SpaceX sdílelo vzácné video startu Falconu 9, které ukazuje pohled z rakety, jak letí v rámci prvního startu společnosti v roce 2023.

SpaceX zahájila misi Transporter 6 začátkem tohoto týdne, během níž společnost dodala 114 užitečných nákladů do výšek podobných těm, ve kterých také operují jeho satelity Starlink. Start byl poslední ze série delších misí, při kterých druhý stupeň Falconu 9 letěl déle než u startů Starlink.

Zatímco SpaceX pravidelně živě vysílá své starty a poskytuje pohledy z kamer, které jsou omezeny na pohled na raketu ze Země, vnitřní pohled z motoru druhého stupně, horní části prvního stupně a některé kamery nainstalované na druhém stupni. V rámci svého startovacího profilu létá Falcon 9 většinou zhruba 3 minuty, než jeho devět motorů prvního stupně ukončí zážeh a stupeň se oddělí od druhého. V tomto okamžiku je sdílen pohled z vnitřku rakety, přičemž stream se pak buď přepne na druhý stupeň, nebo poskytne pohled z kamery umístěné na vnější straně prvního stupně.

Dnešní záběry ukazují let Falconu 9 od vzletu k přistání prostřednictvím palubní kamery, což je vzácný okamžik, kdy jsou manévry oddělující raketu od místa oddělování viditelné z úhlu, ve kterém by se divák ocitl, kdyby k ní byl připevněn na vnější straně. Raketa se obvykle odděluje při rychlosti několikanásobně převyšující rychlost zvuku. Tehdy je vidět, jak se první a druhý stupeň autonomně od sebe vzdalují. Připomínáme, že první stupeň Falconu 9 je jedinou raketou schopnou přistání a opětovného použití.

V rámci mise Transporter 6 SpaceX již 14. znovu použila booster Falcon 9 – jen dvakrát za sebou má rekord, kdy letěla raketa 16krát. V průběhu let SpaceX prodloužila dobu opětovného použití svých raket po provedení renovace během předem plánované doby jejich životnosti. Nedávné starty také zvýšily počet případů, kdy pohledy z pozemních kamer ukazují první a druhý stupeň oddělující se od sebe. To často ukazuje, že oba díly jsou obklopeny oblakem výfukových plynů z motoru prvního stupně, které zajišťují, že se mohou bezpečně oddělit od druhého stupně.

I když Falcon 9 nadále nechává veřejnost v úžasu se svými 200 starty, všichni letos úpínají své pohledy na raketu Starship, kterou SpaceX vyvíjí v Texasu, jejímž prostřednictvím chce převzít korunu od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) za let s největší raketou světa.

SpaceX zatím pravidelně testuje motory druhého stupně pro Starship, přičemž probíhají i některé testy motorů prvního stupně. Toto jsou součásti jejího úsilí o provedení vysoce očekávaného orbitálního zkušebního letu, ale s lodí Starship ještě musí provést zásadní testy, jako je zkouška vodotěsnosti a a plný statický zážeh všech 33 motorů prvního stupně Super Heavy booster

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno