Skládací telefony se začínají stávat novým standardem a výrobci chytrých telefonů se začínají pomalu předhánět s tím, kdo nabídne nejlepší výkon co nejméně znatelný ohyb displeje, skvělý fotoaparát a maximální výdrž na jedno nabití. Jedním z takových výrobců je i Motorola, která na konci loňského roku představila Moto Razr 2022.

v dnešní době, kdy Samsung má v prodeji již svou čtvrtou řadu skládacích telefonů se musí konkurence o to více ohánět, aby byla schopna ospravedlnit vyšší pořizovací cenu za tyto zařízení a nabídla spotřebitelům pádný důvod k zakoupení právě jejich zařízení.

Po krátké přestávce pokračuje Motorola ve svém úsilí nabízet véčkové telefony. Motorola Razr 2022 je nejnovější v řadě. Ačkoli je véčkový design dlouhodobě spojen s Motorolou, tak Razr 2022 se lehce odklonil od ikonického designu Razr, otázkou je, zda k lepšímu.

V rychlosti Razr 2022 přichází s novým větším displejem, který sahá od spodního až k hornímu rámečku, kde je doplněný menším otvorem pro selfie kameru. Razr 2022 je vybaven skvělým čipsetem Snapdragon 8+ Gen 1, nádherným 6,7palcovým, 144Hz, HDR10+ displejem a stereo reproduktory.

Balení

Už samotné balení napovídá, že Motorola se snaží s Razr 2022 přinést něco speciálního. Razr 2022 se dodává ve velké stylové černé krabici s vyvýšeným nápisem na horní straně a magnetickým víkem, což odkazuje na véčkový styl telefonu.

První věc, kterou vidíte v krabici, je samotný telefon v rozloženém stavu, který je zasazený do robustní plastové vaničky. Uvnitř krabice také získáte 30W nabíječku TurboPower Type-C PD spolu s USB-C kabelem. Zajímavostí je, že součástí balení je také silikonové dvoudílné pouzdro, takže odpadá potřeba nějaké shánět a ihned po vybalení tak budete mít zařízení v bezpečí.

Design

Nový RAZR 2022 má tenčí rámečky obrazovky než jeho předchůdci, ty jsou však ve srovnání s běžným smartphonem v této cenové kategorii. Jsou také tlustší než u Galaxy Z Flip 4. Samotný rámeček je plastový a obklopuje celou obrazovku. Musím přiznat, že na dotek působí trochu lacině, na rozdíl od obrazovky, která je u tohoto typu zařízení úžasná a s téměř neznatelným ohybem.

 

Spodní polovina telefonu má matná záda s logy Motorola a RAZR. Zadní strana odráží světlo, což vytváří charakteristický vzhled, ovšem ten mizí po nasazení silikonového krytu. V horní polovině se nachází vnější displej, který je chráněn Gorilla Glass 5.

Motorola RAZR 2022 se dodává pouze jednu v jedné barevné variantě s názvem Satin Black. Telefon je vybaven krytím IP52.

Boční lišty RAZR 2022 jsou z matně černého kovu. Všechna tlačítka jsou na levé straně a jsou také kovová. Tlačítko napájení slouží také jako čtečka otisků prstů, která funguje rychle a přesně. Tlačítka hlasitosti jsou docela malá a hůře dosažitelná, když je telefon rozložený. Musím ale říci, že mi stále chybí tlačítko a mechanismus, který by véčko otevíral protože díky otevřít telefon jednou rukou je prakticky nemožné a to zejména díky jeho šířce.

Rozložený je Razr 2022 poměrně velké, ale lehké zařízení. Telefon má v rozloženém stavu rozměry 79,79 x 166,99 x 7,62 mm. Díky tomu je znatelně větší ve srovnání s Samsungem Z Flip 4.Složený nový RAZR měří 79,79 x 86,45 x 16,99 mm. Nový RAZR váží 200g. Díky tomu je v kapse velmi skladný.

Pant zařízení působí robustně a kvalitně, ale ne zas tak moc jako u Samsungu a při snaze ohnout jej na druhou stranu je patrné, že by mohlo snadno dojít ke zlomení.

Displej

Přehyb displeje je další oblastí, kde Motorola odvedla skvělou práci. Pomačkání je stále problémem této technologie, ovšem  po vybalení z krabice, je tak minimální, že je sotva znatelný a to i když telefon již obrazil řadu redakací. Je velmi mělké a poměrně široké, což více působí tak, že se ztrácí. Tady Motorola překonává zařízení od Samsungu.

Skládací displej může zůstat napůl otevřený, což je velmi praktické například při vytváření selfie, nebo skupinových fotografií bez nutnosti obtěžovat kolemjdoucí. Samotná6,7palcová P-OLED obrazovka má obnovovací frekvenci 144 Hz a rozlišení 2400 x 1800. Procházení obsahu tak působí maximálně plynule, stejně tak i hraní her. Výhodou je vysoký jas, takže čtení zpráv a důležitých informací na přímém slunci nepůsobí žádný problém.

Vnější displej má rozměr 2,7palce a je také OLED. Zřejmě kvůli úspoře enerigie není tento displej vybaven funkcí always-on, což je trochu škoda.

Fotoaparát

Pokud jde o fotoaparáty, RAZR 2022 má duální kamerový systém sestávající z 50MP f/1.8 hlavního snímače s OIS a 13MP f/2.2 ultraširokoúhlého snímače se 120° zorným polem.

 

Zde bohužel Motorola odvedla nejhorší možnou práci. Ne že by hlavní snímač byl špatný, to určitě ne, ale bohužel ultraširokoúhlý snímač je absolutní low-end a za mě osobně odpad. Tento snímač neprodukuje žádné detaily, barevnost a expozice je doslova děsná.

Hlavní 50MP snímač naštěstí situaci zachraňuje a za dobrých světelných podmínek odvádí svou práci velmi dobře. Je tu dostatek detailů, barvy a expozice jsou přesné a režim Ultra Res vám umožní zachytit ještě více detailů. v noci dokáže snímač zachytit dostatek světla a detailů, zejména se zapnutým nočním viděním.

Co se selfie kamery týče, tak Razr 2022 je vybaven 32MP kamerou, která produkuje při dobrém osvětlení ostré snímky. Celkově není Moto Razr 2022 žádný extra foto mobil a jeho kamery jsou tak spíše průměrné a určené pro uživatelé, kteří potřebují příležitostně něco vyfotit. )

Pokud jde o video, tak Razr 2022 dokáže natáčet video v rozlišení 8K@30fps. Záběry však nejsou nijak stabilizovány a je na nich patrné jakési trhání. Je tak lepší zvolit rozlišení 4K@30fps nebo 1080p@30fps. Záznam 4K 30fps je o něco lepší, ale stále průměrný

Výkon

Zařízení Motorola RAZR 2022 je vybaveno 8 GB RAM a 256 GB úložištěm.

Díky rychlému procesoru Snapdragon 8+ Gen 1 má Razr 2022 výkonu více než dostatek a nezaskočí jej žádná aplikace, natož náročnější hra. Otevírání aplikací probíhá okamžitě, stejně jako načítání souborů a stráněk v internetovém prohlížeči. I když je Snapdragon 8+ Gen 1 poměrně energeticky náročný, tak tělo Razr 2022 zůstává během užívání poměrně chladné a to i v zátěži. V 3d Marku telefon získal skóre 2815 bodů a zařadil se těsně pod Huawei Honor 80 Pro. V PC marku potom telefon dosáhl na skóre 15 598 bodů.

Telefon je dodáván s předinstalovaným téměř čistým Androidem 12 vylepšeným jen o několik softwarových vychytávek využívající véčkový design. Motorola se zavázala k dodání pouze 2 velkých softwarových aktualizací, takže s tímto zařízením skončíte na Android 14. Co se bezpečnostních aktualizací týče, tak zde by měla být podpora zajištěna na dobu 3 let.

Baterie

Životnost baterie je u skládacích zařízení tak trochu Achillovou patou, protože do rozděleného těla je třeba nacpat maximum energie. Motorola Razr 2022 obsahuje poměrně malou baterii s kapacitou jen 3 500 mAh. To je ve spojení se Snapdragon 8+ Gen 1, doslova bolestné. Tento čipset je totiž energeticky poměrně náročný. Díky tomu měla Moto Razr 2022 v testu výdrž jen 9 hodin a 57 minut. Poznamenávám, že po ukončení testu v baterii vždy zbývalo ještě 20% kapacity. Tedy nějaká ta hodinka provozu.

Nabíjení na druhé straně probíhá velmi svižně díky 30W nabíječce, která se dodává společně se zařízením. Plné nabití trvalo něco málo přes hodinu. Zda je to rychle nebo pomalu vzhledem k dnešním normám, nechám na vás. Pokud byste hledali bezdrátové nabíjení, tak marně, tím Moto Razr 2022 vybaven není.

Celkové hodnocení

Motorola RAZR 2022 představuje vylepšení v mnoha oblastech oproti svému předchůdci, má výkonný čipset, minimální ohyb displeje, který disponuje vysokým jasem a rychlou obnovovací frekvencí. Bohužel v přímé konkurenci zařízení zaostává s nízkou kapacitou baterie, méně než průměrným ultraširokoúhlým snímačem, absencí bezdrátového nabíjení, minimální softwarovou podporou a nemožností otevřít zařízení jednou rukou.

PŘEHLED RECENZE
Motorola Razr 2022
70 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-motorola-razr-2022-vecko-kteremu-k-dokonalosti-jeste-dost-chybi<font size="3">Motorola RAZR 2022 představuje vylepšení v mnoha oblastech oproti svému předchůdci, má výkonný čipset, minimální ohyb displeje, který disponuje vysokým jasem a rychlou obnovovací frekvencí. Bohužel v přímé konkurenci zařízení zaostává s nízkou kapacitou baterie, méně než průměrným ultraširokoúhlým snímačem, absencí bezdrátového nabíjení, minimální softwarovou podporou. <br/> <b> + Displej s minimálním ohybem<br/> + Solidní hlavní fotoaparát<br/> + Praktický externí displej<br/> - Výdrž baterie<br/> - Podprůměrný ultraširokoúhlý fotoaparát<br/> - Vysoká cena<br/> </b> </font>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno