Před rokem vydala společnost Crucial superrychlý NVMe M.2 SSD disk s označením P5 Plus, který dostal podporu pro bleskově rychlé rozhraní PCI-Express 4.0 a zdvojnásobil teoretickou propustnost pásma. To vše díky tomu, že Crucial je jedním z největších hráčů na trhu SSD díky své schopnosti používat vlastní NAND čipy a DRAM vyráběné jejich mateřskou společností Micron.

Přehled

Crucial P5 Plus se dodává v kapacitách 500 GB, 1 TB a 2 TB. Životnost těchto modelů je nastavena na 300 TBW, 600 TBW a 1200 TBW. Crucial navíc dává na své disky 5 letou záruku. Crucial také zahrnuje bezplatnou kopii Acronis HD s P5 Plus. Crucial navíc poskytuje zdarma svůj oceňovaný software Crucial Storage Executive pro správu SSD, takže dostanete kompletní HW/SW balíček, který vám umožňuje monitorovat disk a také aktualizovat jeho firmware a povolit určité funkce, jako je pohyblivá mezipaměť, což je podobné ukládání do mezipaměti DRAM Rapid Mode společnosti Samsung. P5 Plus nabízí skutečné hardwarové šifrování, o čemž svědčí resetovací kód PSID vytištěný na jeho štítku.

Specifikace: Crucial P5 Plus 1 TB SSD

  • Značka – Crucial
  • Model – CT1000P5PSSD8
  • Kapacita – 1000 GB (931 GB použitelných)
  • Ovladač – Micron DM02A1 (not DMO2A1)
  • DRAM – 1 GB Micron LPDDR4-4266 MT53D512M16D1DS-046 IT D8BMZ
  • Životnost – 600 TBW
  • Čtení – 6600 MB/s
  • Zápis – 5000 MB/s
  • Rozhraní – PCIe Gen 4 x4, NVMe 1.3
  • Záruka – 5 let

Disk je ve formátu M.2 2280, díky kterému je široký 22 mm a dlouhý 80 mm. Zatímco většina ostatních M.2 NVMe SSD přenáší data přes rozhraní PCI-Express 3.0 x4, Crucial P5 Plus se připojuje k hostitelskému systému přes rozhraní PCI-Express 4.0 x4, což zdvojnásobuje teoretickou šířku pásma. Na PCB najdete řadič, dva flash čipy a jeden DRAM čip.

Testování

Crucial P5 Plus je dodáván bez pasivního chladiče, a tak se musíte spolehnout na chladič, který je součástí vaší základní desky, pokud tedy vůbec, pokud ne doporučil bych vám zakoupit chladič extra a na disk jej přidělat. Omezíte tak takzvanou tepelnou brzdu, která omezuje propustnost, jakmile je překročena určitá teplota. Při testu zápisu dosáhla teplota disku bez chladiče 85 °C a výkon se začal snižovat, přičemž provozní teploty se během testování při pokojové teplotě 21 °C pohybovaly mezi 60 a 70 stupni Celsia v PC s dobrým prouděním vzduchu, takže chladič u tohoto disku skutečně doporučuji, pokud nechcete aby byl jeho výkon zpomalován.

Crucial uvádí, že disk poskytuje sekvenční rychlosti čtení/zápisu až 6,6/5,0 GB/s zvládne až 720 000/700 000 náhodného čtení/zápisu IOPS při plném zatížení, díky dynamické akceleraci zápisu (mezipaměť Crucial SLC implementace).

Rychlost sekvenčního čtení měřená v CrystalDiskMark byla velmi solidní a dosahovala papírovým hodnotám s výsledkem čtení 6425 MB/s a zápis 5063 MB/s. Proti papírově udávaným hodnotám to znamená, že v mém případě modul nedosáhl papírových hodnot v případě čtení o 175 MB/s a v případě zápisu překonal tyto hodnoty o 63 MB/s.

Díky svým rychlostem, kterých Crucial P5 Plus dosahuje, se dokonale hodí také jako rozšiřující uložiště pro konzole PlayStation 5, ale zde bych důrazně doporučil přidat na disk pasivní chladič.

Závěr

Nic není tak důležité nebo důležitější pro vynikající uživatelský zážitek jako vynikající výkon úložiště, který ovlivňuje každý aspekt práce s PC. Crusial P5 Plus dokázal, že je schopen poskytovat přesně to, co nároční uživatelé vyžadují, navíc za velmi přijatelnou cenu. Velmi dobře se hodí jak pro hraní her i obecnou produktivitu díky svým rychlostem, ovšem pro vyšší udržitelnost stálého výkonu doporučuji disk osadit pasivním chladičem. plusem je také šifrování na úrovni hardwaru, díky čemu budou vaše data v bezpečí.

Článek RECENZE: Crucial P5 Plus 1TB – Superrychlý cenově dostupný disk se nejdříve objevil na GAME PRESS.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno