Po sdílení některých podrobností o Snapdragon 8 Gen 2 na poslední chvíli, Qualcomm oficiálně oznámil svůj nový vlajkový čipset.

Nový SoC je vyroben na 4nm architektuře a je rozpoznán pod číslem modelu SM8550-AB, ale zajímavější aspekty čipové sady smartphonu byly podrobně popsány níže. Po vylepšeních, která přinesla Snapdragon 8 Plus Gen 1, se podívejme, jakou inspiraci společnost získala k hromadné výrobě ještě lepšího SoC.

Snapdragon 8 Gen 2 přináší pozoruhodná vylepšení energetické účinnosti. Podle společnosti Qualcomm poskytuje nový CPU Kryo o 35 procent vyšší výkon a až o 40 procent vyšší účinnost. Překvapivě jsou takty jádra stejné jako u Snapdragonu 8 Plus Gen 1, ale konfigurace je jiná. Například Snapdragon 8 Gen 2 nyní obsahuje jádro Cortex-X3 běžící na 3,20 GHz spolu se čtyřmi výkony pracujícími na 2,80 GHz.

Poté máte k dispozici tři efektivní jádra, která zvládnou méně náročné úkoly a běží na frekvenci 2,00 GHz. Nejnovější GPU Adreno slibuje až o 25 procent vyšší výkon a o 45 procent lepší úsporu energie. Nejen to, ale Snapdragon 8 Gen 2 získává podporu pro nejnovější grafické technologie, jako je hardwarově akcelerovaný ray tracing a první GPU s podporou Vulkan 1.3 a OpenGL ES 3.2. Byla také přidána podpora paměti LPDDR5X až do 4 200 MHz spolu s úložištěm UFS 4.0, což umožňuje citlivější smartphone spárovaný s vyšší rychlostí čtení a zápisu.

Snapdragon 8 Gen 2 může také řídit displeje až 144 Hz při rozlišení QHD+ nebo 4K panel až 60 Hz. Čipová sada konečně dostává také podporu AV1, což zlepšuje streamování videa. Když už mluvíme o streamování videa, nový křemík dokáže přehrávat 8K video při 60 FPS, což podtrhuje jeho zdatnost v této oblasti. Pokud jde o fotoaparáty, dříve jsme řekli, že nový 200MP snímač HP3 společnosti Samsung byl přizpůsoben pro provoz s touto čipovou sadou, a to je pravda, ale bude také bezproblémově fungovat s hardwarem Sony.

Trojitý 18bitový ISP (Image Signal Processor) zvládne až tři 36MP primární kamery současně nebo až jednu 200MP jednotku. Pro nulové zpoždění závěrky Qualcomm doporučuje 108MP snímače. Pro záznam videa je k dispozici 8K HDR záběry při 30 FPS oproti 8K 24 FPS v loňském roce. Zachycení videa s vysokým snímkovým kmitočtem 120 FPS je také podporováno ve 4K, přičemž 720p video dosahuje až 960 FPS. Co se týče konektivity, Qualcomm představuje to nejlepší v bezdrátové technologii.

Dodává se s 5G modemem Snapdragon X70 od Qualcommu, který podporuje sítě mmWave a sub-6 GHz, s maximální rychlostí stahování 10 Gb/s a rychlostí uplinku 3,5 Gb/s. S čipovou sadou budou fungovat sítě Wi-Fi 7 (802.11be) a nový standard FastConnect 78000 pomáhá dosahovat rychlosti 5,8 Gb/s oproti 3,6 Gb/s u předchozí generace Snapdragon 8 Gen 1. Přítomna je konektivita Bluetooth 5.3 a s ním podpora pro 48kHz bezztrátové streamování.

AI

Qualcomm říká, že jeho nové procesory Hexagon přináší nový formát INT4 poprvé na Snapdragon 8 Gen 2 a přináší o 60 procent lepší výkon na watt než techniky předchozí generace.

Které smartphony začnou používat nový SoC?

Přibližně 16 partnerů společnosti Qualcomm pro chytré telefony se zavázalo používat Snapdragon 8 Gen 2 a brzy uvedou na trh své nové vlajkové lodě. Seznam značek telefonů je uveden níže.

  • ASUS ROG
  • Honor
  • iQOO
  • Motorola
  • nubia
  • OnePlus
  • OPPO
  • Red Magic
  • Sharp
  • Sony
  • Vivo
  • Xiaomi
  • Meizu
  • ZTE

Z nějakého důvodu zde není žádná zmínka o Samsungu, i když Qualcomm v dřívější finanční správě uvedl, že korejský gigant použije výhradně svůj čipset pro další špičkovou řadu smartphonů Galaxy, což je Galaxy S23. Jsme nadšeni, že vidíme, jak si tento nový čip stojí proti A16 Bionic a samozřejmě MediaTek Dimensity 9200, takže vás budeme informovat, až dorazí nové výsledky benchmarků, takže zůstaňte naladěni.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno