S uchopením smartphonu Sony Xperia 10 IV mě zasáhla určitá vlna nostalgie. Tento model na mě zapůsobil, jako bych se vrátil zpět v čase o několik let. Menší rozměry, plastová záda, vypadá to trošku jako hračka a v ruce rozhodně nepůsobí jako nějaká těžká lopata. Je to dobře, nebo špatně? Tak napůl.

 

Odolná konstrukce bez nabíječky 

Už dlouho jsem neměl takový zvláštní pocit, když jsem držel v ruce telefon s vyložené plastovými zády. Možná je to tou fialovou barvou, ale přístroj mi připomíná hračku. Zvolený design a vzhled celkově mám se značkou Sony do značné míry spojený, takže chválím, že se výrobce nepustil do nějakých experimentů. Ačkoli moje stará Sony Xperia L s jemně prohnutými zády byla dle mého soudu velmi pěkná a originální a tento návrat bych ocenil. I přes plastové tělo působí telefon dostatečně bytelně, matný povrch v prstech neklouže a pevně se drží. Podíl na tom mají i kompaktnější rozměry, respektive protáhlý displej, v kombinaci s nízkou váhou. Tlačítka jsou pouze dvě – pro zapnutí s integrovanou čtečkou otisků prstů a pro nastavení hlasitosti.

Po okrajích dále najdete 3.5 jack konektor pro připojení sluchátek a slot pro paměťovou kartu (nebo druhou SIM). Rozhodně kvituji, že slot otevřete pohodlně prstem, bez nutnosti „jehličky“. Design splňuje třídu krytí IP65/68, takže je odolná proti vodě a prachu. Pro nabíjení slouží port USB-C. A tady přichází první pozdvižené obočí. Součástí balení byl totiž pouze telefon. Nepočítám-li všelijaké letáčky, tak nabíjecí kabel a adaptér chybí. Nevím, jestli je to schválně, ale nemít svůj telefon, nebo používat iPhone, měl bych smůlu.  Chápu důraz na ekologii, ale pro leckoho by to mohlo být nepříjemné překvapení. Osobně nebazíruju na sluchátkách, krytech a jiném příslušenství, ale nabíječka, nebo aspoň kabel, by přibalen být mohl.  

Displej – chtělo by to trochu přidat

Přední stranu zaujímá 6palcový širokoúhlý displej s obnovovací frekvencí 60 Hz. Na smartphone střední nižší třídy adekvátní parametry. Pokud se však podíváme na cenovku, který startuje někde okolo 11 tisíc, vyšší frekvenci by si obrazovka určitě zasloužila. Alespoň se jedná o OLED obrazovku a solidní Full HD+ rozlišení. Potěší také funkce pro zobrazení více oken a jejich přepínání nebo režim jedné ruky. Oproti moderním trendům má displej poměrně tlusté rámečky. Na horní straně to má aspoň nějaké opodstatnění, například v podobě notifikační diody a tuto funkci považuji za užitečnou.  

Výkon a baterka jsou parádní

Procesor Snapdragon 695 5G a 6GB RAM si skvěle notují při provozu moderních aplikací a her. Telefon reaguje svižně i při vysoké zátěži a nezadrhává se ani při náročném multitaskingu. Do herního zařízení má telefon daleko a rozhodně se nesnaží cílit na tuto uživatelskou sortu, ale příležitostný gaming může přijít vhod kdykoli během dne, ne? Baterie s kapacitou 5000 mAh utáhne celý náročný den a ještě něco zbyde. Při běžném používání vystačí klidně i na 3 dny a ve Stand by režimu si troufnu napsat, že to dotáhne na týden. Nechybí podpora rychlého nabíjení, režim STAMINA pro prodloužení doby provozu nebo ochrana baterie.  

Největším nepřítelem fotoaparátu je tma

Ve výbavě má smartphone Sony Xperia 10 IV hlavní objektiv, teleobjektiv a širokoúhlou kameru. Standardní nabídku objektivů doplňuje selfie kamera. Za jasného dne dosahují fotoaparáty ještě jakž takž obstojných výsledků, jsou ostré a dostatečně detailní. Za špatného osvětlení, respektive večer jsou fotografie nebo videa téměř žalostná. Ostatně můžete posoudit sami při pohledu do galerie.

PŘEHLED RECENZE
Sony Xperia IV
79 %
recenze-sony-xperia-ivMalé rozměry a design s nádechem retra (alespoň pro mě) jsou fajn. Telefon se velmi dobře drží a nemám strach z nechtěného poškození. Potěší také odolnost proti vodě a prachu. Výkon je více než solidní a určený pro všechny moderní uživatele, který je nebude omezovat při práci ani zábavě. Skvělá je taky výdrž baterie, která toho na jedno nabití zvládne opravdu dost. 60Hz displej je možná v této cenové relaci trochu málo. To mi ale rozhodně nevadí tolik jako absence kabelu a napájecího adaptéru, byť z ekologického pohledu a snaze nehromadit nabíječky v šuplíku je to pochopitelné. Celkově velmi dobrý dojem hatí slabý fotoaparát, a to ať už jde o snímky i videa.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno