Dubai obnovila svá jednání a závazky ohledně eVTOL (electrical vertical takeoff and landing aircraft) a stanovila 2026 jako rok, kdy dojde ke spuštění vzdušné taxislužby pro oblast Spojených Arabských Emirátů. Se zprávou přišli zástupci vlády na vládním summitu WGS.

Stopy původních plánů a dohod sahají do roku 2017. Tehdy tento plán působil mnohem futurističtěji, než je tomu dnes. I proto se vláda UAE rozhodla tento stále odvážný projekt znovu rozpohybovat.

O tom, že je opravdu vše v pohybu svědčí i tweetnuté video od RTA. Roads and Transport Authority oficiálně oznámilo, že Dubai bude prvním městem na světě, které bude rozvíjet plnohodnotnou síť vertiportů pro činnost aerotaxi.

Celý projekt se má primárně opírat o dvě společnosti. Joby vyvíjí letecké stroje již dlouhou dobu a patří mezi hlavní průkopníky tohoto odvětví. Jejich plánované aerotaxi je designováno pro jednoho pilota a čtyři cestující. Maximální rychlost tohoto letounu se má pohybovat okolo 300 km/h.

Druhou firmou je britská Skysports Infrastructure. I její projekty se těší velkému zájmu. Joby i Skysports Infrastructure se zavázali ke spuštění aerotaxi v Dubaji do roku 2026. Stejným směrem se ale nevydávají jen vzdálené země. Stejné plány má i Dánsko, které plánuje začít budovat potřebnou infrastrukutu v Odense a Copenhagenu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno