Evropský parlament hlasoval pro USB-C, což z něj činí standardní nabíjecí port pro zařízení v několika kategoriích. 

Kategorie zahrnují chytré telefony, tablety, fotoaparáty a další. Zatímco mnoho výrobců OEM již používá typ C pro nabíjení a přenos dat, Apple používá proprietární konektor Lightning na svých iPhonech a AirPods spolu s dalším příslušenstvím. S novým zákonem však bude muset Apple zajistit, aby budoucí iPhony přicházející do konce roku 2024 byly dodávány s typem C.

Evropský parlament vydal tiskovou zprávu, která uvádí, že „ všechny mobilní telefony, tablety a fotoaparáty prodávané v EU budou muset být do konce roku 2024 vybaveny nabíjecím portem USB Type-C“. Nové požadavky se rozšíří i na notebooky do roku 2026.

Podle nových pravidel již spotřebitelé nebudou potřebovat při každém nákupu nového zařízení jinou nabíječku, protože budou moci používat jedinou nabíječku pro celou řadu malých a středních přenosných elektronických zařízení.

Bez ohledu na výrobce jsou všechny nové mobilní telefony, tablety, digitální fotoaparáty, sluchátka a náhlavní soupravy, ruční videoherní konzole a přenosné reproduktory, elektronické čtečky, klávesnice, myši, přenosné navigační systémy, sluchátka a notebooky, které lze dobíjet kabelem, s výkonem až 100 Wattů, budou muset být vybaven portem USB Type-C.

Všechna zařízení, která podporují rychlé nabíjení, budou mít nyní stejnou rychlost nabíjení, což uživatelům umožní nabíjet svá zařízení stejnou rychlostí pomocí jakékoli kompatibilní nabíječky.

Ačkoli to nebylo ve vydání zmíněno, nový zákon bude vyžadovat, aby výrobci přijali standard USB Power Delivery pro rychlé nabíjení. To však výrobcům nezabrání v implementaci jejich verzí standardů rychlého nabíjení. Výrobci budou mít stále možnost nabízet své vlastní standardy rychlého nabíjení na svých zařízeních, pokud také poskytují podporu USB Power Delivery. Protože se nový zákon nevztahuje na bezdrátové nabíjení, Evropská komise plánuje implementaci požadavků na interoperabilitu do konce roku 2024.

Stojí za zmínku, že Evropská rada musí tuto směrnici před zveřejněním v Úředním věstníku EU ještě formálně schválit. Zákon vstoupí v platnost 20 dní po zveřejnění. Členské státy budou mít 12 měsíců na provedení pravidel a 12 měsíců po uplynutí lhůty pro jejich provedení. Zákon se nebude vztahovat na produkty, které byly uvedeny na trh před datem nabití platnosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno