Vánoce jsou za námi, odzdobili jsme vánoční stromky, uklidili jsme dekorace a vracíme se do práce či do školy. Po svátcích pohody a rodinných setkání si s sebou však často neodnášíme jen dárky a příjemné zážitky, ale někdy i nějaké to kilo navíc.

O Vánocích zkrátka jíme jinak a většinou i více než v průběhu roku. Kdo by si přece nedal sladké cukroví a další zpravidla tučné dobroty? K tomu se méně pohybujeme, protože během svátků trávíme většinu času doma. Pak jsou nadbytečná kila na světě raz dva. Jak se tedy dostat zpět do dobré fyzické kondice? Přinášíme vám několik tipů a rad.

 

Pestrá a vyvážená strava

Kvalitní strava vás zasytí, aniž byste přibírali. Vyměňte sladké a tučné za zeleninu, ovoce, vlákninu, bílkoviny a celozrnné potraviny. Vyhněte se smaženému, uzeninám, bílému pečivu a nepřehánějte to se solí. Zároveň však nehladovějte.

Váš jídelníček by měl být pravidelný, ovoce si dopřávejte jen dopoledne, maso k obědu či večeři volte drůbeží, případně netučné ryby, vhodné je ale i libové hovězí. Sáhněte také po luštěninách, které jsou výborným přírodním zdrojem bílkovin, případně po obilovinách, jako jsou ovesné vločky nebo quinoa. Chipsy vyměňte za ořechy, případně za semínka. Vajíčka nesmažte.

Nezapomínejte na pitný režim

Správný pitný režim je pilířem zdraví. Dostatečným příjmem tekutin udržujete organismus v rovnováze. Ideální je čistá voda, která navíc pomáhá při trávení. Dospělý člověk by měl vypít dva litry denně. Mezi tento příjem však nepočítejte kávu a už vůbec ne alkoholické nápoje, kterých byste se měli zcela zřeknout.

Málo stresu, dostatek spánku

V dnešní uspěchané době se stresu vyhýbá jen těžko. Přesto jej lze alespoň eliminovat. Stres totiž může vést k přejídání, což má za důsledek nejen zvyšování tělesné hmotnosti, ale i další zdravotní neduhy. Zkuste se začít věnovat meditaci či dalším relaxačním technikám.

Večer před spaním nekoukejte do mobilu, ale sáhněte po knize nebo poslouchejte příjemnou muziku. Rozhodně spánek neodkládejte. Stres totiž také vede ke špatnému spaní, jehož nedostatek se projevuje dalším stresem a přidruženými problémy s váhou a kondicí. Dospělý člověk by měl spát alespoň sedm až osm hodin denně.

 

Hýbejte se

Tělo se potřebuje hýbat. Aktivní pohyb přináší lidskému organismu obrovskou porci energie a vitality. Choďte na procházky nebo běhejte. Aktivita na čerstvém vzduchu je k nezaplacení. Postupně můžete přidávat další cvičení, jako je jóga nebo aerobik.

 

Dobrým pomocníkem pro aktivní život jsou fitness náramky, které dokáží počítat kroky, spálené kalorie, ale i monitorovat vaše zdraví. Například Xiaomi Redmi Smart Band Pro zvládá monitorovat okysličení krve ve spánku či hlídat srdeční frekvenci a sledovat úroveň stresu. Zároveň nabízí 110 různých druhů cvičení a 15 profi sportovních režimů. Obdobnými funkcemi jsou vybaveny i stylové chytré hodinky Carneo Soniq+, které lze navíc efektivněji párovat s chytrým telefonem vybaveným Androidem nebo iOS a jsou voděodolné.

Perfektním doplňkem vaší domácí posilovny může být i běžecký pás. Ten se hodí, nemáte-li příjemné prostředí pro venkovní běh v dosahu, ale také na podzim a v zimě, kdy nepanují příjemné klimatické podmínky a brzy se stmívá. Dobrou volbou je běžecký pás Capital Sports Pacemaker F120 s výkonem dvou koní a rychlostí až 12 km/h, který umí sledovat uběhnutou vzdálenost ale i spálené kalorie, rychlost a srdeční frekvenci.

V interiéru, ale i venku, se dá dobře použít skládací mini trampolína, se kterou protáhnete snad každý sval vašeho těla a rozhodně se nebudete nudit. Cvičení dále můžete zpestřit sadou praktických kilogramových činek, které se hodí vždycky. A stejně tak využijete i bezdrátový bluetooth reproduktor, třeba Niceboy Raze 3 Atom s výkonem 6 W, Wi-Fi a rádiem, který vám cvičení zpříjemní hudbou, jež máte rádi.

Po cvičení

Samotným výkonem celý proces nekončí. Svaly je vhodné po tréninku uvolňovat a udržovat je v dobré kondici. K tomu poslouží vibrační pistole Spookey Summer Massage se šesti různými hlavicemi a dlouhou výdrží. Pak se budete cítit fit a dostanete chuť k dalšímu tréninku, stejně tak jako při pohledu na váhu, na které budete moci zhodnotit, jak se s následky vánoční zátěže vypořádáváte.

Povánoční výprodej v Electro Worldu nekončí

Výše zmíněné produkty, které podporují zdravý životní styl, můžete pohodlně a se slevou až 50 % zakoupit v síti prodejen Electro World nebo na adrese https://www.electroworld.cz/povanocni-vyprodej, a to až do 1. února 2023 nebo do vyprodání zásob.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno