Smartphone Motorola G31 je na pohled střídmý telefon, ze kterého sice nebudete úplně paf, ale přesto má co nabídnout. V rámci mobilních zařízení nižší střední třídy se vás pokusí nalákat především na displej a solidní výbavu v čele s fotoaparátem.

 

Jak již bylo řečeno, vnější vzhled není nic, co by vám utkvělo v paměti. Tmavá konstrukce z plastu potěší spíše tradiční uživatele. Ale nejedná se o nic odpudivého. Naopak se mi tato jednoduchá konstrukce docela líbí, je dostatečně elegantní a zdržuje se zbytečných odlesků, barviček apod. Zasazený trojitý fotoaparát na zádech rovněž nepůsobí rušivým dojmem. Asi jsem konzerva, ale na pohled se mi to líbí. Mobilní telefon Motorola je samozřejmě tenký, lehký a snadno se drží. Po konstrukční stránce jsem tak poměrně spokojen.  

Co předvádí displej?

Příjemným překvapením v této třídě je kvalitní displej. Úhlopříčka 6.4 palců poskytuje ideální plochu pro komfortní sledování multimediálního obsahu nebo hraní her. Full HD+ rozlišení je dostatečně ostré a zprostředkuje vám perfektně čitelné texty. Mezi hlavní přednosti však patří přítomnost OLED panelu, jehož hlavní devizou je perfektní vykreslení barev, především pak černé. OLED displej je navíc mnohem příjemnější pro vaše oči při dlouhodobém sledování. Ze speciálních funkcí obrazovky zmiňme například Chytrou obrazovku, kdy displej zůstane svítit po celou dobu jeho sledování. Je to sice taková blbůstka, ale rozhodně se může někdy hodit.  

  

Výkon – dělejte, co vás baví, ale s aplikacemi šetřete

Ačkoli jsem v nastavení nenašel přesné údaje o procesoru. Budeme-li věřit papírovým parametrům, tepe v těle smartphonu Motorola G31 8jádrový procesor Helio G85, kterému sekunduje 4GB RAM. Kombinace více než dostatečná pro celou plejádu činností, jako je práce s aplikacemi, hraní her, přehrávání multimédií a multitasking bez sekání nebo jiných zádrhelů s odezvou. Pěkný standard, který neurazí ani moderní uživatele. Úložiště s kapacitou 64 GB vypadá na pohled obstojně, ale v praxi už to tak slavné není. Když se totiž podíváte konkrétně, celých 17 GB si uzme systém a s instalací základních aplikací, bez kterých dnes nelze fungovat (Facebook, Messenger…) jsem se dostal už na 36 % obsazenosti úložiště. A to tam de facto nic nemám. No tak aspoň, že je zde slot pro MicroSD a rozšíření úložiště. 

Foťák – nic do nepohody 

Na zádech telefonu najdete trojitý fotoaparát, přičemž hlavní zadní kamera dosahuje rozlišení 50 Mpx. Následuje ultraširokoúhlá kamera a makro objektiv. Potěší také přítomnost technologie QuadPixel. Nechybí ani přední kamera pro selfie snímky, které díky rozlišení 13 Mpx vypadají obstojně a za výkon kamery se nemusíte stydět. Ve dne se dají pořídit důstojné snímky i videa. Večer už je to o poznání horší a v podstatě nepoužitelné. Nic na tom nemění ani zapnutý noční režim a úplně v pohodě vás nechá ve štychu.  

Baterka na celý den a ještě dál 

Baterie udává kapacitu 5000 mAh, což je v dnešní době velmi pěkný standard, který vám vystačí na celý den náročnějšího používání. Pokud ho necháte jen tak v pohotovostním režimu, vydrží vám s přehledem několik dní. Výbava dále zahrnuje například NFC pro bezkontaktní platby, zabezpečení otiskem prstu nebo odemknutí pomocí obličeje. Přičteme-li k tomu přívětivou cenovku okolo 5000 Kč, máme zde relativně zajímavý model pro široké publikum z řad běžných i o něco náročnějších uživatelů.

PŘEHLED RECENZE
Motorola G31
70 %
test-motorola-g31Vyvážený výkon, kvalitní displej s OLED panelem a přívětivá cenovka. Tato kombinace by mohla uspět u dostatečného počtu uživatelů, kteří dávají přednost spolehlivosti a nevyžadují pozlátko nebo nadstandard. Pokoukání je to pěkné, jen to nesmí být fotky za špatného osvětlení či v noci. Problém může být i s úložištěm, které po čase nebo instalaci všeho, co potřebujete, plus nějaká ta hra navíc, může atakovat svou maximální kapacitu. Rozšířením pomocí MicroSD karty se připravíte o možnost vložení druhé SIM.