Samsung o nástupci Exynos 2200 mlčel, a zatímco na něj stále čekáme, společnost pokročila a oznámila duo procesorů Exynos střední třídy. 

Exynos 1330 a Exynos 1380 jsou zcela nové čipové sady od společnosti Samsung. Oba čipsety přinášejí podporu 5G spolu s lepším výkonem pro telefony střední třídy.

Historie společnosti Samsung s čipovými sadami Exynos je přinejlepším trnitá, a i když si nejsme jisti, jak budou tyto čipy fungovat, lze jen doufat, že Samsung našel perfektní vzorec.

Začněme s Exynos 1380. Díváte se na 5nm čipset se čtyřmi jádry ARM Cortext-A78 běžícími na 2,4 GHz a čtyřmi jádry ARM Cortex-A55 běžícími na 2 GHz. O grafický výkon se stará GPU Mali-G68 MP5 s frekvencí 950 GHz. Samsung uvádí, že tato konfigurace zvládne FHD+ displeje běžící na obnovovací frekvenci 144Hz. Pokud jde o paměť, díváte se na podporu LPDDR4x a LPDDR5 RAM spolu s úložištěm UFS 3.1.

Samsung nezahálí ani u fotoaparátů, protože čipová sada může provozovat až 200megapixelové senzory fotoaparátu a Exynos 1380 má také NPU, který je schopen zpracovat 4,9 TOPPS. Kamerové senzory také dokážou nahrávat 4K video při 30 FPS s elektronickou stabilizací obrazu, HDR, rozpoznáváním objektů v reálném čase a celkově lepším výkonem fotoaparátu.

Pokud jde o konektivitu na tomto nejnovějším čipu Exynos, společnost Samsung zajistila, že získáte vestavěné režimy 5G s podporou sítí mmWave a sub-6GHz. Zbývající nabídky konektivity zahrnují BeiDou, Galileo, GLONASS, GPS, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC a USB Type-C pro nabíjení. Můžete očekávat, že budoucí telefony Galaxy A střední třídy budou mít tento čipset.

Pak máme Exynos 1330, základní čipovou sadu založenou na 5nm procesu. S touto čipovou sadou získáte dvě jádra CPU Cortex-A78 taktovaná na 2,4 GHz a šest jader Cortex A-55 CPU běžící na 2 GHz a spolu s tím je GPU Mali-G68 MP2. Samsung tvrdí, že dokáže provozovat displeje FHD+ s obnovovací frekvencí 120 Hz. Získáte stejnou kompatibilitu RAM a úložiště jako u Exynos 1380.

U fotoaparátů Samsung zmínil, že Exynos 1330 podporuje až 108megapixelové fotoaparáty a je schopen zachytit 32megapixelové snímky bez zpoždění závěrky. K dispozici je také podpora konfigurace fotoaparátu s rozlišením 16 + 16 megapixelů. Uživatelé mohou nahrávat videa až do 4K.

Opět se díváte na integrovaný 5G modem, který dokáže provozovat sítě mmWave i sub-6GHz. Zbytek konektivity je stejný.

Upřímně řečeno, Samsung vytvořil tyto čipové sady opravdu hezky, minimálně na papíře, ale budeme muset počkat na úplné vydání, abychom viděli, jak dobře fungují v reálu. Můžeme očekávat, že tyto čipy budou pohánět letošní telefony Galaxy A.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno