Trh se smartphony je obrovský. Jistě, většina z nás si uvědomuje Samsung a Apple jako velké hráče, ale to neznamená, že bychom vylučovali OnePlus, OPPO, Xiaomi, vivo a mnoho dalších čínských výrobců smartphonů, kteří neustále inovují a přinášejí na trh nové a výkonné telefony.

Nejnovější výzkum z University of Edinburgh a Trinity College Dublin však ukazuje určité obavy ohledně čínských smartphonů.

Podle výzkumu mají telefony OnePlus, OPPO, Xiaomi a Realme předinstalováno mnoho systémových/dodavatelských aplikací, které mají často přístup k mnoha oprávněním, která jsou ve výchozím nastavení povolena – toto je první červená vlajka, protože oprávnění musí aplikaci udělit uživatel.

Aplikace nalezené v telefonech OnePlus, OPPO a Xiaomi jsou zodpovědné za spoustu pochybných činností, jako je shromažďování a odesílání citlivých informací nalezených na zařízení. Některé důležité informace zahrnují polohu zařízení, uživatelský profil, sociální vztahy, identifikátory zařízení, vzorce používání aplikací, historii SMS a kontaktní čísla. To vše se děje, i když se uživatel rozhodne neudělit oprávnění, a podle očekávání neexistují žádné informace o shromažďovaných datech. Nejděsivější na tom je, že k dešifrování těchto dat a zjištění uživatele, komu data patří, by nebylo zapotřebí žádné raketové vědy.

To není překvapivé, protože k podobným incidentům již v minulosti došlo. Důležitá část výzkumu však zdůrazňuje, že výzkum byl proveden na mobilních zařízeních prodávaných v Číně, což automaticky osvobozuje mezinárodní spotřebitele stejných zařízení, ale vzhledem k tomu, že se to stalo již dříve, nebyli bychom překvapeni, kdyby mezinárodní verze těchto telefonů sdíleli stejné praktiky.

Výzkum si můžete přečíst v originále zde.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno