Samsung Galaxy Fold 4 je s pěti fotoaparáty, dvěma obrazovkami bezesporu jedním z nejlepších multitaskingových zařízení na trhu, ale opravdu běžný uživatel využije výhody a možnosti skládacího telefonu, nebo je to jen dokonalý nástroj pro bankéře, obchodníky a vybrané jedince? Na to se pokusím odpovědět v následujících řádcích.

Když byl Galaxy Z Fold 4 poprvé odhalen, byl jsem jím naprosto unešený a přesvědčený o tom, že je to dokonalý nástupce mého dosluhujícího Galaxy Note 9. Ovšem, jakmile mi zařízení dorazilo na test a měl jsem možnost jej dlouhodobě používat, tak se mé prvotní přesvědčení začalo pomalu měnit.

Jistě nový Z Fold 4 má menší pant, než jeho předchůdce, lepší hlavní fotoaparát, rychlejší procesor a je dokonce o něco lehčí a systém otevírání a zavírání funguje po měsících používání stejně skvěle jako první den. Když se k tomu připočte dvoudenní výdrž baterie, obnovovací frekvence 120 Hz a skvělý a plynulý software, který se v průběhu užívání posunul k Android 13 s ONE UI 5.0, je tu jasný kandidát na titul must have. Ovšem vše je tak trochu o úhlu pohledu a o samotné praxi, která mi ukázala, že jej vlastně ani tak moc nepotřebuji a o to více se mi začalo stýskat po Note 9.

Základní specifikace po vybalení

  • Velikost obrazovky: 6,2 palce vpředu, 7,6 palce otevřená
    • Rozlišení: 2176 x 1812 pixelů
    • Operační systém: Android 12L
    • Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1
    • Fotoaparáty: 12MP ultra širokoúhlý, 50MP širokoúhlý a 10MP teleobjektiv vzadu, 4MP pod displejem vpředu, 10MP selfie kamera (v zavřeném stavu)
    • Výdrž baterie: Až dva dny
    • Úložiště: 512 GB, 256 GB, 1 TB
    • RAM: 12 GB
    • Hmotnost: 263 g
    • Voděodolnost: IPX8
    • Slot pro kartu Micro SD: Ne

Design

Stejně jako jeho předchůdci se i Fold 4 otevírá a zavírá jako kniha pomocí speciálního kloubového mechanismu, který funguje naprosto skvěle a je neuvěřitelně odolný vůči hrubému či neopatrnému zacházení. Jeho funkčnost po dobu dlouhodobého testování vůbec nezměnila, a když jsem ji porovnával s vystavenými vzorky v prodejně, tak tuhost pantu byla naprosto stejná. Co se skládací obrazovky týče, tak její ohyb se oproti předchozímu modelu zdá být menší, i když stále patrný, ale pokud si zvýšíte jas, tak jej při práci sotva zaznamenáte. První nevýhody přichází v podobě krytí IPX8, díky čemuž není zařízení odolné vůči prachu a tak po nějaké době můžete začít zaznamenávat jemné částečky prachu v krajích obrazovky.

Čím více jsem Galaxy Z Fold4 používal, tím více jsem zjišťoval, že jej méně a méně otevírám do tabletového režimu a vlastně mi k veškeré práci plně dostačuje přední AMOLED display, který je naprosto skvělý a díky svým rozměrům jej lze snadno ovládat jednou rukou. Možná, kdyby nebyl tak moc dobrý, více by uživatele nutilo telefon používat v režimu tabletu. Na druhou stranu musím říci, že jsem si jej do režimu tabletu otevřel při čtení novin, nebo některých fór, jako XDA nebo Reddit a ano také při sledování videí, to má ovšem jedno velké ale.

Vzhledem k formátu 5:4, jsou videa v tabletovém režimu stejně velká, jako na standardních smartfonech s tím rozdílem, že video je ohraničeno velkými černými pruhy. Ovšem jednou z možností je telefon tzv. zlomit do 90 stupňů a tím tak získat pracovní a video plochu, kdy na horní polovině zařízení můžete pohodlně sledovat film, zatímco dole budete například chatovat s přáteli nebo pracovat.

Musím se přiznat, že nejvíce jsem režim tabletu ocenil při zmíněném čtení novin, prohlížení fotografií a můj syn při hraní her, které se na displeji s rychlou odezvou ovládaly naprosto fantasticky.

Bohužel jako velmi nepraktické mi přišlo psaní na velkém displeji, protože v režimu tabletu se klávesnice rozdělí na dvě části, takže na každé písmeno dosáhnete, když zařízení držíte v obou rukou, pokud si jej ale položíte na stůl a chcete psát je to takové nemastné neslané a vždy jsem raději volil menší displej, ale i ten je spíše pro menší prsty.

Fotoaparát

Jak jsem zmínil v úvodu Galaxy Z Fold 4 disponuje pěti kamerami, přičemž většina z nich funguje naprosto skvěle. Na zadní straně je hlavní kamera s 50 MP širokoúhlý objektivem, spolu s 12MP ultra širokoúhlým a 10MP teleobjektivem s až 30x zoomem.

 

Nastavení je podobné jako Galaxy S22 a S22+, takže i zde můžete očekávat rychlý, ostrý obraz s výraznými barvami. Jeho fotografie můžete bez jakéhokoliv dalšího upravování s klidným svědomím postovat na sociální sítě nebo posílat svým přátelům, protože jsou plné barev i detailů a nedochází tu k žádnému zkreslení.

Portrétní režim nabízí pěkný bokeh efekt, který rychle rozostří pozadí vašeho objektu, a je tu také solidní režim Pro, který vám umožní ručně změnit ISO, rychlost závěrky a úrovně zaostření.

Portrétní foto s bokeh efektem

Zavřete zařízení a získáte spolehlivý 10MP přední fotoaparát, který funguje přesně podle očekávání, tedy má příjemné barvy a spoustu detailů k vytvoření velmi pěkných selfie.

Ovšem poslední čočka, 4MP, je skryta pod pravým displejem tabletového režimu. Nejsem si zcela jist jeho použitelností, protože selfie fotografie mají patrný rastr, chybí jim detaily právě díky ukrytí čočky pod displej a tak jediné využití spatřuji pro odemykání zařízení obličejem.

Software

Při obdržení zařízení na test byl Fold 4 vybaven Androidem 12L, který v průběhu času přešel s aktualizací na Android 13L. Oba tyto systémy jsou téměř totožné a nezaznamenal jsem nejmenší rozdíl při práci nebo výdrži baterie. Multitasking na Fold 4 je skvělý. Spusťte aplikaci a ve spodní části obrazovky se otevře hlavní panel, který je rozdělen na dvě části. Vpravo najdete poslední dvě aplikace, které jste použili, a vlevo šest aplikací, které jste si připnuli na domovskou obrazovku. Ty jsou rozmístěny jako karty ve webovém prohlížeči počítače a klepnutím na ikonu aplikace se aplikace okamžitě otevře. Zcela vlevo na hlavním panelu je tlačítko, které zobrazuje každou aplikaci v zařízení – což znamená, že od jakékoli aplikace vás dělí pouze dvě stisknutí. Funguje to velmi hladce a snadno, ale popravdě jsem se nepřistihl to nějak záměrně využívat.

Baterie a výkon

Výdrž baterie u Fold 4 je velmi solidní, při běžném užívání předčí vaše očekávání a to i s 4400 mAh baterií, která je rozdělena na dvě poloviny. Tu navíc můžete nabíjet rychle pomocí 25W rychlonabíjení, kdy 50% kapacity dosáhnete za nějakých 30 minut. Zařízení také podporuje jakékoli bezdrátové nabíječky Qi až do 10W. V PC Marku jsem testoval baterii jak v otevřeném, tak i zavřeném režimu, kdy zařízení dosáhlo následujících výsledků:

  • Režim tabletu – výdrž 8h 49 min
  • Režim smartphone – 13h 42 min

Poznamenávám, že po ukončení testu v baterii vždy zbývalo ještě 20% kapacity.

Galaxy Z Fold 4 je osazen Snapdragonem 8+ Gen 1, který si v testuWild Life Extreme  nevedl úplně zle s výsledným skóre 2775 bodů a zařadil se mezi Xiaomi 12S Pro a Huawei Mate 50 Pro, ostatně se můžete přesvědčit sami v přiložených obrázcích. Je třeba ale poznamenat, že Z Fold 4 si bez problému poradil i s náročnými hrami jako je Call of Duty Mobile, Apex Legends nebo Diablo Immortal. Ovšem při hraní těchto her se životnost baterie oproti standardním zařízením výrazně snižovala.

Nevýhody

Galaxy Z Fold 4 je stále poměrně těžké (263g) zařízení, které si nedovedu představit nosit v kapse saka tak, aby to nebo patrné. Tloušťka zhruba jednoho centimetru také nemusí vyhovovat každému. Nevyhodou je také povrch vnitřního displeje, který je náchylný na poškrábání. Osobně jsem od Galaxy Z Fold 4 očekával trochu více, kupříkladu čtečku otisků prstu pod předním displejem, místo toho ji máme opět na boku pod tlačítky pro hlasitost. Doufal jsem v S-Pen jako součásti balení, zejména s ohledem na pořizovací cenu. Nedostáváme ani možnost rozšířit paměť zařízení pomocí SD karty. A jako poslední slabé krytí IPX8, takže musíte bát velmi opatrní při manipulaci poblíž bazénu, písečné pláže či prostor s velmi jemným prachem.

Verdikt

Galaxy Fold 4 není pro každého. Zcela jistě si jej zamilují fanoušci technologií a inovací, kteří touží po nejnovějších hračkách a pomáhají jim tvořit jejich business a image. Osobně jsem zjistil, že režim tabletu je skvělý pro čtení novin, práci ve více oknech a hraní her. Ale popravdě bych místo nového Foldu raději uvítal oznámení nového S Note, což jak se zdá se bohužel pravděpodobně už nestane.

PŘEHLED RECENZE
Samsung Galaxy Z Fold 4
85 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-samsung-galaxy-fold-4-dlouhodobe-uzivani-vs-prvni-dojemGalaxy Fold 4 není zařízením pro každého a to i s ohledem na pořizovací cenu. Ale je to bezesporu nejlepší smartphone pro technologického nadšence nebo bankéře, který plně využije možností tabletového režimu a multitaskingu. + Pevná konstrukce + Skvělý ohýbací pant + Krásny displej + Výdrž baterie - Stále patrný ohyb, - Nemožnost rozšíření o SD kartu - S-Pen není součástí balení - Vnitřní displej je náchylný k poškrábání - Vysoká cena

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno