutí
  • Vaření studené vody: plné nabití připraví 4 šálky kávy
  • Barva: černá
  • Možnost nabíjení: přes AC ADAPTÉR, 12V nabíječky do auta, USB-C nabíječka
  • Espresso je kompatibilní: s originálními kávovými kapslemi Nespresso®, hliníkovými kapslemi L’OR Espresso a opakovaně použitelnými kapslemi SealPodpro mletí espressa

Zpracování kávovaru

Ihned po vybalení z krabice na vás kávovar zapůsobí opravdu robustním a bytelným dojmem, což při bližším prozkoumání použité materiály jen potvrzují. Kávovar je vyroben z tvrzeného plastu černé matné bary a tak na cestách hravě snese i hrubší zacházení. To se ale také odráží na jeho celkové váze, která je 1,5 Kg na které se podílí i topná spirála, Li-ion baterie a čerpadlo. Z toho vyplývá, že se nejedná o žádný drobek do kabelky, ale spíše o zařízení, které si díky svému početnému příslušenství a velikosti bezmála 26cm zaslouží vlastní brašnu nebo přihrádku v batohu.

Používání a obsluha

Používání kávovaru je velmi jednoduché a vše obstará jediné tlačítko. Ovšem k tomu, aby zařízení mohlo řádně pracovat, je nejprve třeba z baterie sejmout přelepky bránící v kontaktu se zařízením a následně ji plně nabít. Plné nabitá ze sítě pomocí AC adaptéru a přibaleného USB-C kabelu trvá necelé 3 hodiny. Výhodou kabelu je i jeho použití například s power bankou, nebo záložními zdroji obsahujícím USB-A konektor. Kávovar můžete dobíjet i cestou v autě díky  přibalenému 12V adaptéru do zapalovače, ale pak musíte počítat s nabíjením cca 6 hodin.

Když máte kávovar plně nabitý, můžete se vrhnout do přípravy šálku kávy, která spočívá v umístění hliníkové kapsle do kávovaru nalití vody do zásobníku o objemu 60ml a následného spuštění kávovaru, jehož zapnutí signalizuje jak displej na boku, tak i nepřeslechnutelné pípnutí. Doba přípravy kávy se liší v závislosti na teplotě nalité vody, od které se odvíjí také počet připravených šálků.

Během testu jsem zjistil, že pokud použijete studenou vodu přímo z kohoutku, potom trvá příprava jednoho šálku kávy cca 5 minut a kávovar je v takovém případě na jedno nabití schopen připravit 2 šálky kávy. Na třetí šálek se již nedostane. Z toho vyplývá, že na rychlost přípravy a množství kávy má zásadní vliv teplota nalité vody. Zjistil jsem, že pokud použijete vodu při pokojové teplotě, tak příprava prvního šálku se zkrátí na 3 minuty, přičemž každý další trvá zhruba 2,5 minuty, takto je možno dosáhnout až na přípravu cca + – 4 šálků kávy.

Zajímavé bylo použití vroucí vody přímo z rychlovarné konvice, kdy příprava prvního šálku stále trvala cca 2 minuty, toto přisuzuji době než se zahřála spirála a termostat usoudil, že kávovar je připraven na přípravu porce kávy. Po zahřátí kávovaru a použití horké vody potom trvala příprava každého dalšího šálku zhruba 1 minutu. Takto jste schopni dosáhnout přípravy až cca 6 šálků kávy, ale nepovede se to vždy. Osobně jsem přistoupil k praxi, že jsem měl kávovar neustále připojen ke zdroji, aby byl nabit do maxima.

 

Co se kapslí týče, tak ty lze sehnat v běžných obchodech s potravinami od mnoha výrobců káv. Ale dávejte si pozor, do tohoto kávovaru můžete použít pouze hliníkové kapsle. Tohoto jsem si nevšiml a stalo se mi, že jsem v zahraničí zakoupil kapsle Julius Meinl, u kterých bylo uvedeno, že jsou biodegradable (kapsle nezatěžující životní prostředí a jsou po použití kompostovatelné). S těmito kapslemi kávovar nefunguje, protože jeho hlava, jež se šroubuje na kapsli a skrze kterou následně káva vytéká, nedokáže kapsli řádně prorazit. Kávovar tak následně hlásí chybu a je třeba kapsli vyjmout a kávovar pořádně vyčistit.

Pokud však nechcete utrácet za kapsle, které v obchodech stojí cca 100 Kč za 10 kusů, máte možnost využít přibalenou univerzální plastovou kapsli, kterou si můžete naplnit pomocí přiložené měrky vlastní umletou kávou. Kapsli je poté jen nutné zapečetit hliníkovým jednorázovým samolepícím víčkem, vložit do kávovaru a připravit šálek kávy. Hliníková víčka potom můžete zakoupit na internetu, kdy 100 ks víček přijde na zhruba 200-250 Kč v závislosti na výrobci. To už je zajímavá úspora. Ovšem z pohledu cestovního pohodlí bych raději koupil výše zmíněných 10 ks kapslí.

Závěrečné hodnocení

Pokud patříte mezi profesionální řidiče, nebo lidi, kteří často vyráží kempovat, či chodí na ryby a máte přitom rádi dobré espresso, potom je cestovní espresso kávovar Akai AESP-312 zajímavou volbou. Ovšem je třeba zvážit, zda je pro vás zařízení za bezmála 4.800 Kč a kapsle za cca 100 Kč/10ks v době psaní této recenze ideální investicí, jež se vám odmění přípravou chutné kávy téměř kdykoli si vzpomenete. Občasným cestovatelů ale toto zařízení příliš smysl dávat nebude.

PŘEHLED RECENZE
Akai AESP-312
70 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
test-akai-aesp-312-espresso-sbalene-na-cesty<font size="3">Akai AESP-312 je ideální volbou pro profesionální řidiče, nebo lidi, kteří často vyráží kempovat, či chodí na ryby a přitom si rádi kdykoli a kdekoli vychutnají šálek lahodného espressa. <br/> <b> + Bohaté příslušenství<br/> + 10ks kapslí L´Or Espresso v balení<br/> + Jednoduchá obsluha<br/> - Nízká výdrž baterie při použití studené vody<br/> - Funguje pouze s hliníkovými kapslemi<br/> - Delší časy nabíjení<br/> </b> </font>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno