Fotoaparáty na chytrých telefonech se neustále zdokonalují a nyní jsou díky softwarové podpoře tak daleko, že bychom tomu před několika málo lety jen těžko mohli uvěřit.

To, co začalo jako telefony se softwarem šitým na míru a dodávané s jediným zadním a předním senzorem, nyní dosáhlo úrovně, kdy taková zařízení obsahují na obou koncích velké množství optických jednotek. Tato vylepšení pravděpodobně vedla k tomu, že viceprezident společnosti Qualcomm prohlásil, že fotoaparáty smartphonů za pět let překonají DSLR.

V rozhovoru pro Android Authority, Judd Heape, viceprezident produktového managementu pro fotoaparáty, počítačové vidění a video ve společnosti Qualcomm, věří, že senzory smartphonů zažijí nový úsvit, ačkoli tato cesta může trvat až půl desetiletí.

„Chybí nám tři až pět let od dosažení svatého grálu fotografie AI.“

Jedním z největších omezení fotoaparátů smartphonů ve srovnání s jednotkami DSLR je fyzická velikost snímače. Žádné špičkového inženýrství nemůže umožnit mobilním zařízením nabízet větší senzory, takže tam, kde se hardware stává omezením, je poskytováno vylepšení kvality obrazu prostřednictvím softwaru. Podle výkonného ředitele Qualcommu dokáže řada Snapdragon výrobce čipových sad zpracovat 10krát lépe ve srovnání s fotoaparáty vyvinutými a prodávanými hlavními značkami jako Nikon a Canon.

Zpracování ve Snapdragonu je 10krát lepší než to, co můžete najít na největších a nejdražších  fotoaparátech Nikon a Canon. A to je důvod, proč jsme schopni skutečně posunout bariéru kvality obrazu. Protože i když máme malý objektiv a malý obrazový snímač, děláme mnohonásobně více zpracování, než jaké je vůbec možné v DSLR.“

Jen před pár lety začaly značky smartphonů zavádět do svých produktů termín „AI“ a uváděly, jak je kvalita obrazu pomocí umělé inteligence o několik stupňů zvýšena. Judd Heape ze společnosti Qualcomm naznačuje, že umělá inteligence je významným přispěvatelem a bude se nadále zdokonalovat až do bodu, kdy dokáže identifikovat a pozměnit menší objekty, jako jsou vlasy.

Dosud největší senzor nacházející se ve smartphonu má velikost 1 palce při diagonálním měření a s trochou snahy Heape věří, že v budoucnu mohou překročit tuto hranici. Bohužel neupřesnil, jak dlouho to bude trvat, takže je zřejmé, že bychom neměli trpělivě čekat na příchod 1,25palcového nebo 1,5palcového senzoru příští rok nebo rok poté.

Snapdragon 8 Gen 2 je nadcházející vlajková loď SoC společnosti Qualcomm a říká se, že dorazí s řadou vylepšení, včetně jednoho v oddělení ISP. Jsme nadšeni, že uvidíme, k jakému vývoji dojde, když to Qualcomm oficiálně oznámí, a budeme mít letmý pohled na úsilí Heape, jehož tým přispěl k lepším senzorům fotoaparátů našich smartphonů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno