Nikkei Asia odhalilo, že ceny komponentů pro nejnovější iPhony vzrostly o 20 % a dosáhly tak historického maxima.

Výroba iPhonu 14 Pro Max stojí 501 USD, což je obrovský nárůst oproti ceně 461 USD u jeho předchůdce, a hlavním důvodem je čip A16 Bionic, který sám stojí 110 USD.

Ceny za model Pro Max se od představení modelu v roce 2018 pohybovaly mezi 400 a 450 dolary, napsalo Nikkei. Zpravodajský web vycházel z logického předpokladu, že pokud Apple utrpí zásah ve výrobních nákladech, aniž by se dotkl svých amerických cen, společnost pravděpodobně dosáhne zisku.

Čip A16 Bionic stojí 2,4krát více než předchůdce A15, který je také k dispozici ve dvou modelech bez označení Pro, tedy iPhone 14 a iPhone 14 Plus. Dalším důvodem pro zvýšení ceny jsou nové snímače CMOS od Sony, které jsou o 30 % větší, ale o 50 % dražší a dosahují hrubé ceny 15 USD. Apple také získává své obrazovky od Samsung Display, což je dohoda, která trvá již několik let.

Komponenty pro zařízení iPhone 14 od amerických společností kompromitují téměř třetinu celkových nákladů a jsou o 10 % vyšší ve srovnání s rokem 2021. Jižní Korea je druhým největším poskytovatelem komponent pro telefony a přechod je způsoben především společností Apple. 

Čínský podíl se ještě více zmenšil, protože Cupertino se snaží omezit závislost na asijském trhu. Předchozí zprávy odhalily nejen díly, ale ze země se přesouvá i proces montáže. Rozborka telefonu odhalila, že pro nouzovou funkci SOS nejsou žádné další hardwarové komponenty, protože je založena na softwaru, což znamená, že by se v blízké budoucnosti mohla dostat na více trhů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno