Lidé si kupují iPhony ze stejného důvodu, jako chodí do své oblíbené hospůdky – vědí, co mohou očekávat a že to bude dobré. iPhone 14 Pro splňuje vše, co od nejnovější a druhé nejdražší varianty očekáváte. Je výkonný, má displej s vysokou obnovovací frekvencí, bezkonkurenční výdrž baterie, prémiový design a konstrukci plus vynikající fotoaparát.

Pokud něco není rozbité, neopravujte to. Toto rčení je sice pravdivé, ale vede k jinému problému: pokud není nic nového, proč upgradovat? iPhone 14 Pro se téměř neliší od modelu 13 Pro. A to je skvělé i smutné zároveň. Ale pokud máte rádi Apple, budete i 14 Pro mít rádi.

Nový Dynamic Island, always-on display a 48megapixelový fotoaparát představují největší generační aktualizaci za poslední dobu. Ale jak už to u nových modelů iPhonu bývá, není tu nic, co by křičelo „musíte upgradovat“.

Dynamic Island

Nový Dynamic Island je elegantnější řešení klasického notche a nabízí užitečné informace, zkratky a ovládací prvky k základním aplikacím spuštěným na pozadí, jako je časovač nebo aplikace pro streamování hudby. Starý notch působí zastarale, a to jak vzhledově, tak funkčně. Dynamic Island není sice života měnič, ale vypadá to, že je to cesta správným směrem a je pravděpodobné, že se časem vyvine a bude ještě užitečnější.

Always-on display

Nový vždy zapnutý displej, který je také exkluzivní pro modely iPhone 14 Pro, umožňuje pohodlně se podívat na obrazovku a zkontrolovat základní informace, jako jsou oznámení, čas a widgety, i když je telefon zamčený, místo toho, abyste jej probudili klepnutím na obrazovku. Je však třeba na něm zapracovat. Stále zapnutý displej je funkcí telefonů se systémem Android už léta, ale jedinečná úprava společnosti Apple zachovává viditelnost ztlumeného zobrazení tapety zamčené obrazovky, barev a všeho ostatního. Pokud vás to rozptyluje, neexistuje způsob, jak tapety z neustále zapnutého displeje vypnout. Ve skutečnosti je jedinou možností pro vždy zapnutý displej zapnout nebo vypnout, což je velmi omezené. Pro mě je řešení androidu mnohem sofistikovanější a elegantnější než mít neustále zobrazenou ztlumenou tapetu na svém telefonu, taky je potřeba si uvědomit že always-on displej dokáže vaši baterii rychleji vyčerpat.  A samozřejmě je otázkou zda 5 procent baterie nechcete raději využít třeba hraním her nebo focením než je nechat vyplýtvat touto featurou.

48megapixelový fotoaparát

Společnost Apple používá 12megapixelové fotoaparáty od iPhonu 6s z roku 2015, včetně standardního iPhonu 14. Řada iPhone 14 Pro však přináší zásadní vylepšení fotoaparátu: nový 48megapixelový hlavní fotoaparát. Pro běžné použití typu „namiř a foť“ hlavní fotoaparát ve skutečnosti kondenzuje těchto 48 megapixelů do 12 megapixelů v procesu zvaném „binning“, který má zlepšit osvětlení a pomoci zachytit jasnější detaily, když světelné podmínky nejsou ideální (To není nic nového, Samsung, OnePlus a Google už pixel binning zavedly u svých předchozích telefonů). Ale i tak je to vítané zlepšení. To také znamená, že fotografie mají stále 12 megapixelů, které spotřebují přijatelných čtyři až šest megabajtů, zatímco 48megapixelové fotografie mohou zabrat až 60 megabajtů.

Z testovacích snímků jsem zjistil, že iPhone 14 Pro má celkově podobnou kvalitu fotografií jako běžný iPhone 14 a snímky za slabého osvětlení jsou jen nepatrně lepší, přestože má Pro 48megapixelový fotoaparát. Je to pravděpodobně díky novému softwaru „Photonic Engine“ společnosti Apple v běžných modelech iPhone 14, který je navržen tak, aby zlepšil kvalitu fotografií při slabém osvětlení.

U fotoaparátů chytrých telefonů je většina fotografií se „zoomem“ pouze digitální výřez, který vám poskytne rozmazanou fotografii. Pomůže vám teleobjektiv, ale pak si musíte dát pozor na výběr správného zoomu, abyste získali skutečný „optický“ zoom. Apple však našel příjemnou střední cestu. Stále máte k dispozici 3× zoom z teleobjektivu a pořizujete slušné snímky. Nyní však najdete i možnost 2x zoom. V tomto případě Apple z 48megapixelového objektivu ořezává prostředních 12 megapixelů. Je to dokonalá verze digitálního ořezu abyste neměli z fotky rozmazanou kaši. Často jsem se přistihl, že 2x je přesně to místo, kde bych chtěl zoomovat.

Pokud jde o video, iPhone 14 Pro patří díky své kvalitě a přirozené reprodukci barev k nejlepším možnostem na trhu. Apple přidal nový „akční režim“, který stabilizuje video při velkém pohybu, například při běhu. Každý snímač byl v systému 14 Pro vylepšen a je to znát. Apple jako vždy poskytuje fotky na jedničku. Po iPhonu 14 Pro sáhněte, pokud chcete mít vždy dobrou fotku bez větší námahy. A jeden z hlavních důvodů, proč si tento nový model pořídit je bezpochyby fotoaparát.

Výdrž baterie

Telefon je v mnoha ohledech tak dobrý, jak dobrá je jeho výdrž baterie. Pokud se vám vybije, není to nic víc než skleněné těžítko. Pokud jde o výdrž baterie, tak se toho moc nezměnilo. Pocitově je téměř totožná s iPhonem 13 Pro. To znamená, že ho pravděpodobně budete chtít připojit každý večer. Není to sice iPhone s nejdelší výdrží, jaký si můžete koupit (vítězem je model Pro Max), ale bez obav s ním přežijete celý den. A v nejhorším případě byste měli zvládnout i část následujícího rána, pokud iPhone 14 Pro zapomenete přes noc nabít.

Nový procesor

Je neobvyklé, že nové iPhony běží na zcela odlišných procesorech – standardní iPhone 14 a iPhone 14 Plus běží na stejném procesoru A15 Bionic jako loňský iPhone 13, zatímco pouze modely iPhone 14 Pro běží na nejnovějším procesoru A16 Bionic . Znamená to, že modely iPhone 14 Pro jsou výkonnější než běžný iPhone 14? Na papíře ano. Ale oba telefony se otevírají a spouštějí aplikace stejně rychle jako ostatní, alespoň prozatím – řada iPhone 14 Pro pravděpodobně ukáže svůj technologický náskok o rok později, zejména až budou vyvinuty náročnější verze systému iOS a aplikací.

Design

Už jsem to říkal, ale stojí za to, to zopakovat. Apple zde použil vzorec „máme dobrý design, nebudeme ho měnit“. Položte iPhone 14 Pro vedle iPhonu 13 Pro a jen přední a zadní fotoaparát prozradí, který je který. Budete se muset dívat opravdu zblízka a pak předpokládat, že větší je novější (ne vždy je to samozřejmost!). Přál bych si však, aby se Apple konečně rozhoupal a přidal USB-C. Některé věci by neměly zůstat stejné a je dobré jít někdy s dobou a inovovat.

Závěrem

Doporučit iPhone 14 Pro je o něco těžší, než bych čekal před oznámením této řady společností Apple. iPhone 14 Pro je na papíře jednoduše řečeno úžasný smartphone. Má skvělý design, dobrou výdrž baterie a fotoaparát je velkolepý. Ale na druhou stranu existuje iPhone 13 Pro a standardní iPhone 14 je také možností. Pokud už iPhone 13 Pro máte, nevidím jediný pádný důvod, proč upgradovat. Fotoaparáty nejsou o tolik lepší a na Dynamic Island a always-on display je potřeba ještě hodně zapracovat. Pokud máte mnohem starší iPhone, například iPhone 8, pak ano, měli byste přejít na něco nového. Možná byste ale měli zvážit standardní iPhone 14, který je také docela skvělý a levnější. Pokud si však říkáte: „Potřebuji chytrý telefon s tím nejnovějším a nejlepším fotoaparátem, jaký si můžete za peníze koupit,“ pak chcete iPhone 14 Pro.

PŘEHLED RECENZE
Apple iPhone 14 Pro
90 %
recenze-apple-iphone-14-pro-ma-smysl-upgradovat-na-nejnovejsi-model<font size="3">iPhone 14 Pro přináší vylepšení v podobě nového čipu A16 Bionic, dosud nejlepšího displeje na trhu, vylepšeného fotoaparátu a Dynamic Island. Ostatní vylepšení jsou spíše drobnější a softwarová a konkurence jimi disponuje již dlouhou dobu. Za svou nesmírně vysokou cenu má na asijské draky stále co dohánět, zejména v oblasti fotoaparátu. <br/> <b> + Čip A16 Bionic<br/> + Skvělý display<br/> + Konstrukce<br/> - Vysoká cena<br/> - Jen 48 MP fotoaparát<br/> - Špatná konektivita s PC<br/> </b> </font>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno