Chytré krmítko pro psy a kočky Tesla Smart Pet Feeder Camera se na první pohled může zdát jako „další krám“ do už tak přeplněné domácnosti. Jenže když k tomu přidáte zabudovanou kameru a řadu užitečných funkcí, máte hned praktického pomocníka do domácnosti. Co všechno toto zařízení umí a jak dobře test probíhal?  

Na co, na co? Vždyť je snad jedno, z jaké misky pes dlabe granule. Proč by mu při tom ještě měl znít nahraný zvuk nebo v přesně daný čas dávkovat jeho porci? Když už i krmení psa nebo kočky můžete dělat vzdáleně a ještě pozorovat, jak si při tom pochutnává, tak si fakt uvědomíte, že žijete ve 21. stolení a technologie notně pokročily. Tesla Smart Feeder Camera však nepředstavuje jen kdovíjaký výstřelek do chytré domácnosti, on může být i docela užitečný. Byť s pár důležitými připomínkami. 

Uvedení do provozu 

Krmítko pro domácí mazlíčky Tesla Smart Pet Feeder Camera je kompaktní zařízení. Snadno ho umístíte na zem do rohu místnosti či jinam dle libosti. Skládá se ze zhruba 4litrového válce, do něho nasypete granule, dávkovacího mechanismu a misky. Na přední straně najdete zabudovaný mikrofon a kameru, o nichž si povíme později. Pro provoz stačí pouze zapojení do sítě, v případě výpadku proudu funguje také na baterie. 

Abyste mohli využívat všechny funkce, musíte zařízení připojit k síti Wi-Fi. Skrze mobilní aplikaci, která je ke stažení zdarma, získáte návod, jak na to. Spárování probíhá pomocí Bluetooth, přičemž v mém případě tento proces vyšel až na nějaký pátý pokus. Nepomohlo ani ruční zadání, ale nakonec se systém po několikerém restartu umoudřil a zařízení se objevilo v aplikaci na telefonu. Od té chvíle máte nad Tesla Smart Feeder Camera plnou moc. Bez tohoto kroku by to byla jen piksla se žrádlem, kterou musíte ovládat ručně – a to samozřejmě nikdo nechce, že? 


Pro malé až střední psy a kočky 

Nutno podotknout, že krmítko Tesla Smart Pet Feeder Camera je určeno pouze pro krmení malých až středních psích plemen, řekněme něco okolo 5 až 7 kilo maximálně, a koček. Odpovídá tomu nejenom velikost zásobníku granulí, ale také miska. Samozřejmě z ní mohou jíst i větší psy, ale dovolím si soudit, že ti by porci zblajzli jedním hltem, a ještě by na vás zkoumavě koukali, jestli je to legrace, nebo to myslíte vážně.  

Dále je to dávkovač krmení, který pojme zhruba 10 až 12 gramů granulí. A v neposlední řadě tomu odpovídá i samotná velikost jednotlivých komůrek. Ty jsou určeny pro granule malé velikosti. Pokud do válce nasypete granule větší, velmi snadno se někde v procesu dávkování zaseknou, a to je pak velká legrace vysypávat celý obsah zásobníku a šťourat někde vespod uvízlou granuli. 

Je čas na smart krmení 

Jakmile je přístroj Tesla Smart Pet Feeder Camera připojen k síti, máte přes aplikaci k dispozici celou řadu funkcí. Mezi hlavní patří samozřejmě dávkování krmiva kdekoli po připojení k internetu. Snadno navolíte počet porcí a už se to sype. Proces lze určovat manuálně nebo nastavit časový plán. Příjemnou funkcí je možnost nahrávat jakýkoli zvuk, který vašeho mazlíčka upozorní (kdyby náhodou samotný zvuk padání granulí nestačil). Nahrát můžete cokoli – vlastní hlas, pustit písničku z mobilu, indiánský pokřik, je to jedno. Audio upozornění se spustí dokonce dvakrát.  

Aby toho nebylo málo, nabízí Tesla Smart Feeder Camera – jak už název napovídá – také zabudovanou kameru, pomocí které můžete kdykoli kouknout, co se odehrává v dané místnosti. Během sledování videa můžete zapnout i zvuk. Uvnitř zásobníku najdete slot pro vložení paměťové microSD karty a záznamy natáčet a ukládat. Dále můžete pořizovat snímky, které uložíte přímo ve vašem mobilu. Všechny funkce jsou přehledně zobrazení v aplikaci, která je v češtině. Jedinou podmínkou je připojení k síti. Záznam většinou fungoval. Pokud se někdy obraz streamu nenačetl, stačilo aplikaci vypnout (i na pozadí) a pustit znovu.  

S kamerou je největší sranda

Kamera má relativně široký zorný úhel a dokáže zachytit takřka celou šířku malé místnosti, takže snadno můžete zjistit, jestli mazlíček v době vaší nepřítomnosti netropí nějakou neplechu, nebo naopak jestli spořádaně odpočívá. Naopak si nejsem úplně jist, jestli představa „mluvícího krmítka“ nezpůsobí vašemu pejskovi či kočičce určitý šok, ale určitě se najde někdo, kdo to uvítá. Jelikož našeho chlupáče rozvášní i cizí člověk hovořící do mobilu, na tento pokus vzdálené mluvy jsem si netroufnul. Pouze v rámci testu jsem nicméně zkoušel, zda mikrofon funguje a přes určitý „huhňavý“ výsledek je vše v pořádku. Mikrofon umožňuje nejen komunikaci, ale také snímání zvuku/hluku v místnosti.

PŘEHLED RECENZE
Tesla Smart Pet Feeder Camera
84 %
test-tesla-smart-pet-feeder-cameraChytré krmítko Tesla Smart Pet Feeder Camera je – pro mě možná až trochu překvapivě – velmi povedený nástroj, jak se postarat o krmnou stránku vašeho mazlíka. Pokud zvolíte dostatečně malé granule, systém dávkování funguje bez problémů a krmení můžete spustit kdykoli na dálku. Proces lze rovněž zautomatizovat pomocí plánovače. Model s kamerou přináší další praktické funkce, jako je sledování (no prostě šmírování) v reálném čase. Zabudovaný mikrofon slouží ke komunikaci a nahrávání upozornění ke krmení.  Jedinou nevýhodou se jeví občas zdlouhavé načítání videostreamu, nicméně i přesto je ikona „nakrmit“ aktivní a funkční. U kamery potěší také solidní viditelnost, a to jak ve dne, tak v noci. Spolehlivě vám tak umožní nakrmit psa na dálku a v případě nutnosti ho i bezostyšně špehovat, jestli doma leží, nebo trhá na kousky svoji čmuchací dečku či vaše nové zimní botky. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno