Společnosti vivo a Zeiss usilovně pracovaly na vývoji technologie fotoaparátu pro nadcházející řadu vlajkových lodí vivo X90.

Systém se skládá z několika částí, které jsou odpovědné za konkrétní úkoly. Konečným cílem systému je vytvořit digitální obraz, který dokonale odpovídá tomu, co na scéně vidí lidské oči.

Tato generace se zaměřuje na dvě základní scény, které jsou pro chytré telefony stále velmi složité – focení portrétů a focení v noci. Část této technologie byla vyvinuta samotnou společností vivo, část byla vyvinuta ve spolupráci se zobrazovacím partnerem Zeiss.

Začíná to optickým systémem, který využívá pokročilé čočky a povlaky a také zlepšuje poměr signálu k šumu obrazového snímače. Poté je True Color Restoration Engine zodpovědný za zajištění správného vyvážení bílé barvy.

Další na řadě je Ultra-Clear Image Quality Engine, algoritmus s vysokým rozlišením, který využívá virtuální model objektivu k obnovení přibližně 35 % informací, které byly ztraceny kvůli optickým nedokonalostem. Pro další zlepšení kvality obrazu a dynamického rozsahu je k dispozici režim více snímků. To je užitečné zejména pro periskopické čočky.

 

Pro realistické zobrazení scény potřebuje systém porozumět okolnímu prostředí, takže telefon měří jas a barevnou teplotu okolního světla.

Další systém je věnován portrétní fotografii a sám je rozdělen do tří částí. První část se snaží porozumět scéně a detekuje až 103 charakteristických bodů na obličeji a zohledňuje i pózu objektu. Další dvě části práci rozdělují – jedna se zabývá tématem a aplikuje filtry krásy strojového učení, druhá upravuje pozadí vyladěním několika voličů (rozostření, tón, jas atd.).

Existuje další vyhrazený systém, tento používaný pro fotografování při slabém osvětlení. Maximální citlivost byla zdvojnásobena a fotoaparát dokáže dosáhnout ISO 102 400. Systém je dost dobrý na to, aby pořídil fotografii hvězdné noční oblohy bez stativu nebo dlouhé expozice, říká vivo.

Pokud jde o fotoaparát, vivo říká, že senzor použitý ve vlajkových lodích nové generace bude mít o 77 % lepší světelnou citlivost než vlastní senzor ISOCELL GNV používaný v řadě X80. vivo a Zeiss také vyvíjejí nový 50mm portrétní objektiv.

O mnoho zpracování se stará nový akcelerační engine, což zní jako nástupce V1 ISP. Byl vyvinut interně a urychluje úkoly hlubokého učení a počítačového vidění, kombinuje tradiční přístupy ISP s moderními řešeními založenými na AI.

Vlastní hardware pro zpracování byl navržen tak, aby fungoval i na videu. Pro zpracování všech požadovaných dat je na vlastním vivo čipu zabudovaná SRAM. Ve srovnání s off-chip RAM má nižší latenci a spotřebuje méně energie. Podle vivo může jeho čip dosáhnout 16,3 bilionu operací za sekundu (TOPS) na Watt.

Toto byla jen ukázka kamerového systému vivo řady X90. Společnost zatím nestanovila datum oznámení, ale nová série by měla dorazit během několika příštích měsíců.

Těšíte se na nové vivo X90? Nás přinejmenším zaujalo.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno