Ke svému druhému startu za méně než dvě hodiny vyslalo SpaceX znovu použitelnou raketu Falcon 9 z Floridy, aby vynesla dva satelity na střední oběžnou dráhu Země neboli MEO.

Tato oběžná dráha je 8 000 kilometrů nad Zemí a tento start znamená další z řady, kdy SpaceX začalo pravidelně překračovat nízkou oběžnou dráhu Země (LEO), kterou používá pro svou kosmickou loď Starlink. Jednalo se o 58. start společnosti SpaceX v tomto roce, což jí umožnilo pohodlně překonat kadenci jednoho startu týdně ještě dříve, než tento rok skončí.

Tyto dva satelity jsou součástí satelitní konstelace O3b společnosti SES SA, která nabízí internetové připojení zákazníkům ve vzdálených lokalitách – podobně jako síť Starlink společnosti SpaceX.

Vzhledem k tomu, že používají MEO, mohou nové satelity pokrýt větší oblast než satelity Starlink, které létají níže a jsou určeny především pro spotřebitelské a rezidenční použití. Podle SES je kosmická loď schopna podporovat až 10 000 paprsků, což pak umožňuje připojit se k nim mnohem většímu počtu uživatelů, než to dokáže typická satelitní síť na nízké oběžné dráze Země. Protože však trvá déle, než signál přejde na satelit a zpět, výkon je o něco nižší. Satelity SES jsou schopny poskytovat provozovatelům sítí a dalším zákazníkům služby v rozsahu od 50 megabitů za sekundu až po několik gigabitů za sekundu.

Z posledních devíti startů SpaceX se šest zaměřilo na ne nízkou oběžnou dráhu Země.  Ostatní ho viděli letět ve standardní konfiguraci LEO pro start NASA, který se uskutečnil necelých dvanáct hodin před tímto startem, jako nákladní misi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a start satelitu OneWeb pro polární LEO umístěný ve vyšších zeměpisných šířkách. Poslední z nich je nejnovější v trendu startů, které zaznamenaly satelitní internetové firmy zacílené na region, aby zajistily pokrytí vzdálených oblastí, jako je  norské souostroví Svalbard a Antarktida.

Poté, co Falcon 9 odstartoval v pátek 16. prosince ze stanice Cape Canaveral Space Force Station a jeho první stupeň přistál zpět po osmi úspěšných letech, strávil druhý stupeň hodiny ve fázi pobřeží, než byl schopen rozmístit satelity. To je způsobeno nadmořskou výškou O3b a skutečností, že druhý stupeň většinou spoléhá na hybnost generovanou spuštěním jeho motoru dříve při startu, aby dosáhl svého cíle, místo aby měl motory zažehnuty po celou dobu letu.

Motor druhého stupně se vypnul zhruba osm minut po startu a pak pokračoval ve své cestě nahoru, až o hodinu a čtyřicet minut později motor naskočil pro krátký třicetisekundový zážeh. K tomuto zážehu došlo v nejvyšším bodě oběžné dráhy druhého stupně, ve výšce 6 991 kilometrů nad povrchem Země. V tuto chvíli se raketa pohybovala rychlostí 14 281 kilometrů za hodinu.

Zhruba o pět minut později se první satelit oddělil, aby mohl sám pokračovat v cestě na oběžnou dráhu vzdálenou 8000 kilometrů od Země. O šest minut později se úspěšně oddělil i druhý satelit, zhruba dvě hodiny po startu. Příští start SpaceX se měl uskutečnit o necelých 24 hodin později v 16:32 východního času. Jedná se o relativně standardní start, při kterém společnost vypustí svou nejnovější várku satelitů Starlink.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno