Krátce po ohlášení nouzového SOS volání přes satelit v USA a Kanadě, společnost Apple přináší tuto funkci do dalších čtyř zemí; Francie, Německo, Velká Británie a Irsko. 

Pokud majitelé iPhonů chtějí dát svým přátelům a rodině vědět, kde se nacházejí v případě nouze v oblasti bez Wi-Fi nebo mobilního příjmu, tak jim aplikace Find My od společnosti Apple pomůže tyto informace poskytnout. Pokud jde o obyvatele žijící ve Francii, Německu, Spojeném království a Irsku, nouzové SOS přes satelit je nyní k dispozici, ovšem je kompatibilní pouze s iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Vzhledem k tomu, že iOS 16.2 by měl být spuštěn později dnes, Apple uvádí, že uživatelé iPhonu, kteří vytočí místní tísňové číslo, budou přesměrováni na číslo 112, což je evropská tísňová služba, ale to jen v případě, že hovor neprochází přes mobilního operátora nebo Wi-Fi.

Gary Machado, generální ředitel European Emergency Number Association, hovoří o výhodách nouzového SOS společnosti Apple prostřednictvím funkce Satellite a o tom, jak to pomůže v boji proti široké škále problémů.

Nouzové SOS přes satelit zpřístupňuje nouzovou komunikaci přes satelit, což je velmi vzrušující. V praxi to znamená, že mnohem více lidí bude moci kontaktovat linku 112, když nemají pokrytí mobilní sítí a potřebují naléhavou pomoc. Jsme přesvědčeni, že to zachrání mnoho životů a nabídne významnou pomoc záchranným službám zabývajícím se těmito často velmi komplikovanými zásahy.

John Anthony, prezident British Association of Public Safety Communications Officials‘, zmiňuje, že nouzová funkce společnosti Apple pro uživatele iPhone bude moci zachraňovat životy v případě, že nebude k dispozici Wi-Fi nebo mobilní připojení.

Možnost použít satelitní připojení ke kontaktování čísla 999 nebo 112, pokud není k dispozici mobilní nebo Wi-Fi pokrytí, je průlom, který Apple přinesl široké veřejnosti s iPhone 14. Tato funkce bude znamenat, že záchranné složky mohou být upozorněny i tam, kde top dříve nebylo možné a jsou pak schopni vykonávat svou práci lépe, částečně kvůli prvotním informacím, které lze sdílet s dispečery, jako je poloha a základní podrobnosti o mimořádné události. V konečném důsledku to pomůže zachránit životy.

Nouzové SOS přes satelit bude zdarma po dobu dvou let, poté se očekává, že Apple začne uživatelům za tuto službu účtovat poplatek, i když výše ani struktura poplatku nebyla zatím zmíněna. Byla zmíněna skutečnost, že Apple tuto funkci spustil s pomocí Globalstar, globální satelitní komunikační společnosti, a investoval do ni 450 milionů dolarů, aby ji přinesl masám. Technologický gigant se pravděpodobně bude snažit tuto investici získat zpět, a proto se očekává, že zákazníkům začne účtovat poplatky právě po 24 měsících.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno