Myši z řady G502 od společnosti Logitech jsou jedny z nejprodávanějších herních myší všech dob. Pojďme se podívat, jak si vede Logitech G502 X PLUS, která je novým přírůstkem řady G502.

G502 X PLUS nabízí široký ergonomický tvar, který je pohodlný po celé hodiny, k dispozici je 13 programovatelných tlačítek, 8zónové podsvícení RGB a až 130 hodinová výdrž na jedno nabití. Musím poznamenat, že jsem velký fanoušek řady G502 a její produkty mě doprovází po řadu let. I když jsem v různých obdobích měl možnost zkusit i jiné myši od jiných výrobců vždy jsem se okamžitě vrátil zpět ke G502. Vždy jsem však vlastnil drátovou verzi této myši a možnost vyzkoušet novou bezdrátovou G502 X PLUS byla pro mě velmi vítaná, protože mě zajímalo, zda poznám během hraní nějaký rozdíl v odezvě, nebo je dnes již úplně jedno, zda máte drát nebo bezdrát.

Ve srovnání s předchozí generací myši Logitech G502 LIGHTSPEED je nový model lehčí a má několik drobných vizuálních změn a vylepšení výkonu, včetně výrazně prodloužené výdrže baterie. Celkový vzhled je jemnější a méně hranatý. Umístění některých tlačítek bylo upraveno tak, aby byla lépe dosažitelná. Také namísto mechanických spínačů používaných pro tlačítka levého a pravého tlačítka myši u starších verzí, je tato myš vybavena novými hybridními opticko-mechanickými spínači. Společnost Logitech uvádí, že tyto spínače jsou spolehlivější a zároveň si zachovávají hmatový pocit mechanických spínačů, to mohu s radostí jen potvrdit.

Jakmile myš vybalíte a připojíte k počítači, okamžitě se rozsvítí a začne pracovat. Osvětlení RGB na myši je velmi příjemné a decentní, je vidět, že ani tuto stránku v Logitechu neodflákli. K dispozici je hned osm zón osvětlení, které lze softwarově různě naprogramovat. Pokud si přejete razantně delší výdrž baterie doporučuji podsvícení vypnout. Po stranách najdete texturované gumové úchyty, které skvěle přispívají k tomu, aby vaše ruka držela na místě. Dvě hlavní tlačítka mají různé tvary, které dokonale kopíruji prsty. Na boku jsou tři tlačítka, které skvěle sedí k vašemu palci. Pod myší se nacházejí čtyři podložky, které produkují velmi dobrý skluz. Celkově myš padne do mojí velké ruky jako ulitá a při dlouhých hodinách hraní jsem nepocítil žádnou únavu nebo nepříjemné křeče.

Jedním z významných vylepšení modelu G502 X Plus je použití optického snímače HERO (High Efficiency Rated Optical) 25K od společnosti Logitech. Původní modely G502 Proteus Core (2014) a G502 Proteus Spectrum (2016) byly vybaveny optickým sensorem PMW3366 s rozsahem 200 až 12 000 DPI. V roce 2018 pak společnost Logitech uvedla na trh model G502 HERO s vylepšeným sensorem HERO 16K s rozsahem 100-16 000 DPI a v roce 2019 následoval model G502 Lightspeed se stejným snímačem. Společnost Logitech začala poprvé používat vylepšený sensor HERO 25K ve svých špičkových myších před dvěma lety a ten momentálně zůstává vlajkovou lodí v nabídce společnosti.

Rolovací kolečko myši je přepracované a je nyní vyrobeno z pogumovaného materiálu. Vždy jsem tvrdil že rolovací kolečko je největší slabina starších modelů řady G502 (u G502 Proteus Core mi po čase a pádu ze stolu přestalo pracovat) a jsem velmi rád, že společnost Logitech kolečko přepracovala do této kvalitnější podoby. Na myši je celkem 13 tlačítek. Dvě tlačítka vedle levého tlačítka umožní měnit DPI myši, Na levém okraji myši se nacházejí tři tlačítka, dvě pro přechod zpět/vpřed na webovou stránku a jedno u palce pro změnu rozlišení. Rolovací kolečko samozřejmě nabízí i klik do stran. Všechny tlačítka jsou plně programovatelná pomocí největší slabiny, a to softwaru Logitech G-hub.

Osobně jsem velkým fanouškem FPS her, kde je potřeba dokonalé přesnosti a rychlých reakcí, v tomto ohledu jsem se mohl na G502 X PRO dokonale spolehnout i po stránce množství tlačítek, kterým jsem přiřadil jednotlivé funkce. Všechna tlačítka mám přeprogramovaná a uložená ve vestavěné paměti myši. I když mám myš poměrně daleko od počítače ani jednou jsem nezaznamenal jediný lag nebo jakoukoliv anomálii při hraní, vše celou dobu fungovalo skvěle bez jediné chybičky. Vše je plně nastavitelné a programovatelné od DPI po RGB nebo přiřazení jakékoliv funkce nebo klávesy. Samozřejmostí je přepínání profilů pro různě hry a aplikace, nebo nastavení správného skluzu myši pro různé druhy podložek. Nedovedu si vlastně představit, že by v tomto ohledu byl někdo nespokojen, (pokud ano, dejte mi to vědět do komentáře).


Logitech G-hub

Samozřejmě nic nemá jen plusy a zde to platí taky. Z mého pohledu je největší slabinou produktů společnosti Logitech jejich vlastní software Logitech G-hub. Je škoda, že tak skvělé produkty mají tak neintuitivní software, se kterým se musí hráči po celém světě potýkat. Když jsem procházel nejrůznější fóra, zjistil jsem, že zdaleka nejsem jediný, komu tento software absolutně nevyhovuje a považuje jej za velmi špatný. (Trochu nechápu, jak ho mohou jiní recenzenti chválit?)

Logitech G-Hub je opravdu nejmíň intuitivní software, jaký jsem kdy viděl. Pokud chci naprogramovat vestavěnou paměť myši musím strávit alespoň půl hodiny pokusy a omyly, abych pochopil uživatelské rozhraní. Bizarní na tom je, že pokud vyměním model myši za nový a chci to po čase udělat znova opět musím strávit čas pokusy a omyly při nastavování. Je to naprosto chaotický a nezapamatovatelný “systém”. Jak bych si to představoval já? Vcelku jednoduše buď mít možnost naprogramovat vestavěnou paměť myši tak, abych ji mohl používat na jakémkoli počítači a v jakémkoli operačním systému bez nutnosti instalace softwaru G-Hub nebo kompletní přepracování a zjednodušení G-Hubu. Problémy s ním totiž nejsou jen u myší, ale například i se sluchátky a aktivací DTS X.

Celkově

G502 X PLUS je opravdu skvělý produkt. Společnost Logitech tady zapracovala jako skvělý alchymista, který v G502 X PLUS namíchal spoustu užitečných herních vlastností dohromady se skvělým designem a jedinečnou ergonomií. Pokud jsem na začátku zmiňoval, zda poznám rozdíl mezi drátovou a bezdrátovou myší, tak v tomto případě jsem to nepoznal ani v nejmenším, snad jen v podobě nutnosti tu a tam myš nabít.

Článek RECENZE: Logitech G502 X PLUS – Myš jak víno! se nejdříve objevil na GAME PRESS.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno