Xiaomi vydává svou řadu T většinou nějaký čas po vlajkových lodích jiných výrobců, aby jim tak trochu vrazilo kudlu do zad a uživatelům nabídlo velmi zajímavé zařízení za poměrně přijatelnou cenu. Jak je na tom nástupce 11T, tedy Xiaomi 12T se podíváme v naší recenzi níže.

Když se bavíme o řadě T, tak většinou hned máme na mysli kvalitní displej, fotoaparát s velmi vysokým rozlišením, velmi rychlé nabíjení a příznivou cenu. Všechny tyto čtyři kritéria platí pro Xiaomi 12T na 100 %.

Balení a jeho obsah

Zařízení vám dorazí v úhledné bíle krabici vyrobené ze silného kartonu s velkou 12kou značící modelovou řadu zařízení. Uvnitř potom najdete samotné zařízení Xiaomi 12T v našem případě v modré perleťové barvě, USB-A-to-C kabel s podporou 6A, 120W napájecí adaptér a čiré silikonové pouzdro. Telefon není žádný drobek 163,1×75,9×8,6mm, je relativně těžký s 202g, ale zdaleka nepůsobí jako cihla. Ovládání jednou rukou je možné, ale chce to trochu cvik.

Přehled

Model 12T přichází s 6,67palcovým AMOLED displejem s nativní podporou 12bit barevného rozhraní. Dodává se s novější čipovou sadou Dimensity 8100-Ultra. Rychlostí nabíjení neuvěřitelných 120W a 108MP fotoaparátem a cenou 15 490,- CZK za 256GB verzi v době psaní recenze.

Xiaomi 12T nevyniká žádnými designovými výstřednostmi a nabízí spíše vzhled standardního zařízení s velkou obrazovkou. Námi testovaný model byl dodán v modré perleťové barvě, přičemž sklo na zádech zařízení je lehce oblé. Jinak je konstrukce tvořena z pevného plastu, což je proti předchozím verzím downgrade. Na první dotyk vám však zařízení bude připadat extrémně kluzké, toto naštěstí řeší výrobcem přibalený silikonový čirý kryt, který zařízení chrání před poškozením při případném pádu. Když už jsme u bezpečnosti, tak Xiaomi 12T má krytí IP53 pro odolnost proti prachu a lehkému postříkání a nabízí ochranu displeje Gorilla Glass 5 s aplikovanou ochrannou folií proti poškrábání, to je také krok zpět, protože předchozí model byl vybaven Gorilla Glass Victus.

 

Display a výkon

Rozlišení displeje je nyní 1220p s podporou HDR10+ a obnovovací frekvencí 120Hz a dotykovou odezvou až 480 Hz. Škoda je, že 12T nedisponuje dynamickou obnovovací frekvencí, ale jen kroky od 30 Hz, 60 Hz, 90 Hz po 120 Hz, přičemž 60Hz se používá pro přehrávání/streamování videa a v aplikacích, které nepodporují obrazovky s frekvencí vyšší než 60Hz. Toto vše pohání jeden z nejlepších nevlajkových čipsetů Dimensity 8100 který doplňuje 8GB LPDDR5 RAM a 256GB uložiště bez možnosti dalšího rozšíření. Telefon jsem testoval v programu PCMark Work 3.0 s výsledkem 12443. Bohužel Xiaomi z nějakého důvodu blokuje použití 3D Marku. Telefon se nezadýchal ani při testu her jako je Call of Duty: Mobile, Apex Legends, či Diablo.

Fotoaparát

Xiaomi 12T je osazeno 108MP@f/1,7 snímačem společnosti Samsung, konkrétně HM6 s objektivem OIS. Dále 8MP@f/2,2 ultrawide objektivem a 2MP@f/2,4 makro objektivem. O selfie se stará 20 MP@f/2,2, širokoúhlý fotoaparát. Lehkým zklamáním je potom fakt, že i přes 108MP snímač je zařízení schopno pořizovat video záznam v maximální kvalitě 4K@30fps a 1080p@30fps v případě přední kamery.

 

Fotografie z hlavního fotoaparátu jsou s vysokým kontrastem a spoustou detailů bez zbytečného šumu s lehce vyšší mírou saturace. Co se vyvážení bílé týče, tak to je přesné a telefonu nepůsobí žádné problémy. Co se celkového vykreslení týče, tak to se od středu fotografie značně zhoršuje a objekty začínají být rozmazané, je to vidět hlavně na stromech.

Xiaomi 12T nemá teleobjektiv, ale má 2x zoom poskytující digitálně přiblíženou a oříznutou fotografii.

Focení v rozlišení 108MP je asi to, co každého bude zajímat. Fotografie jsou v tomto případě příjemně barevné s vynikajícím dynamickým rozsahem, ovšem ostrost a míra detailů je spíše podprůměrná. Leckdo by čekal, že získáte detailnější fotky než v případě 12MP, ale bohužel tomu tak není. Z toho tak trochu viním software telefonu, který v postprodukci neodvádí příliš mnoho práce a pokud se zaměříte na stromy, tak ty se zvyšující se vzdáleností vypadají spíše jako malované.

Co se 8MP ultrawide snímače týká, tak ten na svou cenovou kategorii, v níž se Xiaomi 12T pohybuje, pořizuje skvělé fotografie, které jsou plné detailů s ucházející ostrostí a přesným barevným podáním s vysokým kontrastem i dobrým dynamickým rozsahem. Za dobrých světelných podmínek navíc není znatelný téměř žádný šum.

 

2MP makro kamera na 12T dělá to, co se od ní požaduje, ovšem musíte mít na paměti, že pro pořízení líbivé fotografie budete potřebovat opravdu hodně světla, jinak se začne ztrácet ostrost i barvy.

20MP selfie kamera neposkytuje až tak velkou míru detailů, jakou byste od 20MP fotoaparátu očekávali, ale to je způsobeno tím, že Xiaomi požívá malý snímač s filtrem Quad-Bayer.

Baterie a nabíjení

Pozitivem potom je 5000mAh baterie, kterou se řada konkurentů teprve chystá implementovat do svých vlajkových lodí. Při měření výdrže v PCMark Work 3.0 zařízení běželo 12h a 41 minut, kdy po ukončení testu zbývalo v baterii ještě 20% kapacity, což dle údaje v zařízení odpovídalo ještě cca 5 hodinám provozu. Tato baterie je navíc podpořena ultrarychlým nabíjením pomocí dodávané 120W nabíječky. 12T podporuje režim Boost Charge, ale pouze v případě, že je telefon s vypnutou obrazovkou jako prevence proti přehřátí. Tato možnost je ve výchozím nastavení vypnutá, ale můžete ji povolit v nastavení baterie. Když je Boost vypnutý, 12T se nabije z 0 – 100% za 31 minut, s režimem Boost je to potom neskutečných 21 minut. Bohužel telefon nedisponuje bezdrátovým nabíjením a tak jste odkázáni pouze na kabel.

Zvuk

Xiaomi 12T je také vybaven dvěma reproduktory s podporou Dolby Atmos, lehkým zklamáním je potom absence sluchátek v balení, které například konkurence v podobě vivo stále přibaluje. K dispozici je samozřejmě také snímač otisků prstů pod displejem, což je také vylepšení oproti předchozí verzi, která jej měla na boku zařízení.

 

Operační systém

Xiaomi 12T je dodáván s operačním systémem Android 12 s nejnovějším MIUI 13 a množstvím ne zcela potřebného bloatware. Xiaomi 12T také podporuje efekt upozornění v podobě rozsvícení okrajů displeje v okamžiku, kdy dojde k novému oznámení, podobné tomu, co známe ze zařízení Samsung, ovšem s tím rozdílem, že telefon při nepřečtení oznámení po čase opět upozorní na příchozí oznámení.

MIUI také nabízí aplikaci Security. Může skenovat váš telefon na přítomnost malwaru, spravovat black list, spravovat nebo omezovat využití dat, konfigurovat chování baterie a uvolnit část paměti RAM. Může také spravovat oprávnění vašich nainstalovaných aplikací atd.

 

Celkové hodnocení

Celkově vzato je Xiaomi 12T solidní telefon s dobrou konstrukcí bez zbytečných designových vychytávek. Stále oceňuji dodávané příslušenství v podobě nainstalované ochranné fólie z výroby, nebo silikonového pouzdra a také rychlé nabíječky. Nicméně celkově telefon nepůsobí jako prémiové zařízení, ale spíše jako střední třída, která velmi příjemně překvapí svým celkovým výkonem, který se ukrývá pod povrchem.

Pokud byste hledali ještě většího zabijáka vlajkových lodí, potom byste do svého hledáčku měli bezpochyby zařadit verzi Pro (Xiaomi 12T Pro), který je vybaven nejnovější čipovou sadu Snapdragon 8+ Gen 1, 200MP primární fotoaparátem, 12GB operační paměti a podporu Dolby Vision, ovšem jeho cenovka se už blíží ke 20.000, – CZK.

PŘEHLED RECENZE
Xiaomi 12T
80 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-xiaomi-12t-zabijak-vlajkovych-lodi<font size="3">Xiaomi 12T je solidní telefon s pevnou ale plastovou konstrukcí s vysokým výkonem, velkou kapacitou baterie a 120W nabíjením. Fotoaparát odvádí při každodenním používáním spíše průměrnou práci, se kterou budou běžní uživatele spokojeni. <br/> <b> + Výdrž baterie<br/> + 120W nabíjení<br/> + Reproduktory s Dolby Atmos<br/> + Displej<br/> - Chybí bezdrátové nabíjení<br/> - Průměrné fotografie<br/> - Plastová konstrukce<br/> - Bez silikonového pouzdra velmi kluzký<br/> </b> </font>

2 KOMENTÁŘE

  1. Fotka, kterou použijí na tapetu je v tapetě je změněna k nepoznání. Je ztmavena a neodpovídá
    originálu. V této cenové kategorii by takováto závada neměla vyskytovat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno