Krátce poté, co EU oznámila definitivní schválení zákona, který by Apple donutil přijmout USB-C pro iPhony a další produkty, by se pro technologického giganta mohly objevit další potíže.

EU začátkem tohoto roku schválila zákon o digitálních trzích (DMA), přičemž začátkem listopadu vstoupí v platnost nová legislativa, která přinutí Apple otevřít svůj App Store a umožnit tak další obchody a sideloading na iPhone a iPad. Úřady by považovaly DMA za mnohem spravedlivější digitální sektor a prolomení monopolu masivních technologických firem.

Gerard de Graaf, úředník EU, který pomohl projít DMA začátkem tohoto roku, se minulý měsíc stal ředitelem nové kanceláře EU v San Franciscu, která byla vytvořena speciálně proto, aby vysvětlila, co tento nový zákon znamená pro monstra, jako je Apple. Podle WIRED, de Graaf pevně věří, že iPhone by měl podporovat sideloading.

Očekáváme, že důsledky budou značné. Pokud máte iPhone, měli byste mít možnost stahovat aplikace nejen z App Store, ale i z jiných obchodů s aplikacemi nebo z internetu.

Naštěstí společnosti jako Apple nebudou EU nuceny provést změny okamžitě, i když budou existovat úrovně a v závislosti na těchto úrovních budou platit určitá nařízení, která budou muset firmy dodržovat. Vzhledem k tomu, že Apple je ostatními často vnímán jako společnost, která se řídí monopolními obchodními praktikami a potlačuje konkurenci, mohou na ni být zavedena přísná pravidla, která umožňují otevřené konkurenční prostředí.

Jedním z nejnovějších přírůstků do DMA je požadavek na interoperabilitu služeb pro zasílání zpráv, hlasové hovory a videohovory, jako jsou aplikace iMessage a Meta. Vzhledem k tomu, že Apple zná, bude pravděpodobně tato rozhodnutí zpochybňovat tak dlouho, jak jen to bude možné. Očekává se, že EU oznámí úrovně pro každou společnost na jaře příštího roku a bude poskytnuta šestiměsíční lhůta pro jednání v souladu s těmito předpisy.

Společnosti Apple může být také zabráněno upřednostňovat vlastní App Store a služby, což může ovlivnit příjmy generované jejím digitálním podnikáním. Uvidíme, jak to dopadne, protože na to, aby zákon vstoupil v platnost, je dost času.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno